Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНВЕСТИЦИИ нмп заочне 11.doc
Скачиваний:
411
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Методичні вказівки до розрахунків вартості капіталу

Під вартістю капіталу розуміється прибуток, який повинен принести капітальні вкладення для того, щоб вони себе виправдали з погляду інвестора.

Вартість капіталу виражається у вигляді процентної ставки (або частки одиниці) від суми капіталу, який треба заплатити інвестору протягом року за використання капіталу.

Безумовно, що вартість капіталу – це альтернативна вартість, інакше кажучи, прибуток, який очікують одержати інвестори від альтернативних можливостей вкладення капіталу при незмінному розмірі ризику.

Справді: якщо компанія хоче дістати кошти, то вона повинна отримати на них прибуток як мінімум рівний розміру прибутку, що можуть принести інвесторам альтернативні можливості вкладення капіталу.

Основна область застосування вартості капіталу – оцінка економічної ефективності капітальних вкладень.

Ставка дисконту при оцінці ефективності інвестицій – це і є вартість капіталу, що вкладається в підприємство.

Ставка дисконту – це процентна ставка віддачі, яку підприємство хоче отримати на зароблені в процесі реалізації проекту гроші. Оскільки, проект розгортається протягом декількох років, на підприємстві до кінця не впевнені, що воно знайде дуже ефективний засіб вкладення зароблених грошей. Але воно може вкласти ці гроші у свій власний бізнес і одержати віддачу як мінімум рівну вартості капіталу. Таким чином, вартість капіталу підприємства – це мінімальна норма прибутковості при вкладенні зароблених у ході реалізації проекту грошей.

Чинники, що впливають на вартість капіталу.

1. Рівень прибутковості інших капітальних вкладень. Оскільки, вартість капіталу – це альтернативна вартість (прибуток, що очікують отримати інвестори від альтернативних можливостей вкладення капіталу при незмінному розмірі ризику), то вартість даного капітального вкладення залежить від поточного рівня процентних ставок на ринку цінних паперів (облігацій і акцій).

2. Рівень ризику даної інвестиції. Якщо підприємство пропонує вкласти інвесторам капітал у більш ризиковану справу, то їм повинен бути забезпечений більш високий рівень прибутковості. Чим більший розмір ризику, присутній в активах компанії, тим більшим повинен бути прибуток по ньому, для того, щоб залучити інвестора. Це золоте правило інвестування.

3. Джерела фінансування.

Приклад. Нехай банк надає підприємству кредит на умовах $ 2 на кожний наявний у нього $ 1 власних засобів. Своїх грошей підприємство не має, але може залучити акціонерний капітал. Банк дає кредит по ставці 6 %, а акціонери згодні вкладати гроші за умови отримання 12 %. Якщо підприємству необхідні $ 3,000, то воно повинне отримати чистий грошовий прибуток:

$ 2,000 х 0,06 = $ 120 із тим, щоб задовольнити вимоги банку

$ 1,000 х 0,12 = $ 120 для задоволення вимог акціонерів.

Таким чином, вартість капіталу складе:

$ 240 / $ 3,000 х 100 % = 8 %.

Аналогічний результат можна одержати, використовуючи таку схему:

Вид капіталу

Вартість

Частка

Позиковий

6 % * 2/3 =

4 %

Власний

12 % * 1/3 =

4 %

Загальна вартість капіталу

8 %