Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Микроэкономика.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
936.45 Кб
Скачать

Тема 14. Інституціональні аспекти ринкового господарства

Позаринкові (зовнішні) ефекти, їх економічний зміст. Поняття про зовнішні ефекти. Суспільні та приватні витрати (вигоди). Корегуючи податки та субсидії. Теорема Куоза-Стіглера.

Громадські блага і громадський вибір. Поняття громадських благ. Приватні та громадські блага. Попит на громадські блага і ефективний їх обсяг. Забезпечення громадськими благами: можливість ринку і держави.

Економічна роль держави у ринковій економіці. Необхідність та причини втручання держави в економічні процеси за ринкових умов. Функції держави. Позитивний (описовий) аналіз поведінки уряду. Застосування теорії громадського вибору у поведінці уряду.

Правові передумови для ринкових суб’єктів. Сучасна теоретична економіка про права власності як сукупність санкціонованих норм поведінки. Трансформування власності. Приватизація.

Інституціональні аспекти ринкового господарства. Інституціональна природа сучасної фірми. Трансакційні витрати. Інститути і інституціональні структури в регулюванні економічної поведінки ринкових суб’єктів. Моделювання економічного розвитку: мікроекономічний аспект.

3. Методичні рекомендації до семінарських занять

семінарське заняття№1

Тема 1. Предмет і метод мікроекономіки.

Тема 2. Теорія граничної корисності і поведінки споживача

Кількість годин: 2

Кількість балів: 4, з них 3 бали студент отримує за доповідь на семінарі;

1 бал – за виконання тестів.

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів з питань доцільності вивчення курсу, його задач, структурно-логічної схеми. Систематизувати та закріпити знання студентів з проблем теорії споживчої поведінки; вивчити питання, які пов’язані з раціональним вибором споживача за принципом спадної граничної корисності, застосуванням загальних принципів теорії вибору у сфері споживання товарів і послуг.

План семінарського заняття

1. Мікроекономіка як складова частина економічної теорії. Предмет і метод дисципліни.

  1. Потреби, блага, корисність.

  2. Закон спадної граничної корисності і його особливості.

4. Граничні корисності благ і рівновага споживача.

Проблемні питання

  1. Поясніть, які взаємозв’язки існують між економічними фактами, теорією і економічною політикою.

  2. Дайте критичну оцінку наступному висловлюванню: “Біда економіки полягає в тому, що вона не є практичною наукою. Їй доводиться дуже багато уваги приділяти теорії і недостатньо уваги фактам”.

  3. Покажіть відмінність граничної корисності товару від загальної корисності та обґрунтуйте на конкретних прикладах дію закону спадної граничної корисності.

  4. Оцініть правильність висловлювання: “Покупець досягає споживчої рівноваги між двома товарами, якщо він витрачає увесь дохід і здійснює свій вибір таким чином, що гранична норма заміщення між цими товарами дорівнює співвідношенню цих цін”.

Ситуаційні завдання Завдання 1.

Сучасні “корифеї” економічної теорії наполягають на всевизначаючому характері концепції “обмеженості ресурсів”, згідно з якою суспільство не має можливості виробляти і споживати стільки продукту, скільки бажає. Як ви вважаєте, чи може існувати інший підхід до проблеми забезпечення потреб суспільства?

Завдання 2.

Набір споживача складається з двох товарів: м’яса і морозива. Загальна корисність характеризується наступними даними:

м’ясо (кг)

Загальна корисність м’яса

Морозиво (шт.)

Загальна корисність морозива

1

10

10

7

2

18

20

13

3

24

30

18

4

28

40

22

5

31

50

25

6

33

60

27

Ціна 1 кг м’яса – 10 грн., ціна одного морозива – 50 коп. Загальний дохід споживача, який він може витратити на ці товари – 25 грн. Яку кількість м’яса та морозива він купує у стані рівноваги?