Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Микроэкономика.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
936.45 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

При розгляді першого питання треба звернути увагу на те, як змінюється оптимальний стан споживача в результаті зміни його доходу. Слід графічно проаналізувати побудову лінії “дохід-споживання”, яка будується через точки дотику кривих байдужості з різними бюджетними лініями, що відповідають зростаючому бюджету споживача. Ця лінія починається з початку координат, її нахил відповідає перевазі споживача щодо придбання кількості товарів того чи іншого виду.

При розгляді другого питання слід також звернути увагу на те, як змінюється вибір споживача в результаті зміни ціни одного з товарів та графічна побудова лінії “ціна - споживання”. Слід графічно відобразити бюджетні лінії, які відповідають бюджету споживача при зміні цін одного з товарів та точки дотику кривих байдужості до них. Лінія “ціна-споживання” будується через ці точки дотику та бере початок у точці перетину бюджетної лінії з віссю координат, яка відображає той товар, на який ціна не змінюється.

При розгляді третього питання треба показати за допомогою графічного зображення дію ефекту доходу та ефекту заміщення і пояснити їх особливості. Ефект доходу пов’язаний з переходом до іншої кривої байдужості, яка відповідає збільшенню купівельної спроможності споживача, а ефект заміщення пояснюється зміною цін на благо. Ефекти доходу і заміщення діють однонаправлено, якщо споживач має справу з товарами, що характеризуються високим ступенем корисності і якими споживач ненасичений. Ці ефекти діють різнонаправлено, якщо споживач має справу з низькоякісними товарами.

Слід також виявити сутність поняття “парадокс Гіффена”. Гіффен спостерігав за бюджетами бідних родин і зробив висновок: при зростанні цін на товари, які пізніше одержали назву “Товари Гіффена”, ефект доходу перемагає над ефектом заміщення. Тобто якщо зростає ціна на товари, що займають значне місце у споживчому бюджеті, чи товари, які деякі люди купляють під дією “ефекту сноба” або з міркувань престижу, попит на ці товари зростає, і крива попиту набуває позитивного нахилу.

Ключові терміни і поняття

Ефект доходу - зміна реального доходу споживача в результаті зміни ціни одного з товарів, що входить до його споживацького набору.

Ефект доходу за Слуцьким - різниця між загальною зміною обсягу попиту на благо при зміні його ціни та ефектом заміни.

Ефект доходу за Хіксом - зміна обсягу попиту на товар при заданому номінальному доході споживача та зміни його реального доходу через зміни ціни на даний товар.

Ефект заміщення - зміна структури споживання в результаті зміни ціни одного з товарів, що входять до споживацького набору.

Ефект заміщення за Слуцьким - зміна обсягу попиту на благо при зміні його ціни та збереженні купівельної спроможності споживача на вихідному рівні за рахунок відповідної зміни номінального доходу.

Ефект заміщення за Хіксом - зміна обсягу попиту на благо при зміні його ціни та збереженні добробуту споживача на вихід­ному рівні за рахунок відповідної зміни номінального доходу.

Крива “доход-споживання” - крива, кожна точка якої - оптимальна кількість благ, що споживаються, при різному рівні доходу, але при постійному співвідношенні цін.

Крива “ціна-споживання” - сукупність точок, що являють собою набори двох благ при заданому бюджеті та зміні ціни одного з товарів.

Крива байдужості - лінія постійного рівня задоволення споживача від споживання різних комбінацій благ.

Крива Енгеля - крива, що показує залежність зміни величини споживання товару від зміни доходу споживача.

Парадокс Гіффена - збільшення (зменшення) обсягу попиту на благо при зростанні (зниженні) його ціни, яке пояснюється тим, що ефект доходу перевищує ефект заміщення.