Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички-1 / Бюджетний менеджмент Ден. Спец. 2011.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

35. Повноваження, надане розпоряднику бюджетних коштів відповідно до бюджетного призначення на взяття бюджетного зобов'язання та здійснення платежів з конкретною метою в процесі виконання бюджету це:

  1. Бюджетне асигнування:

  2. Бюджетне зобов'язання:

  3. Бюджетне призначення.

Бібліографічний список до теми

[1,2,43,45,46, 51,52,53,54,70,76]

Модуль 1. Управління бюджетним процесом у державі

Змістовий модуль 2 Виконання бюджету

Тема 6. Облік виконання бюджету

Мета:

поглибити, систематизувати та закріпити знання з обліку виконання бюджету

План вивчення теми

1.Сутність обліку виконання бюджету.

2.Види обліку — бухгалтерський, фінансовий і управлінський. 3. Облік надходження і витрати бюджету.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Студенти повинні розумітися про cутність і види обліку виконання бюджету.

Бюджетним обліком називається сукупність облікових процедур про рух і стан фінансових ресурсів при виконанні бюджету та виконанні кошторисів бюджетних установ. Система бюджетного обліку складається з трьох підсистем (видів) обліку — бухгалтерський, фінансовий і управлінський облік, які ґрунтуються на єдиній теоретичній та інформаційній базі, відрізняючись за формою і періодичністю розрахунку даних.

Бухгалтерський облік забезпечує своєчасне та повне відображення всіх операцій, надання користувачам інформації про стан активів і зобов'язань, результати виконання бюджетів (кошторисів) та їх змін.

Фінансовий облік ведеться з метою накопичення даних про доходи, видатки, кредитування за вирахуванням погашення і фінансування дефіциту бюджетів, а також підбиття результатів виконання бюджетів (кошторисів).

Управлінський облік ведеться з метою забезпечення керівництва оперативною інформацією у визначеній формі для планування й управління, оцінки і контролю використання бюджетних коштів.

Бухгалтерський облік усіх операцій щодо виконання Державного бюджету України здійснюють органи Державного казначейства України. Слід зазначити, що цей облік повинен відображати всі активи і зобов’язання держави. Стосовно до розпорядників бюджетних коштів, вони ведуть бухгалтерський облік самостійно, відповідно до правил встановлених Державним казначейством України.

Слід звернути увагу, що всі надходження і витрати бюджету обліковуються у валових показниках незалежно від того, передбачається чи не передбачається у бюджетних призначеннях взаємозарахування цих показників. Усі надходження та витрати бюджету повинні заноситись на рахунки в хронологічному порядку до встановленої законодавством процедури. Усі бухгалтерські записи повинні мати документальне підтвердження. Не пізніше 31 грудня Державне казначейство України закриває всі рахунки, відкриті у поточному бюджетному періоді.

Слід обговорити ст..57 Бюджетного кодексу України щодо зберігання залишків коштів на рахунках спеціального фонду Державного Бюджету України для покриття відповідних витрат у наступному періоді з урахуванням їх цільового призначення.

Привернути увагу студентів на те, що усі надходження і витрати записуються в тому бюджетному періоді, в якому вони були здійснені.