Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мотивування персоналу Ден. 2012.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Завдання до самостійної роботи щодо вивчення навчального матеріалу

  1. Самостійно опрацювати питання «Соціальні пільги як інструмент управління трудовою мотивацією».

  2. Скласти термінологічний словник.

Питання для самоконтролю

  1. У чому полягає відмінність доплат і надбавок від тарифу?

  2. Пояснить чим відрізняються доплати від надбавок.

  3. За якими ознаками здійснюється класифікація надбавок?

  4. Дайте характеристику доплат, які мають водночас і стимулювальний, і компенсаційний характер.

Бібліографічний список

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 21, 22, 23

Тема 8. Контрактна форма найму й оплати праці. Нетрадиційні методи матеріального стимулювання

Мета: поглибити, закріпити та систематизувати знання про контрактну форму найму та оплати праці, нетрадиційні методи матеріального стимулювання.

План вивчення теми

  1. Контрактна форма найму й оплати праці персоналу та її мотиваційна роль.

  2. Принципи укладання контракту як документу про найом працівника.

  3. Переваги та недоліки контрактної форми трудового договору.

  4. Нетрадиційні методи матеріального стимулювання.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

За перехідних до ринкової економіки умов усе більше поширюється контрактна форма трудового договору.

Контракт є особливою формою трудового договору, тобто спеціальною формою угоди між працівником і власником підприємства, організації, установи або вповноваженим ним органом, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою і правилами внутрішнього трудового розпорядку, а власник підприємства, установи, організації або вповноважений ним орган зобов’язується сплачувати працівникові заробітну плату й забезпечувати необхідні для виконання роботи умови праці, передбачені законодавством про працю, колективним договором і згодою сторін.

Контракт на відміну від «звичайного» трудового договору дає змогу його сторонам самостійно домовитися з багатьох питань, які в інших видах трудового договору жорстко регулюються законодавством і тому не можуть бути змінені навіть самими сторонами трудового договору.

Беручи загалом, особливість контракту як виду трудового договору полягає в тім, що він є одночасно і юридичною формою найму працівників, і формою, що регламентує трудові обов’язки та регулює взаємні права й зобов’язання, і формою, яка визначає умови оплати праці. У такий спосіб контракт поглиблює договірну сферу регулювання індивідуальних умов праці та її оплати, підвищує відповідальність сторін.

Особливості безстрокового (строкового) трудового договору й контракту наведено в табл. 2.3.

Тільки чіткий контроль виконання конкретно визначених робіт, функцій, завдань, з одного боку, і реальна можливість переукладення контракту або припинення його чинності — з другого, можуть кардинально змінити ситуацію. Контрактна форма трудового договору створює взаємну матеріальну відповідальність сторін трудових відносин за підвищення кваліфікації, умови праці, її безпосередні результати, інші обов’язки.

Застосування контрактної форми трудового договору є доцільним насамперед у тих випадках, коли виконання роботи потребує від виконавця особливих ділових якостей, здібностей і професійних навичок, ініціативи й самостійності, відповідальності, а через це постає необхідність у його додатковій економічній, соціальній та правовій підтримці. Тому механічне переведення всіх працівників на контрактну форму трудового договору найчастіше є абсолютно невиправданим.

Таблиця 2.3