Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНВЕСТИЦИИ нмп заочне 11.doc
Скачиваний:
411
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Питання для повторення

  1. Що таке іноземні інвестиції?

  2. Хто може бути суб’єктами іноземного інвестування?

  3. Що таке прямі і портфельні інвестиції?

  4. Що таке трансконтинентальні та транснаціональні інвестиції?

  5. Що таке інвестиційний клімат?

  6. Яка роль міжнародних організацій на світовому ринку інвестицій?

Теми рефератів

1. Міжнародна інвестиційна діяльність та її інститути.

2. Правове регулювання іноземних інвестицій в Україні.

3. Динаміка та структура іноземних інвестицій в українській економіці за останні 3 роки.

4. Динаміка та структура іноземних інвестицій в Дніпропетровській області за останні 3 – 5 років.

Ключові терміни та поняття

  • Іноземний інвестор

  • Іноземні інвестиції

  • Інвестиційний клімат

  • Інвестиційна привабливість

  • Рейтинг інвестиційної привабливості

  • Державне гарантування іноземних інвестицій

Література

3, 7, 10, 23, 36

Семінарське заняття № 5

Теми дисципліни: 7. Інвестиційні проекти

8.Обґрунтування доцільності інвестування

Тема заняття: Характеристика інвестиційних проектів та обґрунтування доцільності інвестування

Мета заняття: поглибити, узагальнити та систематизувати знання студентів про:

  • особливості розробки інвестиційних проектів;

  • оцінку привабливості підприємства;

  • методику проведення інвестиційного аналізу;

  • методи оцінки ефективності інвестицій;

  • врахування впливу інфляції і ризику

План

  1. Поняття інвестиційного проекту. Види проектів

  2. Розділи інвестиційного проекту

  3. Особливості розробки бізнес-плану інвестиційного проекту

  4. Оцінка ефективності інвестиційного проекту

  5. Розробка загальних положень інвестиційного проекту

  6. Технічний інжиніринг та інвестиційно-консалтингові послуги

  7. Оцінка інвестиційної привабливості підприємства

  8. Фінансова, бюджетна та економічна оцінка ефективності інвестування

Проблемні питання

  1. Як можна оцінити доцільність впровадження проекту з соціальної точки зору?

  2. Чи завжди потрібно здійснювати техніко-економічне обґрунтування інвестицій?

  3. Чи можна заздалегідь підрахувати майбутні збитки чи прибуток?

  4. Чи завжди можна вважати систему довгострокових цілей інвестиційною стратегією?

  5. Чи тотожні поняття «підприємницький» та «інвестиційний» ризики?

  6. Чи можна вважати будь-який об’єкт реального інвестування, який намічається до реалізації, інвестиційним проектом?

  7. Що слід розуміти під альтернативними, конкуруючими та спорідненими інвестиційними проектами?

  8. Який з двох проектів з однаковим майбутнім доходом, але з різним строком надходжень, повинен мати вищу дисконтну ставку?

  9. В чому полягає оцінка ефективності капітальних вкладень з урахуванням вартості грошей в часі?

  10. Перелічить типові вхідні та вихідні грошові потоки, які слід брати до уваги при розрахунку чистої приведеної вартості інвестиційного проекту.

Методичні рекомендації

Період від зародження ідеї до експлуатації об’єкту є життєвим циклом інвестиційного проекту. Зазначимо те, що життєвий цикл інвестиційного проекту включає три фази: передінвестиційну, інвестиційну та експлуатаційну. Саме на передінвестиційній стадії відбувається формування інвестиційного проекту як письмового документу.

Оскільки сучасні проекти – це капіталомісткі заходи, то зрозуміло, що впровадженню ідеї (проекту) повинен передувати попередній всебічний аналіз, який охоплює як маркетингове планування з його аналізом ринку збуту, техніко-економічне обґрунтування, аналіз ризику, оцінку економічної ефективності інвестицій. Всі ці моменти знаходять своє відображення у відповідних розділах інвестиційного проекту.

Часто поняття інвестиційний проект ототожнюють з поняттям бізнес-план. Отже в третьому питанні слід розглянути особливості розробки бізнес-планів власними силами підприємства або на його доручення, сторонніми організаціями.

В четвертому питанні слід розкрити методики визначення ефективності інвестиційного проекту, вивчити показники, що характеризують ефективність, такі як прибутковість, ступінь ризику, термін окупності та інші. При підготовці питання про методи оцінки економічної ефективності інвестицій слід мати на увазі, що у сфері економіки найважливішим мотивом діяльності є економічна ефективність, яка у загальному розумінні полягає у порівнянні здійснених витрат з кінцевим результатом. Оцінка ефективності інвестицій є найбільш відповідальним етапом у прийнятті інвестиційних рішень. Від якості цієї оцінки залежать терміни повернення вкладеного капіталу та темпи розвитку компанії. У свою чергу об’єктивність та всебічність оцінки ефективності інвестиційних проектів значною мірою визначається використанням сучасних методів проведення такої оцінки: оцінка зміни вартості грошей у часі, теорія нарахування простих і складних відсотків, вплив інфляції під час визначення поточної та майбутньої вартості грошей, нарощування та дисконтування грошових потоків, порівняння альтернативних можливостей вкладання грошових коштів за допомогою техніки дисконтування і нарощування та ін.

Обґрунтування доцільності інвестування передбачає всебічний аналіз проекту. Тому при підготовці п’ятого питання слід з’ясувати, що ефективність інвестиційної політики як на державному рівні, так і на рівні суб’єктів господарювання потребує проведення передінвестиційних досліджень. Вони починаються з опрацювання інвестиційної стратегії, яка передує етапу попередньої розробки інвестиційного проекту. Пригадайте, що таке інвестиційна стратегія. Згідно з обраною стратегією інвестор оцінює альтернативні інвестиційні проекти, проводить їх техніко-економічне обґрунтування та вибирає найбільш перспективні. Стратегія може бути активною чи пасивною в залежності від цілей інвестора. Необхідно з’ясувати цілі інвестиційної стратегії: дохідність, зменшення ризику, зростання капіталу тощо. Продумайте зміст кожної з них. Важливим етапом є аналіз ринку збуту. Перш ніж побудувати новий об’єкт, або переобладнати підприємство, потрібно здійснити маркетингове дослідження. Без нього важко собі уявити ринкову економіку з її жорсткою формою конкуренції.

Маркетингове планування передбачає декілька шляхів. Йому передує прогнозування попиту і в залежності від цього розробка політики ціноутворення, і тільки потім планується просування продукту на ринок. І останнім кроком є планування збуту.

Крім маркетингу існує декілька методів аналізу ринку і конкурентного середовища. У з’ясуванні одного з них Вам допоможе підготовка наступного питання про техніко-економічне обґрунтування інвестиційних програм і проектів. Воно передбачає всебічну оцінку проекту як на передінвестиційній його фазі, так і на інвестиційній. Остаточне рішення щодо доцільності інвестування у більшості випадків приймається лише після поглибленого техніко-економічного обґрунтування проекту. На цьому етапі вивчаються різні економічні альтернативи ринку на потужності підприємства, виробничої програми підприємства і матеріальних витрат; технологічної та економічної частин проекту тощо. Особливу увагу інвестори приділяють оцінці фінансової здійсненності проекту, для якого використовуються певні показники та інструменти (показники економічної ефективності, аналіз чутливості та інші). Обґрунтування доцільності інвестицій може виконуватися з залученням проектно-дослідницьких, інжинірингових та консалтингових фірм.