Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНВЕСТИЦИИ нмп заочне 11.doc
Скачиваний:
411
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Тема 8. Обґрунтування доцільності інвестицій

Розробка загальних положень інвестиційного проекту.

Концепція маркетингу і аналіз ринку збуту.

Техніко-економічне обґрунтування інвестиційних програм і проектів. Оцінка умов розміщення об’єктів інвестування.

Методи оцінки ефективності інвестицій.

Технічний інжиніринг та інвестиційно-консалтингові послуги.

Тема 9. Фінансове забезпечення інвестиційного процесу

Фінансові ресурси інвестування, їх класифікація та принципи формування. Способи залучення інвестиційних ресурсів. Джерела фінансування інвестицій.

Фінансові інструменти та фінансовий інжиніринг.

Структурування капіталу. Власні, позичкові та залучені інвестиції.

Поняття левериджу.

Тема 10. Менеджмент інвестицій

Основні визначення інвестиційного менеджменту.

Сутність, мета та завдання інвестиційного менеджменту.

Функції та механізм інвестиційного менеджменту.

Управління інвестиційною діяльністю.

Тема 11. Організаційно-правове регулювання взаємодії суб’єктів інвестиційної діяльності

Способи реалізації інвестиційних проектів.

Види договорів, що регулюють інвестиційний процес.

Інвестиційні ризики та форми їх страхування.

Інвестиційний лізинг.

Законодавство України про інвестиційну діяльність

Тема 12. Використання інвестицій

Матеріальна база реальних інвестицій.

Матеріально-технічне забезпечення інвестиційного проекту.

Участь інвестора в пуско-наладжувальних роботах. Етапи приймання інвестором виконаних робіт та готових об’єктів.

Моніторинг реалізації інвестиційних проектів.

3. Методичні рекомендації до самостійноЇ РОБОТИ

Самостійна робота за темою 4 “Інвестиції в засоби виробництва”

Мета роботи: самостійне опанування знаннями про таку форму інвестицій як інвестиції у виробничі фонди як їх особливості в залежності від видів виробничого капіталу і видів підприємницької діяльності

План вивчення теми

  1. Реальні інвестиції

  2. Інвестиції в основний капітал

  3. Інвестиції в оборотний капітал

  4. Комерційне і фінансове підприємництво.

  5. Ціна і механізм ринкового ціноутворення.

Проблемні питання

  1. В яких формах, на Вашу думку, здійснюються іноземні інвестиції?

  2. Яка необхідність створення галузевих та територіальних угрупувань з метою інвестування?

  3. Чим Ви пояснити зниження інвестиційної активності в Україні?

  4. Як впливає тіньова економіка на процес інвестування?

  5. Чи входять інтелектуальні інвестиції до складу реальних?

  6. Чи мають громадяни України право на здійснення операцій з цінними паперами?

Методичні рекомендації

Вивчення цієї теми необхідно починати з повторення таких понять як «засоби виробництва», «виробничій капітал», «виробничі фонди», «основний капітал», «оборотний капітал», з якими Ви зустрічалися вже при вивченні таких курсів як політична економія, гроші та кредит, бухгалтерський облік.

Термін «реальні інвестиції» використовується в міжнародній практиці економічного аналізу і, зокрема, в системі національних рахунків ООН.

Пригадайте джерела інвестицій. Продумайте також питання про вплив НТП на необхідність оновлення обладнання. За рахунок яких методів це можливо здійснити на підприємстві.

З метою економічного аналізу реальних інвестицій в світовій практиці застосовують декілька показників. Перш за все це об’єм реальних інвестицій. Важливим показником є також норма інвестицій або норма нагромадження. Охарактеризуйте їх та інші.

При підготовці другого питання треба засвоїти структуру виробничих фондів інвестиційної сфери. Вона складається під впливом ряду техніко-економічних особливостей будівництва, НТП, місцезнаходження підприємства та ін. Однією з особливостей структури є високий рівень (наприклад, в будівництві у порівнянні з промисловістю) активної частини фондів. Важливим в цьому питанні є такий аспект, як методи оцінки фондів. Зверніть увагу, що таке індексація і для чого вона проводиться. Вивчаючи матеріал про методи оцінки фондів, треба повторити питання про амортизацію. Нові норми амортизаційних відрахувань надаються в Закону Україні «Про оподаткування прибутку підприємств» № 334/44 від 28.12.1994 р.

Потребує вивчення і питання про показники використання основних виробничих фондів.

Третє питання почніть з повторення економічної категорії – «оборотний капітал». Поряд з поняттям «оборотні фонди» використовується поняття «фонди обігу». Треба знати, як відбувається кругообіг цих видів капіталу, а також їх особливості. Функція, склад, структура оборотних засобів інвестиційної сфери також необхідно прочитати та занотувати. До складу третього питання відноситься також питання про показники використання оборотних засобів. Зверніть увагу, що поруч із загальними показниками, що характеризують оборотні засоби, розраховують й часткові по відповідних елементах, - наприклад, виробничим запасам, незавершеному будівництву. Розраховуючи ці показники, треба мати на увазі, що середні залишки оборотних засобів визначаються по конкретних елементах, а сума обороту і кількість днів розрахункового періоду залишаються такими, які прийняті при розрахунках загальних показників оборотності.

Четверте питання пов’язане з аналізом двох типів підприємницької діяльності, а отже з двома типами використання інвестицій. Комерційне підприємництво характеризується насамперед тим, що визначальну роль тут відіграють товарно-грошові та торгово-обмінні операції. Вони виражають основний зміст цього виду підприємництва. Зверніть увагу, що відмінність комерційного підприємництва від виробничої сфери діяльності полягає в тому, що в першому випадку немає потреби в забезпеченні виробничими ресурсами, пов’язаними з випуском продукції. Фінансове підприємництво з’являється з розвитком ринку грошей, валюти, цінних паперів. Зрозуміло, що на ринку з’являються й ті, хто займається такого роду підприємництвом: комерційні банки. Фондові біржі, кредитні спілки, фінансові компанії тощо. Продумайте питання про сутність та значення фінансово-кредитної угоди. Питання про механізм ринкового ціноутворення почніть вивчати з повторення загальнотеоретичних положень про ціну і вартість. У ціновому механізмі доцільно вирізняти дві взаємодіючі частини. З одного боку, це ціни, їх види, структура, динаміка зміни, а з іншого – ціноутворення як спосіб, правила встановлення, формування нових цін і зміни діючих. Отже, це варто продумати й проаналізувати. Необхідно з’ясувати відмінність ціноутворення за умов планової і ринкової економіки, а також види цін. Зверніть увагу на зв’язок таких економічних категорій як ціна, прибуток, рентабельність, собівартість.