Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Микроэкономика.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
936.45 Кб
Скачать

Ключові терміни і поняття

Досконала конкуренція - тип ринкової структури, за якої на ринку працює велика кількість продавців і покупців, які не можуть впливати на ринкові ціни окремо один від одного, відсутні бар'єри для входу та виходу з ринку; існує вільний доступ до ринкової інформації; блага, що реалізуються, характеризуються однорідністю.

Доход - обсяг валової виручки підприємства від здійснення виробничо-комерційної діяльності.

Прибуток - різниця між доходом підприємства від всіх видів діяльності та його валовими витратами.

Ринкова структура - певні типи взаємозв'язку між попитом та пропозицією, що зумовлюють механізми встановлення ціни та досягнення ринкової рівноваги.

Рівновага на ринку досконалої конкуренції - ситуація за якої підприємство максимізує прибуток за умови рівності ринкової ціни граничному доходу та граничним витратам.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

  1. Ринок в умовах досконалої конкуренції.

2. Ефективність в умовах досконалої конкуренції.

3. Діяльність фірми в умовах ринку досконалої конкуренції.

Бібліографічний список до семінарського заняття

1.2, 1.3, 1.3, 1.4, 1.5, 1.7, 2.8, 2.9, 2.10, 2.11, 2.12

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ № 10

Тема 10. Монопольний ринок

Кількість годин: 2

Кількість балів: 3, з них 2 бали студент отримує за доповідь на семінарі та за розв’язання задач; 1 бал – за виконання тестів.

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів з питань поведінки підприємства в умовах монополії. Вивчити проблеми ціноутворення та випуску обсягу продукції

План семінарського заняття

1. Модель “чистої монополії” та її характеристика.

2. Монопольний ринок у короткостроковому та довгостроковому періодах.

3. Особливості функціонування монопольних ринків.

Проблемні питання

              1. Визначте, у чому перевага і недоліки монопольної організації ринку над організацією типу досконалої конкуренції.

              2. Обґрунтуйте, як крива попиту, з якою стикається продавець, що діє в умовах чистої монополії, відрізняється від кривої чисто конкурентної фірми? Чому вона відрізняється?

              3. Поясніть наступне твердження: “ Чистий монополіст прагне до такого обсягу виробництва, який принесе найбільший прибуток на одиницю продукції”.

  1. Припустімо, що крива попиту лежить нижче від кривої її середніх сукупних витрат на всіх рівнях виробництва. Чи можете Ви назвати яку-небудь умову, при якій виробництво було б прибутковим?

Ситуаційні завдання Завдання 1.

Фірма-монополіст на регіональному ринку праці реалізує готову продукцію на конкурентному зовнішньому ринку. Виробнича функція фірми в короткотерміновому періоді має вигляд Q(L)=300L – L2 (випуск – тис. шт., обсяг використання праці – тис. людино-годин). Функція пропонування праці на регіональному ринку L3=2W – 160. Ціна готової продукції на світовому ринку дорівнює 0,5 дол. Визначте, яку кількість праці буде використовувати монополія, і яку ставку заробітної плати вона встановить, скільки продукції буде реалізовувати і яку виручку одержувати?