Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНВЕСТИЦИИ нмп заочне 11.doc
Скачиваний:
411
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Питання для повторення

  1. Що таке інвестиційний проект?

  2. Які види інвестиційних проектів Ви знаєте?

  3. Які етапи включає інвестиційний проект?

  4. Які розділи мають бути відображені в інвестиційному проекті?

  5. Що таке технічний інжиніринг?

Теми рефератів

  1. Стадії розробки бізнес-планів

  2. Оцінка привабливості підприємства з точки зору інвестування

  3. Інвестиційно-консалтингові послуги

Ключові терміни та поняття

  • Ефективність інвестицій

  • Комерційна ефективність

  • Передінвестиційні дослідження

  • Життєвий цикл інвестиційного проекту

  • Інвестиційна стратегія

  • Технічний інжиніринг

  • Консалтингові фірми

  • Інвестиційний ризик

  • Період окупності

  • Чистий приведений дохід

  • Індекс прибутковості

Література

9, 10, 11, 14, 15, 16, 36

Семінарське заняття № 6

Теми дисципліни: 9. Фінансове забезпечення інвестиційного процесу

10.Інвестиційний менеджмент

Тема заняття: Фінансове забезпечення інвестиційного процесу та прийняття управлінських рішень.

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про фінансові ресурси інвестування, способи залучення інвестиційних ресурсів, прогнозування структури джерел інвестування. Навчитись приймати управлінські рішення в сфері інвестування.

План

    1. Фінансові ресурси інвестування. Їх класифікація і принципи формування.

    2. Фінансові інструменти. Фінансовий інжиніринг

    3. Структурування капіталу. Леверидж

    4. Сутність, мета і завдання інвестиційного менеджменту

    5. Механізм інвестиційного менеджменту

    6. Управляння інвестиційною діяльність

Проблемні питання

  1. Який капітал приймає участь в інвестуванні, а який ні, а який опосередковано?

  2. Чи є які-небудь джерела інвестицій окрім капіталу?

  3. Яке співвідношення між поняттями «капітал», «капіталовкладення», «інвестиції»?

  4. Що таке леверидж?

  5. Які найпоширеніші джерела фінансування інвестицій?

  6. Чи тотожні поняття «позичкові» та «залучені» кошти?

  7. Як можна заощадження зробити інвестиціями?

  8. Що таке фінансовий інжиніринг?

  9. Чи всі грошові кошти є фінансовими ресурсами? Які умови повинні відбуватися, щоб гроші перетворились на фінанси?

  10. Як Ви розумієте поняття «боргове фінансування»?

  11. Чи тотожні поняття “управління інвестиційним процесом” та “інвестиційний менеджмент”?

  12. Чи тотожні поняття “інвестиційна стратегія” та “мета інвестиційного менеджменту”?

  13. Яке співвідношення між поняттями “інвестиційна діяльність” та “інвестиційний менеджмент”?

Методичні рекомендації

Вивчення цієї теми почніть з повтору визначень і сутності основних понять – вартість, капітал, структура капіталу. Засвоївши основні джерела, переваги і вади фінансового забезпечення, перейдіть до вивчення фінансових ресурсів, типів і способів фінансування інвестиційного проекту. При підготовці до обговорення першого питання треба мати на увазі те, що інвестор завжди переслідує мету максимізації прибутку і воліє залучити позичкові кошти за щонайменшої ціни. Кредитори, у свою чергу, як власники або розпорядники капіталу, прагнуть продати позичкові кошти якомога дорожче. Тому формуванню капіталу завжди передує прискіпливий аналіз можливих джерел фінансування та їх вартості. Треба також мати на увазі, що формування структури джерел фінансування – дуже складний процес, який залежить від потужності кожного джерела в той чи інший період часу, фінансового стану і перспектив розвитку акціонерів (у певний період у кожного можуть погіршитись інвестиційні можливості), а також кон’юнктури ринку і актуальності інвестиційного процесу в перспективі.

При підготовці до другого питання необхідно пам’ятати, що фінансові ресурси інвестування – це грошові кошти, які знаходяться в розпорядженні підприємця. Фінансові ресурси використовуються на розвиток підприємницької діяльності (фінансування засобів виробництва та робочої сили), утримання об’єктів невиробничої сфери, на споживання та створення резервів. Частина фінансових ресурсів, що йде на фінансування предметів та засобів праці, робочої сили та інших елементів виробництва, складає капітал підприємства у грошовій формі.

Для залучення капіталу для інвестування суб’єкт інвестиційної діяльності використовує різноманітні фінансові інструменти, тобто контракти, результатом яких є поява певної статті в активах одного суб’єкта і статті у пасивах іншого суб’єкта фінансування. Необхідно засвоїти види фінансових інструментів (пайові, боргові, деривативні цінні папери). Зверніть увагу, що таке фінансовий інжиніринг і яке його значення.

Створення та розвиток будь-якого бізнесу потребує належного фінансування. При підготовці третього питання треба пам’ятати, що існують різноманітні способи залучення капіталу. Останнім часом при різкому скороченні обсягів довгострокових інвестицій виникає необхідність в пошуках нових джерел фінансування. У західних країнах за останні роки, крім традиційних способів (акціонування, боргове фінансування, оренда тощо), з’явилися нові, такі, як франчайзинг, лізинг, форфейтинг, венчурне фінансування, селенг та інші. Способи фінансування постійно модифікуються. У цьому ж питанні треба вивчити способи та типи залучення капіталу. Зверніть також увагу на такі поняття як фінансування без регресу на позичальника, з частковим регресом на позичальника, на консорціальних засадах, пільгове фінансування, субсидування та ін.

Слід звернути увагу, що при визначенні обсягу інвестицій для фінансування проекту перед суб’єктами господарювання виникає багато питань. Вирішити ці питання допомагає леверидж. Він є операційний, фінансовий, загальний. Прочитайте про його сутність та значення.

Засвоївши питання теми, студенти повинні добре знати сутність і зміст таких понять: зовнішні та внутрішні джерела фінансування, обґрунтування структури джерел фінансування, оптимізація структури джерел, види левериджу.

При підготовці наступної теми зверніть увагу, що сучасна економічна література надає декілька визначень інвестиційного менеджменту. Треба з’ясувати сутність цього процесу і його значення, чітко визначити мету інвестиційного менеджменту і його задачі, такі як максимізація прибутку, мінімізація ризиків та інші.

В п’ятому питанні необхідно розкрити механізм інвестиційного менеджменту і охарактеризувати його складові, виходячи з того, що всі елементи інвестиційного менеджменту, з точки зору підприємства, можна поділити на зовнішні та внутрішні.

Вивчення останнього питання необхідно розпочати з з’ясування сутності функцій інвестиційного менеджменту. Пригадати поняття інвестиційної стратегії. Визначити чинники, які сприяють прийняттю найефективніших управлінських рішень.