Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нмп Історія України. д.ф.2012.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
888.32 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 6

Тема 6. Україна на початку хх ст. Українська національно – демократична революція 1917-1920 рр.

Мета заняття: засвоєння, поглиблення і систематизація знань про:

  • здобутки Української Центральної Ради;

  • сутність та значення універсалів УЦР;

  • історичне значення третього універсалу та проголошення УНР;

  • життя, діяльність та творчість М.Грушевського та В.Винниченка;

  • значення «національної ідеї» та «національної ідентичності»;

  • назрівання революційної ситуації в Росії у кінці 1916 - на початку 1917 рр.;

  • основні тенденції та протиріччя, що визначились в ході розвитку української національної державності в 1918-1919 рр.;

  • Українську Гетьманську державу та Директорію УНР;

  • події громадської війни на Україні;

  • посилення національно-визвольного руху в західноукраїнських землях у 1918 рр.;

  • другий та третій радянські уряди в України;

  • підсумки й уроки української революції 1917-1920 рр.;

  • події громадської війни на Україні;

  • акт злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 р.;

  • причини поразки української визвольної боротьби та перемоги більшовиків у громадянській війні.

План заняття

1. Утворення і діяльність Української Центральної Ради. Боротьба за владу, початок громадянської війни (кінець 1917-квітень 1918 року).

2. Гетьманат П. Скоропадського. Директорія. Відновлення УНР.

3. ЗУНР й Закарпаття в 1918 – 1919 рр.

4. Відновлення Радянської влади в Україні. Денікінщина.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Розкриваючи перше питання слід пам’ятати, що Українська Народна Республіка (УНР) була проголошена 20 листопада 1917 року в ІІІ Універсалі Української Центральної Ради (УЦР).

В Універсалі визначалися межі України, оголошувалося про скасування приватної власності на землю, амністію і відміну смертної кари, реформу судову, про 8-ми-годинний робочий день і контроль над виробництвом, про необхідність переговорів щодо миру. Підтверджувалися свободи: совісті, слова, друку, зборів, мови, професійних спілок, недоторканості особи, житла. Визнавалася національно-персональна автономія, призначено дату скликання Всеукраїнських Установчих Зборів: початок січня 1918 р. В руках Генерального секретаріату був весь державний апарат, у тому числі частина фронтових військ, що знаходилися на території УНР. III Універсал встановлював межі Української республіки. Українська влада перейшла з національно-моральної сфери в державно-правову. Ідею української державності затверджено, реалізовано, введено в життя. 11 січня 1918 р. було ухвалено IV Універсал, яким проголошувалася самостійність УНР. Універсал став поворотним пунктом української революції, бо ним Україна рішуче заявила, що метою визвольних змагань українців є суверенна держава, яка заступає інтереси українського народу. Проголошення самостійності республіки започаткувало новий етап державно-політичного життя. В IV Універсалі говорилося про незалежність Української Республіки, але знову зазначалося, що Українські Установчі Збори, які мають бути скликані якнайскоріше, повинні вирішити питання про федеративний зв’язок з колишньою Російською державою.

Перший період існування УНР закінчується з падінням УЦР 29 квітня 1918 року. Відновлення УНР відбулося у грудні 1918 року, коли до влади прийшла Директорія. Сильною стороною Директорії було й те, що вона об’єднала хоч і різних за поглядами, але досить впливових та авторитетних лідерів: В.Винниченка, С.Петлюру, М.Шаповала, М.Порша та ін. Наприкінці 1920 р. Директорія остаточно втрачає контроль над територією України і С.Петлюра емігрує за кордон. Як відомо, структури УНР проіснували на українських теренах до 20 листопада 1920 року.

При розгляді другого питання рекомендується осмислити історичне значення нового державного утворення – гетьманату «Українська держава». Історики констатують факт певного економічного піднесення України періоду гетьманату Скоропадського, вказують на успіхи у сфері зовнішньої політики, а також на помітні зрушення в галузі культурного життя і духовній сфері. У цей час було налагоджено грошовий обіг, вдосконалено грошову систему, створено державний бюджет, відкрито кілька українських банків, засновано нові акціонерні компанії, відроджено промислові підприємства та біржі. Поступово було відновлено залізничний рух, реорганізовано і зміцнено державний флот. Влітку 1918 р. Німеччина, Болгарія й Туреччина ратифікували Брестську угоду та обмінялися з українською стороною ратифікаційними грамотами. Переговори про встановлення дипломатичних відносин з Україною вели нейтральні країни: Голландія, Данія, Іспанія, Іран, Норвегія, Швейцарія, Швеція, але з юридичними визнаннями «Української держави» вони не поспішали. На той час українці вже намагалися встановити контакти з представниками Америки, Франції, Англії. Значними були досягнення в галузі культури і освіти. Створено понад 150 українських гімназій; вийшло з друку кілька мільйонів примірників українських підручників; відкрито державні університети у Києві та Кам’янці-Подільському; засновано широку мережу загальнокультурних закладів та установ. У листопаді 1918 р. відкрито Українську Академію Наук. Важливим зрушенням у духовній сфері стало утворення Української автокефальної православної церкви. Та все ж, незважаючи на це П.Скоропадському не вдалося на довго втримати владу.

Поразка Німеччини у війні позбавила Українську державу опори, 14 грудня 1918 р. П.Скоропадський був змушений зректися влади.

Період діяльності УЦР з 20 березня по 20 листопада 1917 року, який передував створенню УНР, можна вважати підготовчим.

Третє питання необхідно розпочати з визначення партій, які створили директорію, її складу. Слід розкрити, як розгорнулося повстання проти гетьманату, які обіцянки декларувала Директорія. Приділити треба значення пошуку союзників Директорією, я в рядах якої були прибічники угоди з Радянським урядом (В.Винниченко), та Антанти (С. Петлюра). Останній поступово зосереджує в своїх руках всю політичну і військову владу. Він знайшов підтримку з боку Української Галицької армії, яка зазнала поразки в боротьбі з польськими військами і перейшла Збруч. Уряд С. Петлюри повів боротьбу з радянською владою, відновленою практично на всій території України. Завершити розгляд цього питання необхідно аналізом причин поразки Директорії.

Висвітлюючи четверте питання треба звернути увагу на те, що 13 листопада 1918 р. було проголошено Західноукраїнську Народну Республіку (ЗУНР). Президентом її став голова Національної Ради Є. Петрушевич, головою Державного секретаріату (уряду) - лідер національно-демократичної партії К. Левицький. У Станіславі 3 січня 1919 р. Національна Рада проголосила акт злуки (державного об’єднання) ЗУНР і УНР. Західноукраїнську Народну Республіку було перейменовано на Західну область Української Народної Республіки.

На жаль, ця історична подія мала чисто символічний характер і до справжнього об’єднання справа не дійшла, оскільки і ЗУНР і УНР втрачали у цей час власні повноваження на своїми територіями. На початку червня 1919 р. польські війська контролювали майже всю Галичину. Це призвело до реорганізації владних структур ЗОУНР. Уряд С.Голубовича склав свої повноваження, вся повнота військової та цивільної влади, за рішенням Української Національної Ради, перейшла до диктатора ЗОУНР Є.Петрушевича. До речі, за його ініціативою, в кінці 1919 р. Акт возз’єднання зі Східною Україною західноукраїнських земель було денонсовано.

В умовах воєнної розрухи уряд і президент Є.Петрушевич приділяли особливу увагу організації економіки, виведенню її із глибокої кризи. 4 квітня 1919 р. упроваджено в обіг валюту ЗУНР – гривні і карбованці. 14 квітня 1919 р. був ухвалений закон, який визначив основи аграрних реформ. Ліквідувалося велике землеволодіння, заборонялося самовільне захоплення і розподіл привласнених земель. Затверджено державність української мови, обов’язковість її вживання у державних установах, організаціях, громадських інституціях. Водночас національним меншинам залишено свободу усного і письмового діалогу із державними і громадськими структурами на їх рідній мові. Закон про вибори до сейму Західної області УНР передбачав загальні, таємні, прямі вибори по національних куренях. Право висунення кандидатів в депутати надавалося партіям і групам виборців за спеціальними виборчими списками. Проведенню парламентських виборів у червні зашкодили зовнішньополітичні обставини.

Ключові терміни та поняття

Центральна Рада — широкопредставницький громадський орган, сформований у березні 1917 р. у Києві з представників українських партій, наукових освітніх, кооперативних, студентських та інших організацій; новий революційний парламент української держави.

Аграрна Республіка — державне національно-політичне утворення, різні види якого існували на етнічних українських землях у 1917-1920 рр.: Українська Народна Республіка доби Центральної Ради (листопад 1917 р. — квітень 1918 р.); Західна Українська Рес­публіка (листопад 1918р. — березень 1923 р.); Українська Народна Республіка, єдина (січень 1919 р. — листопад 1919 р.); Українська Народна Республіка (більшовицька) — маріонеткове формування пробільшовицьких кіл України (грудень 1917 р. — січень 1919 р.).

Директорія — формування, створене 13 листопада 1918 р. на таємних зборах опозиційного Українського Національного Союзу за участю Селянської Спілки, профспілки залізничників і командирів загону січових стрільців; керівний політичний орган повстання проти гетьманського режиму в грудні 1918 р.; з 26 грудня 1918р. — парламентське державне утворення. Припинило існування в бе­резні 1921 р.

Гетьманський режим — виник внаслідок державного перевороту П. Скоропадського о 29 квітня 1918 р. підтриманого німецько-австрійським військами. Була створена Українська держава, в якій поряд з авторитарними співіснували республіканські елементи управління. В грудні 1918и р. внаслідок зміни зовнішньополітичного курсу на промонархічний, антиукраїнський режим П. Скоропадського було поновлено.

Питання для обговорення

1. Яким партіям і чому належала провідна роль у Центральній Раді?

2. Який з чотирьох Універсалів УНР, на ваш погляд, мав найбільше значення для процесу державної розбудови незалежної України?

3. Визначте основні причини невдач у діяльності Центральної Ради.

4. Фінансова політика Центральної Ради та Гетьманату .

5. Як виникла і чому впала Західноукраїнська Республіка (ЗУНР)?

6. Який характер носила діяльність політичних партій України в 1919-1920 рр.?

7. Яку політику проводила Директорія УНР і в чому причини її падіння?

8. Яким було історичне значення ЗУНР.

9. За яких обставин була утворена Українська Народна Республіка (більшовицька) у Харкові?

10. Як складалися взаємовідносини Української Народної Республіки з радянською Росією?

11. Яких результатів вдалося досягти українській делегації під час мирних переговорів 1918 р. у Брест-Литовську?

12. Як Ви вважаєте, розгін німцями Центральної ради у квітні1918 р. був випадковістю чи закономірністю?

13. У чому полягали причини і трагізм еміграції українців у зарубіжжя після громадянської війни?

14. У чому полягали підсумки й уроки української революції 1917-1920 рр.?

15. Охарактеризуйте політику Центральної ради, Гетьманату, ЗУНР з національного питання.

16. Порівняйте здобутки зовнішньої політики, яку здійснювала Центральна Рада та уряд Гетьманської держави.

Теми доповідей

  1. Універсали Центральної Ради.

  2. Фінансова політика Центральної Ради.

  3. Володимир Винниченко - перший голова українського уряду.

  4. Михайло Грушевський – історик і політик.

  5. Підсумки й уроки української революції 1917-1920 рр.

  6. “Українська держава” П. Скоропадського.

  7. Директорія УНР.

  8. Конституція УНР.

  9. Західноукраїнська народна Республіка (ЗУНР).

  10. Білогвардійський рух на Україні.

  11. Встановлення радянської влади на Україні.

  12. Політика радянської влади на Україні в період громадянської війни.

  13. Національно-визвольний рух в західноукраїнських землях у 1917-1918 рр.

  14. Махновський рух.

  15. Політичні партії України в роки революції та громадянської війни.

  16. Еміграція українців у зарубіжжя після громадянської війни.

Бібліографічний список

Основна література: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8,17,19.

Додаткова література: 10, 11, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 26, 29, 31, 32, 35, 36.