Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички-1 / Бюджетний менеджмент Ден. Спец. 2011.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Таблиця 4 Статистичні данні

Рік

22004

22005

22006

22007

2008

n

Показник

(функція)

y1

y2

y3

yi

yn

Показник

(аргумент)

x1

x2

x3

xi

xn

Просторові ряди, на відміну від динамічних, дають можливість вивчати не розвиток процесу в динаміці, а кількісний вплив фактора X на показник Y. Якщо данні спостережень вимірюються в грошових одиницях, їх доцільно зводити за допомогою індексів дефляторів до одного періоду часу (базового року). Це забезпечить оцінку показників в постійних вартісних цінах.

Складаючи прогноз, необхідно брати до уваги фактичні динамічні ряди показників за минулі роки. У разі необхідності їх можна коригувати, враховуючи конкретні економічні особливості того чи іншого періоду розвитку держави. В умовах нестійкого характеру економічних процесів, які відбуваються в економіці, найімовірнішим є прогноз, складений на найближчу перспективу. Слід також наголосити, що прогнози повинні будуватися на основі процесів і тенденцій, які мають стійкий характер.

Табличний процесор Excel пропонує функцію, яка знаходить значення оцінок параметрів залежності за методом найменших квадратів. Вибір залежності (функції) слід проводити із таких міркувань: достатніх аргументів для використання нелінійних залежностей і таких, які мають оптимальне значення факторів (наприклад: експотенційна, степенева, зворотна тощо) при прогнозуванні доходів і видатків бюджету не мають економічного сенсу. Так і у країн з дуже розвинутою і динамічно зростаючою економікою, ці показники зростають на 10-15%, що можливо якісно прогнозувати лінійними залежностями. Крім того, отримані оцінки дають можливість використовувати найбільш прості і добре дослідженні лінійні моделі, тим більше що у діалоговому режимі доцільно в більшій мірі дослідити якісний вплив факторів на доходи і видатки бюджету. Наведені аргументи доказують, що використання інших залежностей не має ніякого сенсу. Процес побудови моделі складається з наступних етапів: постановка задачі; розробка її формальної схеми; формалізація задачі; побудова моделі статистичного, лінійного зв’язку між показником у та фактором х; у=0+1х1, де 0 і 1 невідомі параметри регресії, що мають бути оцінені.

Правильність і ступінь відповідності постановки завдання реальному процесу або явищу визначають успіх на всіх послідуючих етапах моделювання А. Ейнштейн відзначав, що формулювання завдання в багатьох випадках є набагато більш важливою, чим її рішення, у якому головну роль може грати просто математика або мистецтво експериментатора. Постановка завдання є першою спробою чітко викласти закономірності, властиві моделюючого процесу або явищу. Вимога вірогідності ЕСМ припускає наявність теоретичних і емпіричних понять про закономірності процесу або явища, умовах і факторах, що впливають на їхнє формування й зміну.

Постановка завдання включає:

  • складання переліку підметів визначенню змінних величин, що дають об'єктивну й вичерпну характеристику економічного процесу або явища;

  • визначення умов, яким значення цих величин повинні задовольняти;

  • визначення параметрів, що зв'язують названі характеристики й умови.

Якщо завдання складається у визначенні оптимального рішення, то постановка повинна містити виклад критерію оптимальності. Але, як ми вже доказували, що це у бюджетному прогнозуванні недоцільно.

При первісному виборі незалежних змінних (аргументів, факторів) для включення в модель варто керуватися наступними чинниками:

  • фактори повинні мати кількісну оцінку. Якщо у змінної відсутня кількісна оцінка, то їй надається штучний вимір у вигляді тієї або іншої експертної оцінці або здійснюють її вимір по непрямій ознаці;

  • жоден з факторів, включених у модель, не повинен бути функціонально пов'язаний з іншими факторами або з деякими з них. Так у моделі не можуть бути одночасно показники бюджету такі як: доходи, податкові надходження, не податкові надходження за той самий період часу;

  • бажано, щоб у моделях економічних процесів або явищ як інформація про функцію й аргументи (факторах) виступали річні показники. Цим досягається виключення деяких випадкових їхніх змін, пов'язаних із сезонністю, особливостями обліку й т.д.

Усі розрахунки побудови ЕСМ можна здійснити, застосовуючи табличний процесор Excel. Розглянемо порядок виконання обчислень для прикладу 1. Табличний процесор Excel пропонує функцію, яка знаходить значення оцінок параметрів лінійної залежності за методом найменших квадратів.

Нехай вихідні данні містяться в блоках матриці X— (B2:D6) та функції — (А2:А6) (таблиця 5). Зауважимо, що в даному разі не потрібно вводити вектор-стовпчик , елементами якого є одиниці.

Таблиця 5