Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для Сп.doc
Скачиваний:
405
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
423.42 Кб
Скачать

4. Практичне заняття

Зворотній комунікативний зв’язок: обґрунтований сумнів та відповідь

Мета заняття: Сформувати та закріпити основні навики формування позитивного спілкування в екіпажі.

І. Теоретична частина

Питання до заняття:

  1. Види спілкування. Типові помилки у спілкуванні

  2. Основні принципи спілкування: інтерактивний зворотний зв`язок (замкнена петля).

  3. Інструктаж та його значення для аналізу ситуації.

Зміст завдання:

  1. Визначити основні типи спілкування та вказати типові помилки під час комунікативного процесу.

  2. Проаналізувати найважливіші принципи спілкування та розкрити суть інтерактивного зворотного зв’язку (замкненої петлі).

  3. Розкрити особливості та роль інструктажу в професійній діяльності моряка та показати його значення для усвідомлення та аналізу ситуації, що склалася.

ІІ. Практична частина

Перегляд відеоролику до теми [44] та обговорення помилок у діях екіпажа, які виникли під час ситуації.

Самостійна робота:

Скласти ситуативні комунікативні діалоги, які можуть відбутися на судні під час проведення брифінгу (3-4 приклади).

Теми для рефератів:

  1. Особливості та проблеми спілкування у багатонаціональному екіпажі.

  2. Специфіка комунікативного процесу на судні.

  3. Комунікативні стилі та їх використання в професійній діяльності моряка.

Рекомендована література:

      1. Алексишин В. Г., Козырь Л. А., Короткий Т. Р. Международные и национальные стандарты безопасности мореплавания. – Одесса : Латстар, 2002. – 257 с.

      2. Костыря Е. В., Топалов В. П., Позолотин Л. А., Торский В. Г. Лидерство в судовом экипаже. – Одесса : Астропринт, 2011. – 128 с.

      3. Международная конвенция по охране человеческой жизни на море, СОЛАС – 74: Консолидированный текст с изменениями и дополнениями. Лондон, 2001.

      4. Резолюция ИМО A.918(22). // http://www.rise.odessa.ua/texts/A918_

22.php3.

ЛЕКЦІЯ 6

Процес прийняття рішень

(2 год)

План

1. Визначення, усвідомлення та аналіз ситуації.

2. Формування управлінських рішень та їх основні моделі.

3. Процес прийняття рішень в умовах екстремальної та надзвичайної ситуації.

4. Практичне заняття.

1. Визначення, усвідомлення та аналіз ситуації

Існує класичне визначення ситуації — це одноактність та неповторність множини подій, збіг життєвих обставин і положень, які відкриваються сприйняттю та діяльності людини. Але треба зазначити, що окрім цього, ситуація – це множина підвладних людині подій, набір обставин, в які людина не може потрапити або з них не може вийти, не створивши чи не змінивши їх за допомогою деякого набору дій.

Ситуація – це не просто збіг обставин та положень, які відкриті сприйняттю та діяльності – це діяльність у формуванні обставин. Притому ситуації бувають найрізноманітніші, в залежності від набору обставин. Приведемо приклади простої побутової ситуацій, яка допоможе проілюструвати основні типи ситуацій:

  1. Ви стоїте перед замкненими дверима, у вас є ключ від замка, ви можете зайти до себе додому, а можете піти ще погуляти. Оце вже ситуація – причому ситуація вибору стандартних альтернатив, щодо яких потрібно зробити дію вибору, щоб в одну з них потрапити. Це ситуація вибору стандартних альтернатив;

  2. Ви знову стоїте перед замкненими дверима, у вас немає ключа від замка, вам дуже потрібно до себе додому. При цьому ключ є у когось з ваших рідних. Вирішення проблеми пов’язане з додатковими діями – зателефонувати з проханням привезти ключ, дочекатися, відкрити. Розв’язання проблеми потребує більш складних дій, але які складаються з простих та звичайних дій. Така ситуація називається проблемною;

  3. Ви стоїте перед замкненими дверима, у вас і ніде більше немає ключа від замка, а вам дуже потрібно до себе додому. Тобто – вам потрібно додому, ключа немає ніде, гуляти ви вже не хочете і дітися вам нікуди – це вже кризова ситуація.

Будь-які подальші очевидні дії: лишитися ночувати на вулиці, проситися переночувати у сусідів, ламати двері – є погіршенням ситуації, бо ви не ночуєте дома, як збиралися, або маєте поламані двері, чого раніше не хотіли. Вихід з кризової ситуації – через інноваційну дію: викликати спеціальну службу, змінити замок, отримати новий ключ.

Отже, ситуація – це те, куди людина втягнена, включена, залучена, а не те, що вона сприймає ззовні. Судновий офіцер, як і будь-яка інша людина, потрапляє в ситуацію через діяльність і виходить з ситуації через діяльність. З ситуації через діяльність потрапляє в іншу ситуацію і тільки діяльність через зміну обставин дозволяє створити вихід з ситуації.

Ситуація, що склалася, вимагає від суднового офіцера, перш за все, визначення: в чому вона полягає, які її особливості. Далі треба усвідомити, що саме привело до утворення такої ситуації, наскільки вона серйозна, а можливо небезпечна та проаналізувати її, сформувавши певні шляхи виходу з неї. Остаточним виходом з будь-якої ситуації є прийняття конкретного рішення.