Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Микроэкономика.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
936.45 Кб
Скачать

Ключові терміни і поняття

Вартість граничного продукту фактора виробництва для підприємств недосконалих конкурентів представляє собою результат від множення величини граничного фізичного продукту та граничного доходу на одиницю випуску.

Вартість граничного продукту фактора виробництва у конкурентній галузі представляє собою добуток граничного продукту на ціну одиниці продукції.

Гранична доходність ресурсу - зміна доходу в результаті продажу продукції, виготовленої за допомогою додаткової одиниці ресурсу.

Заробітна плата - ціна використання праці найманого працівника.

Похідний попит - попит на виробничий ресурс, який залежить від попиту на продукт, при виробництві якого він використовується.

Теорія граничної продуктивності розподілу базується на теорії розподілу доходів, згідно з якою кожний фактор виробництва отримує плату, що є рівною його граничній доходності.

Теорія ефективної заробітної плати - теорія, яка стверджує, що збільшення заробітної плати до рівня, вищого ніж мінімум, необхідний для залучення кваліфікованого робітника, може призвести до зростання продуктивності праці.

Дисконтування - процедура розрахунку теперішнього аналога суми, яка виплачується через певний строк за певної норми відсот­ка, яка враховує нормальний прибуток на капітал та темп інфляції.

Диференційована рента - прибуток, отриманий за рахунок використання ресурсів різної якості в ситуації рентування останніх за їх продуктивністю.

Земля - фактор виробництва, до якого відносять землю, що використовується у сільськогосподарському або промисловому вироб­ництві, а також всі природні ресурси землі.

Інфрамаржинальна рента - різниця між вартістю застосованих ресурсів і тим мінімумом, за якого виникає пропозиція даної одиниці.

Капіталізоване значення ренти - сумарне значення усіх майбутніх орендних платежів. Які, як очікується, здатна принести конкретна дільниця землі.

Людський капітал - капітал у вигляді розумових здібностей, отриманих шляхом формального навчання або освіти, а також шляхом набутого практичного досвіду.

Норма доходу на капітал - граничний продукт у натуральному виразі, віднесений до вкладеного капіталу та виражений у вигляді відсоткового відношення.

Ринок позичкового капіталу - загальна назва ряду фінансових ринків, на яких господарюючі суб'єкти та фізичні особи, виходячи з різних причин та мотивів, надають та отримують позикові кошти.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1. Фактори виробництва в аспекті мікроекономічного аналізу.

2. Попит на фактори виробництва в умовах економіки України.

3. Монопольна влада на ринках факторів виробництва.

4. Проблеми ринку праці в Україні.

5. Ринок факторів виробництва в умовах економіки України.

  1. Профспілки на ринку праці.

Бібліографічний список до семінарського заняття

1.1, 1.2, 1.3, 1.5, 1.6.

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ № 14

Тема 13.Загальна ринкова рівновага та економіка добробуту

Кількість годин: 2

Кількість балів: 2, з них 1 бал студент отримує за доповідь на семінарі та

за розв’язання задач; 1 бал – за виконання тестів.

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів з питань аналізу часткової та загальної рівноваги всієї ринкової системи і взаємозв’язку між різними ринками та їх метою. Показати загальну рівновагу на прикладі двогалузевої моделі, суспільний розподіл ресурсів, роль держави у забезпеченні ринкової рівноваги.

Питання семінарського заняття

  1. Поняття ринкової рівноваги.

  2. Рівновага в економіці обміну.

  3. Ефективність виробничої сфери.

  4. Загальна рівновага та економіка добробуту.

Проблемні питання

1. Зіставте аналіз часткової та загальної рівноваги. Доведіть, в якому відношенні вигідний кожний?

2. Поясніть наступні твердження:

  • ефективність розподілу ресурсів не означає справедливості розподілу;

  • існує ефективний або оптимальний розподіл ресурсів для кожного можливого рівня розподілу грошових доходів.

3. Використайте своє розуміння аналізу сукупної рівноваги для того, щоб передбачити ринкові наслідки таких подій:

  • неврожай зернових культур;

  • зрушення споживчого попиту з яловичини та свинини на продукти моря.