Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для Сп.doc
Скачиваний:
405
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
423.42 Кб
Скачать

4. Надійність професійної діяльності моряка

Актуальним є питання надійності професійної діяльності (НПД), під якою розуміється безпомилкове виконання людиною покладених на неї професійних обов’язків упродовж певного часу та в певних умовах. Якщо в процесі професійної діяльності людина допускає неточності, похибки та серйозні помилки, це має важкі наслідки, особливо в такій галузі, як мореплавство.

Проблема НПД, перш за все, пов’язана з психологічним станом людини. На судні вона загострюється, що пояснюється специфічними умовами професійної діяльності. НПД плавскладу вимагає механізмів, які б стабілізували психологічне здоров’я моряка. Адже навіть при висококласному володінні професійними навичками та вміннями, маючи відмінне фізичне здоров’я, людина залишається потенційно небезпечною при найменших психічних відхиленнях. Треба усвідомлювати той факт, що відповідальність на судні лежить на кожному з членів екіпажу, адже помилка одного може коштувати декількох десятків чужих життів, а також і значних матеріальних збитків.

Готуючись до роботи на морському транспорті треба поступово формувати та закріплювати власну професійну надійність. Зазвичай, визначаються такі етапи становлення НПД:

  1. Визначення потенційної професійної придатності як фізичної, так і психологічної. Індивідуальні особливості обумовлюють значну кількість професійних помилок на морі.

  2. Висококласна професійна підготовка. В морі, дуже часто, виникають такі ситуації, за яких немає часу шукати відповіді у підручнику, чи телефонувати знайомому. Ці ситуації вимагають чітких знань і адекватної психічної реакції.

  3. Адаптація до професійної діяльності на морі.

  4. Регулярна професійна діяльність, яка забезпечить удосконалення рівня професіоналізму. Треба зазначити, що важливими у цьому аспекті є і постійні курси підвищення кваліфікації, які допомагають формуванню психоемоційної стійкості моряка.

Механізми стабілізації психологічного здоров’я моряка:

  • самоконтроль;

  • компенсація.

Самоконтроль – це контроль власних емоцій, станів, вчинків та дій. Самоконтроль свідчить про нормальний психічний стан моряка, який є основою для повноцінної професійної діяльності, а також важливим механізмом самоорганізації під час авральних чи аварійних ситуацій.

Ефективність самоконтролю залежить як від внутрішніх, так і від зовнішніх факторів. До внутрішніх відносять: тип нервової системи, мотивацію, риси характеру (дисциплінованість, відповідальність, самооцінку, самовпевненість тощо). До зовнішніх факторів належать: складність діяльності, яка виконується, навколишнє середовище, режим роботи, вимоги до виконання роботи тощо.

Професійна діяльність моряка детермінує важливість самоконтролю, адже умови життєдіяльності є досить специфічними та складними. Людина під час роботи знаходиться у стані постійного стресу. Саме стрес ускладнює самоконтроль і тим самим знижує НПД моряка, але не останнє місце займає і втома, монотонність існування, ізоляція, відірваність від сім’ї, складні умови (погана погода, хитавиця, зміна часових поясів, несення вахти у нічний час) тощо.

Риси, що свідчать про високий рівень самоконтролю:

  • витриманість;

  • надійність;

  • порядність;

  • дисциплінованість;

  • почуття відповідальності тощо.

Риси, що свідчать про слабкий самоконтроль або його відсутність:

  • недисциплінованість;

  • самовпевненість;

  • безвідповідальність;

  • недбалість;

  • безтурботність тощо.

Компенсація відшкодування порушених психічних функцій шляхом їх заміщення. Наприклад, людина з високим рівним тривожності використовує підвищений самоконтроль під час отримання та використання інформації для компенсації власної невпевненості в правильності прийняття рішень. З цим пов’язана проблема «інформаційної надлишковості».

«Інформаційна надлишковість» це відношення кількості інформації, яка фактично використовується під час виконання завдання, до мінімальної кількості інформації, яка необхідна для виконання завдання при відсутності перешкод.

Так, висока «інформаційна надлишковість» в європейських мовах (кількість слів, що «перекривають» значення одне одного досягає 60-80%) забезпечує надійність обробітку інформації, що міститься у повідомленні. У багатонаціональних екіпажах «інформаційна надлишковість» не виконує своїх функцій: для більшості членів екіпажу, найчастіше, загальноприйнята мова є чужою, а значить знижується якість розуміння вимог та їх виконання. Тому, аби «інформаційна надлишковість» повністю виконувала свої функції в процесі формування НПД, потрібно обирати оптимальні варіанти її реалізації: чітко формулювати вимоги, не передавати зайву інформацію, використовувати загальноприйняту термінологію тощо. Тільки в цьому випадку інформація буде виконувати компенсаційну функцію.