Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички-1 / Бюджетний менеджмент Ден. Спец. 2011.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Функціональна класифікація використовується для:

  • Формування показників зведеного бюджету та здійснення міжнародних порівнянь видатків за функціями.

  • Здійснення макроекономічного аналізу та формування державної політики у різних галузях економіки.

Економічна класифікація є:

  • Основою ведення фінансового обліку та звітності.

  • Інструментом адміністративного контролю за використанням коштів.

Відомча класифікація виконує такі головні функції:

  • Забезпечує ведення реєстру всіх розпорядників бюджетних коштів.

  • Дає змогу чітко розподіляти відповідальність за виконання програм розпорядниками бюджетних коштів.

Потрібно звернути увагу ст..13 Бюджетного кодекса де встановлено, що всі надходження, визначені нормативно-правовими актами органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підлягають включенню до відповідних бюджетів, цим реалізується принцип єдиної бюджетної системи України .

Платники податків (юридичні та фізичні особи) сплачують платежі до місцевих бюджетів у безготівковій або готівковій формі на відповідні аналітичні рахунки, відкриті на балансі управлінь ДКУ. Платежі здійснюються платниками через установи банків, у яких вони обслуговуються, установи Державного комітету зв'язку та інформатизації України та установи Ощадного банку за місце знаходженням платника.

Підставою для зарахування платежів, сплачених до місцевого бюджету готівкою, є такі документи:

  • копії платіжних доручень відділень Ощадбанку та корінці прибуткових документів (повідомлення) про приймання уста новою банку платежів місцевих бюджетів готівкою;

  • копії квитанцій за формою 24 та формою 10, видані органа ми місцевого самоврядування платникам податків разом з описом до них;

  • платіжні доручення установ Державного комітету зв'язку та Інформатизації України на перекази з додатком до них талонів поштових переказів (при сплаті платежів через установи зв'язку).

Платежі визнаються зарахованими в доходи місцевих бюджетів з моменту зарахування на аналітичні рахунки відповідних бюджетів, відкриті в управліннях ДКУ. Банк платника перераховує кошти через Систему електронних платежів НБУ на аналітичні рахунки, відкриті на балансі управлінь ДКУ у розрізі місцевих бюджетів та кодів бюджетної класифікації.

Участь у виконанні бюджетів беруть підприємства, організації та установи усіх форм власності, а також громадяни, які пов’язані з доходами і видатками бюджетів. Оскільки державний бюджет України є законом, міністерства, відомства, органи місцевого самоврядування, органи виконавчої влади, суб’єкти господарювання та громадяни повинні в обов’язковому порядку виконувати зобов’язання перед бюджетом.

Розглядаючи 4 питання слід засвоїти, що бюджетне фінансування – це безповоротне, безвідплатне виділення коштів з бюджету, що забезпечує процес розширеного відтворення, утримання соціальної сфери, обороноздатність та апарат управління державою з дотриманням режиму економії за постійного здійснення контролю. Суть бюджетного фінансування полягає в тому, що за допомогою цього механізму налагоджуються грошові відносини, які виникають між державою, з одного боку, і підприємствами, організаціями, установами всіх форм власності та фізичними особами – з іншого, з точки зору спрямування та використання грошових коштів централізованого фонду на розширене відтворення підвищення рівня життя, задоволення суспільних потреб і забезпечення інших безпосередніх державних заходів. Обсяг, своєчасність і повнота фінансування значною мірою залежать від рівня централізації фінансових ресурсів і мобілізації коштів до бюджету, а це, у свою чергу, залежить від дотримання фінансової дисципліни окремими платниками податків, від рівня виконання доходної частини бюджету.

Слід зосередити увагу, що бюджетне фінансування здійснюється на основі таких принципів: плановості, цільового спрямування використання коштів, безповоротності та безвідплатності, ефективного використання коштів, оптимального поєднання власних, кредитних і бюджетних джерел, додержання режиму економії та здійснення постійного контролю за їхнім використанням.

Потрібно обсудити з слухачами форми бюджетного фінансування:

  • кошторисне фінансування , забезпечення державними грошовими коштами установ і органів і організацій соціально-культурної сфери, оборони, органів державного управління та соціального захисту населення;

  • державне фінансування інвестицій. Відповідно до бюджетної класифікації видатків фінансування будівництва об’єднано в одну групу разом з архітектурою і включає державні інвестиції на основі об’єкти економічного й соціального розвитку України в ринкових умовах;

  • позички з державного бюджету державним підприємствам. Фінансова підтримка державним та іншим підприємствам, у майні яких частка державної власності перевищує 50%, здійснюється з бюджетних асигнувань, як правило, на поворотній основі під затверджені проекти використання коштів, що надаються як державна підтримка. Фінансову підтримку у вигляді бюджетної позики надає МФУ на договірній основі:

  • державні дотації – форма бюджетного фінансування, яка застосовується для фінансування планових збитків підприємств і організацій, які надають послуги або виробляють необхідну народному господарству продукцію, витрати на виробництво яких вищі від цін реалізації.

Кошторис доходів і видатків бюджетної установи, організації є основним плановим документом, який підтверджує повноваження щодо отримання коштів для виконання нею своїх функцій і досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень.

Потрібно обговорити методи бюджетного фінансування:

  • метод єдиного казначейського рахунка;

  • метод перерахування бюджетних коштів з поточних рахунків місцевих бюджетів на рахунки головних розпорядників бюджетних коштів.

Основа бюджетного фінансування – бюджетне нормування зміст якого полягає у визначенні науково обґрунтованих обсягів витрат на відповідну розрахункову одиницю. У процесі бюджетного нормування визначаються норми видатків та фінансові нормативи бюджетної забезпеченості. Залежно від того, в яких одиницях вимірювання відображаються норми, розрізняють наступні: матеріальні та фінансові.