Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Biokhimiya.doc
Скачиваний:
236
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
539.65 Кб
Скачать

48.Кисневе споживаннч при фізичному навантаженні, кисневий дефіцит та кисневий борг, «стійкий стан».

Споживання кисню (ПК) - це показник, що відображає функціональний стан серцево-судинної і дихальної систем. При зростанні інтенсивності обмінних процесів під час фізичних навантажень необхідне значне збільшення споживання кисню. Це висуває підвищені вимоги до функції серцево-судинної і дихальної систем. На початку динамічної роботи субмаксимальної потужності споживання кисню збільшується і через кілька хвилин досягає стійкого стану. Серцево - судинна і дихальна системи включаються в роботу поступово, з деякою затримкою. Тому на початку роботи зростає дефіцит кисню.

Він зберігається до кінця навантаження і стимулює включення цілого ряду механізмів, які забезпечують необхідні зміни гемодинаміки.

В умовах стійкого стану споживання організму в кисні повністю задовольняється, кількість лактату в артеріальній крові не зростає, також не змінюється вентиляція легенів, частота серцевих скорочень, атмосферний тиск. Час досягнення стійкого стану залежить від ступеня попереднього навантаження, інтенсивності, роботи спортсмена. Якщо навантаження перевищує 50% максимальної аеробної потужності, то стійкий стан настає протягом 2-4 хвилин. З підвищенням навантаження час для стабілізації рівня споживання кисню збільшується, при цьому спостерігається повільне підвищення вентиляції легень, частоти серцевих скорочень. Одночасно в артеріальній крові починається накопичення молочної кислоти.

Після завершення навантаження споживання кисню поступово зменшується і повертається до вихідного рівня кількості кисню, споживаного понад рівень основного обміну у відновному періоді, називається кисневим боргом (КД). Кисневий борг складається з 4 компонентів:

1. Аеробне усунення продуктів анаеробного метаболізму (вихідний КД)

2. Збільшення кисневого боргу м'язом серця і дихальної мускулатурою (для відновлення вихідної ЧСС і частоти дихання)

3. Збільшення споживання кисню тканинами в залежності від тимчасового збільшення температури тіла

4. Поповнення киснем міоглобіну.

Розмір кисневого боргу залежить від величини зусилля і підготовки спортсмена. При максимальному навантаженні тривалістю 1-2 хвилини у не тренованого людину борг складає 3-5 літрів, а у спортсмена 15 літрів і більше. Максимальний кисневий борг є мірою так званої анаеробної потужності. Слід враховувати, що КД скоріше характеризує загальну ємність анаеробних процесів, тобто сумарна кількість роботи, яку здійснюють при максимальних зусиллях, а не здатність розвивати максимальну потужність.

Споживання кисню наростає пропорційно збільшенню навантаження, однак наступає межа, при якому подальше збільшення навантаження вже не супроводжується збільшенням КД. Цей рівень називається максимальним споживанням кисню або кисневим межею. Максимальне споживання кисню - це гранична кількість кисню, що може бути доставлена ​​до працюючих м'язів протягом 1 хвилини.

Максимальне споживання кисню залежить від маси працює мускулатури і стану систем транспорту кисню, респіраторної та серцевої продуктивності, периферичного кровообігу. Величина МПК пов'язана з частотою серцевих скорочень, ударним об'ємом, артеріо-венозної різницею - різниця вмісту кисню між артеріальною та венозною кров'ю (АВР).

Для оцінки фізичного стану людини визначається кисневий пульс - відношення споживання кисню в хвилину до частоти пульсу за тугіше хвилину, тобто кількість мілілітрів кисню, що доставляється за одне серцеве скорочення. Цей показник характеризує економічність роботи серця. Чим менше збільшується кисневий пульс, тим ефективніше гемодинаміка, меншою ЧСС доставляється потрібну кількість кисню. У спокої КП складає 3,5-4 мл, а при інтенсивному фізичному навантаженні, що супроводжується кисневим споживанням 3 л / хв збільшується до 16-18 мл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]