Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
226.78 Кб
Скачать

51. Проаналізуйте вплив культури на консолідацію української нації та пошук ідентичності на сучасному етапі.

Зовнішній чинник має суперечливий вплив на процеси у сфері національної консолідації. По-перше, основні суб'єкти діють переважно у власних цілях і виходячи із притаманної їм динаміки розвитку, по-друге, вони найпомітніше впливають на ті елементи-складові національної свідомості, що є генетично близькими до них. Так західні держави та інститути, а також Росія розглядають процес національної консолідації в Україні перш за все крізь призму утвердження власних геополітичних інтересів в контексті глобального та субрегіонального суперництва. Вони діють саме на свої сегменти національної свідомості, зокрема, Захід зміцнює демократичну складову процесу консолідації. В свою чергу, Росія посилює етатистські та авторитарні начала української свідомості і відповідні їм структури та механізми суспільної організації.

Отже, для визначення характеру і спрямованості зовнішнього впливу на процеси консолідації української нації спершу потрібно розглянути досягнення і труднощі на цьому шляху впродовж періоду незалежності, а згодом проаналізувати особливості впливу зовнішніх чинників, зокрема, західних інститутів та Росії.Спільні риси духовної культури (мова, релігія, стереотипи поведінки).На формування цього параметру найменшою мірою впливає зовнішній чинник, проте опосередкований вплив все ж спостерігається. Він посилює вже існуючі автентичні елементи свідомості. Зокрема, виконання укладених із ЄС і НАТО базових документів, відповідно Плану дії Україна-Європейський Союз і Плану дії Україна- НАТО безпосередньо впливає на формування демократичної складової консолідації української ідентичності і зрештою нації [8].Зростання впливу зовнішнього чинника на внутрішні процеси в Україні породило і, до певної міри, посилило цікавий феномен, притаманний попередній авторитарній свідомості, який полягає у тому, суспільство продовжує потребувати "старшого брата" чи "опікуна, адвоката тощо". Місце Росії в цій якості поступово займає Євросоюз і, почасти НАТО. Деяка частина еліти і соціуму сприймає членство в цих організаціях як можливість перекласти проблеми країни і суспільства на нових союзників. Додаткову підтримку такі настрої отримали наприкінці 2004 року, коли зовнішні суб'єкти (США, Росія, Польща, Литва, а також Європейський Союз) стали активними учасниками навколовиборчого процесу, сприяючи нормалізації внутріполітичної ситуації в Україні.Зовнішній чинник справляє помітний вплив на процес національної консолідації, вносячи певні корективи в його хід та спрямованість. Зокрема, західний вплив зміцнює демократичні характеристики української ідентичності і в цілому є більш перспективним з точки зору стратегічного розвитку української нації і держави. З іншого боку, Росія намагається загальмувати процес створення єдиної нації на основі української ідентичності демократичного спрямування. Загалом обидва чинники справляють суперечливий вплив на формування культурних рис нації, підсилюючи процеси асиміляції (розчинення) української ідентичності в більш потужних суб-регіональних та глобальних процесах. Мова йде про створення російсько орієнтованої пострадянської ідентичності, а також вестернізацію, що передбачає посилення космополітичних впливів. Розвиток процесу консолідації України свідчить, що він відбувається під знаком досить жорсткої ідеологічної та політичної конкуренції Заходу і Росії, тому потрібно шукати шляхи пом'якшення суперництва.

52. Охарактеризуйте зміни в інфраструктурі української культури, що відбулися в добу незалежності. Вже в лютому 1992 р. Міністерство культури України підготувало програму розвитку національної культури, яка практично поривала з тоталітарним минулим і спрямовувала розвиток культури на шлях сповідування вищих гуманістичних цінностей.Парламент України невдовзі схвалив програму. У перші роки незалежності було створено Комітет і Національної премії ім. Т.Шевченка. До його складу увійшли відомі діячі української культури. В Україні не тільки зберігаються раніше створені осередки культурного життя, але й виникають нові. Створено Одеський філармонічний симфонічний оркестр. Державний ансамбль солістів «Київська камерата» та ін. Національне відродження стимулювало зростання мережі музеї» в областях відкрито 29 нових державних музеїв. Започаткова-но нові історико-культурні заповідники у Батурині, Глумові, Дубно, Збаражі, Корсунь-евченківському тощо.Ставши незалежною, Україна розпочала відтворювати та захитати свою історико-культурну спадщину. Указом Президента в 1996 р. створено Всеукраїнський фонд відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини ім. О.Гончара. Ведеться робота з підготовки зводу пам'яток історії та культури України.