Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для Сп.doc
Скачиваний:
405
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
423.42 Кб
Скачать

3. Соціально-культурні механізми запобігання

«людського фактору»

Включення моряка у контекст діяльності екіпажів багатонаціональних за складом, вимагає від нього толерантності у відносинах, а особливо у комунікативних процесах безпосереднього міжкультурного дискурсу. Моряк постійно контактує з представниками різних країн, які є носіями ментальних особливостей, певних релігійних норм, національних якостей. У таких екіпажах толерантність є ознакою впевненості в собі й усвідомлення надійності власних позицій. В зв’язку з цим, виникає необхідність формування уявлення про інші культури, знання її особливостей, а також вміння розуміти інші культури.

Потрапляючи в інший культурний світ, моряк змушений за короткий термін освоїтися в «новому» для нього символічному просторі, тобто пережити «культурний шок»: раптова зміна соціального середовища, зіткнення з новою культурою, що викликає відчуття здивованості та втрату орієнтації. Так, виникає конфлікт старих і нових культурних норм й орієнтацій. Старих, до яких людина звикла, та нових, які характеризують нову для неї макро- чи мікрогрупу. Фактично відбувається конфлікт двох культур на рівні власної свідомості, коли знайомі психологічні фактори, що допомагали людині пристосовуватись до суспільства, зникають, а натомість з'являються невідомі та незрозумілі, що прийшли з іншого культурного середовища. Цей аспект є досить важливим для формування стабільного психічного стану моряка, так як не кожен може швидко пристосуватися до особливостей вияву реакцій вихідців інших культур, типу спілкування, реакцій та навіть їжі. Тому треба пам’ятати про цю складову і надавати можливість та час для поступової адаптації до колективу.

Сучасний тип моряка формується не в результаті планування, але в контексті соціальних умов, що змінюються, і культурних контактів, що розширюються. Цей тип створюється не штучними засобами, а є результатом широких соціальних процесів, що включають значні взаємодії та контакти у світовому масштабі. Моряк має досить високий рівень включення у широке коло спілкування, тому відносно швидко формує здатність розуміти «інші» цінності (тобто емпатійно), так як емпатія формується у процесі необмежених культурних контактів, що дуже швидко розширюються та змінюються.

Морська професія вимагає легкого оперування цими якостями всередині суднового екіпажу, що є можливим при наявності бажання подолання бар’єрів між представниками різних культур, вміння встановлювати контакти, розуміння культури та звичок інших національностей, вміння поставити себе на місце іншого у складній ситуації, ось що є основним у відносинах всередині будь-якого суднового екіпажу. Тому сучасний курсант, який обрав цю професію, повинен розуміти, що необхідним є такий рівень освіти, який би надавав максимальний досвід інтелектуального пізнання інших культур, досвід емоційної підтримки та емпатії. Для цього необхідно розширювати кругозір, створювати специфічний психологічний клімат, продукуючий симпатію і довіру, що стане запорукою безаварійної роботи на флоті та знизить рівень впливу «людського фактору».

Питання для самоперевірки:

  1. Проаналізуйте нормативно-правову базу регулювання безпеки мореплавства.

  2. Визначте принципи та цілі «Концепції, принципів та цілей організації в галузі людського фактору».

  3. Розкрийте психічні та психологічні механізми регулювання безпеки мореплавства.

  4. Вкажіть основні складові, що забезпечують позитивний соціально-психологічний клімат екіпажа:

  5. Визначте соціально-культурні механізми запобігання «людського фактору».