Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички-1 / Бюджетний менеджмент Ден. Спец. 2011.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Передмова

Сьогодні в Україні проблеми управління бюджетом належать до найгостріших в соціально-економічному контексті. На жаль, як не прикро це констатувати, але нинішня українська бюджетна практика багато в чому ґрунтується на засадах адміністративно - командної системи, що проявляється в збільшенні долі трансфертів у доходах місцевих бюджетів. Розгляд формування доходів місцевих бюджетів свідчить про їх недостатність для забезпечення покладених на органи місцевого самоврядування функцій і завдань, про відсутність відповідних умов для зміцнення і розширення власної дохідної бази, незацікавленість місцевої влади у збільшенні податкового потенціалу територій та ефективному використанні бюджетних коштів.

Бюджет зазнає суттєвого впливу політичної кон’юнктури: групових або регіональних інтересів, календарю виборчого процесу. Це призводить або до зриву бюджетного процесу(бюджет практично ніколи не приймався в термін визначений Бюджетним кодексом), або до прийняття такого бюджету, що не відповідає соціально - економічним інтересам держави. Взагалі можна констатувати факти про відсутність сучасних бюджетних технологій, форм і методів менеджменту, планування бюджету на середньострокову і довгострокову перспективу, цілеспрямованості і прозорості бюджетних видатків.

Розроблений посібник спрямований на висвітлення практики і організації роботи з управління державними фінансами. Особливу увагу приділено стратегічному плануванню з використанням сучасної комп’ютерної техніки і впровадженню програмно-цільового методу.

Розроблений навчально-методичний посібник «Бюджетний менеджмент» містить методичні рекомендації до семінарських і практичних занять. Семінарські і практичні заняття розроблені згідно з навчальною програмою дисципліни «Бюджетний менеджмент». У посібнику широко використовуються активні методи навчання з використанням ПК, теоретичні і практичні ситуаційні завдання,тести.

Зокрема, тема «Бюджетне планування» розкривається в практичних заняттях:

  • планування за допомогою методу екстраполяції(трендів);

  • планування за допомогою кореляційно-регресійного аналізу.

При проведені цих практичних занять використовуються можливості електронних таблиць Excel. Завдання для самостійної роботи студентів також передбачають роботу студента на ПК.

В практичному занятті «Планування бюджету за ПЦМ» аналізуються реальні проблеми розвитку малого підприємництва в Дніпропетровському регіоні на основі яких встановлюються завдання цільових програм і показники оцінки.

Відмінності навчально-методичного посібника від інших складається в тому, що в ньому наведено алгоритми розв’язання реальних завдань щодо планування бюджету, впровадженню програмно – цільового методу з використанням комп’ютерних технологій.

Семінарські і практичні заняття допоможуть активно засвоїти матеріал курсу лекцій з дисципліни «Бюджетний менеджмент», перевірити отримані знання студентів і набуті ними практичні навички.

1. Програма навчальної дисципліни опис навчальної дисципліни «Бюджетний менеджмент»

Мета: надання знань з управління та організації бюджетним процесом у державі.

В теоретичному плані - поглиблення знаннь про сутність і роль менеджменту в галузі фінансів та механізм його функціонування. В практичному – формування навичок проведення операцій з виконання бюджету держави.

Після вивчення дисципліни «Бюджетний менеджмент» студенти повинні володіти інструментальними, міжособистісними, системними та спеціальними компетенціями, а саме: