Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНВЕСТИЦИИ нмп заочне 11.doc
Скачиваний:
411
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Задачі для самостійного розв’язку

Задача 1.

За акцією сплачується щорічний постійний дивіденд у сумі 200 гр. од. Норма поточної доходності акцій даного типу складає 25 % у рік. Визначте поточну ринкову вартість акції.

Задача 2.

Останній дивіденд, сплачений по акції, складає 50 грн. Організація щорічно збільшує сплачувані дивіденди на 10%. Очікувана ставка доходності акції даного типу складає 13% на рік. Розрахуйте поточну ринкову вартість акції.

Задача 3.

Організація обмежила сплату дивідендів на найближчі 3 роки сумою 80 гр. од. У наступні 2 років вона зобов’язалась виплатити постійні дивіденди у розмірі 100 гр. од. у рік. Норма поточної доходності акції даного типу складає 25 % у рік. Визначте поточну ринкову вартість акції.

Задача 4.

Інвестор придбав акцію за 530 грн. Акція знаходилась у інвестора 4 роки. За цей період інвестор щорічно отримував дивіденди в розмірі 10% від номіналу. Через 4 роки інвестор продав акцію за 600 грн. Визначте кінцеву доходність акції від перепродажу.

Задача 5.

Обчислити ціну облігації підприємства, що випущена терміном на 4 роки. Номінальна ціна облігації 130 грн. Купонна ставка 13%. Дисконтна ставка 15%.

Задача 6.

На фондовому ринку продається облігація за 120 грн. Вона випущена строком на 3 роки, до погашення залишився 1 рік. Її номінал, під час випуску визначений в 110 грн. Процентні виплати сплачуються щорічно за ставкою 12% до номіналу. З урахуванням ризику даного типу облігацій норма її поточної доходності приймається в розмірі 10% на рік. Визначте поточну ринкову вартість облігації, її відповідність ціні продажу і її вартість на момент викупу емітентом.

Задача 7.

Підприємство збирається придбати через 3 роки нове обладнання вартістю 8000 грн. Яку суму грошей необхідно вкласти на депозитний рахунок зараз, щоб через 3 роки мати можливість здійснити покупку, якщо депозитна процентна ставка становить 15% річних.

Задача 8.

Необхідно визначити реальну дійсну вартість коштів, що вкладаються на депозитний рахунок на термін 2 роки, за таких умов: очікувана майбутня вартість коштів становить 1000 грн., реальна процентна ставка з урахуванням інфляції – 20%, прогнозований річний темп інфляції – 12%.

Література

2, 3, 10, 11, 23, 36

Практичне заняття № 2

Тема дисципліни 8. Інвестиційні проекти

Тема заняття: Інвестиційні проекти

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про сутність, види, складання бюджету інвестиційного проекту; прогнозування грошових потоків, планування інвестиційної діяльності підприємств

Обладнання: калькулятори Citizen

План вивчення теми

  1. Поняття та види інвестиційних проектів.

  2. Основні положення інвестиційного проектування.

  3. Оцінка незалежних, альтернативних та споріднених проектів.

  4. Загальна характеристика методів оцінки інвестиційного проекту.

Методичні рекомендації

У першому питання слід засвоїти, що є інвестиційний проект, проектний цикл та види інвестиційних проектів.

Друге питання передбачає вивчення того, що є основними положеннями інвестиційного проектування і передбачає повторення деяких питань з інших тем, а саме: попередньої стадії розробки і аналізу проекту, загальної послідовності розробки і аналізу проекту: з’ясування того, що є аналіз комерційного виконання проекту, а також технічний, фінансовий, економічний та інституціональний аналіз. В цьому питанні є сенс розглянути те, що складає сутність фінансово-економічного аналізу підприємства з позицій стратегічного інвестора. В списку рекомендованої літератури Ви знайдете цей матеріал.

Третє питання. Важливе значення при аналізі інвестиційних проектів має визначення ступеню взаємозалежності інвестиційних проектів. Розрізняють незалежні, альтернативні та споріднені проекти. Незалежні проекти можуть оцінюватися автономно, прийняття або відхилення одного з таких проектів ніяк не впливає на рішення по відношенню до другого. Альтернативні проекти є конкуруючими. Споріднені проекти оцінюються одночасно, але при цьому прийняття одного проекту неможливо без прийняття іншого.

Важливим моментом при вивченні даного питання є критерії прийняття інвестиційних рішень. В економічній літературі їх класифікують наступним чином:

  • критерії, що дозволяють оцінити реальність проекту:

а) нормативні критерії (правові), тобто норми національного, міжнародного права вимог стандартів, конвенцій тощо;

б) ресурсні критерії – науково-технічні, технологічні, виробничі, обсяг та джерела фінансових ресурсів;

в) кількісні критерії, що дозволяють оцінити доцільність реалізації проекту: відповідність цілі проекту цілям розвитку ділового середовища, ризики та фінансові наслідки, ступінь стійкості проекту, ймовірність проектування сценаріїв і стану ділового середовища;

  • фінансово-економічні критерії, які дозволяють вибрати найбільш доцільний проект за критерієм прийнятності: вартість проекту; чиста поточна вартість; прибуток; внутрішня норма прибутку; період окупності тощо.

Ключове значення для успішної реалізації проекту має передінвестиційний етап підготовки проекту. Він включає декілька стадій, на що треба звернути увагу. Здійснення інвестицій, як правило, - тривалий процес, що потребує від інвестора порівняння вартості грошей, вкладених сьогодні, з доходами, які він має отримати у майбутньому. У фінансовому менеджменті для цього широко використовується концепція вартості грошей у часі, яку прийнято вважати однією з ключових в теорії фінансів, і з якою Ви мали познайомитися в попередній темі. Повторіть методику розрахунку майбутньої і теперішньої вартості грошей.

В четвертому питанні йдеться про методи оцінки інвестиційного проекту. Зазначимо, що застосування методів оцінки та аналізу проектів передбачає різноманітність прогнозних оцінок та розрахунків. Найчастіше використовують оцінку вартості капіталу інвестиційного проекту, методи оцінки ефективності проекту, аналіз беззбитковості і цільове планування прибутку в процесі інвестиційного проектування та інші. Зверніть увагу на приклади розвязку типових задач.