Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна Даценко.doc
Скачиваний:
530
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
9.51 Mб
Скачать

6.1. Дослідження м'яса

Відбір проб м'яса. Зразки м'яса для дослідження відбирають біля складки на шиї, у ділянці 4-5-го шийного хребця, біля лопатки, а також у ділянці стегна. Маса кожного зразка повинна становити не менше 200 г. Загорнуті в пергаментний папір або харчову полі- етиленову плівку зразки вміщують у металевий ящик.

Супровідний документ повинен містити дані про дату й місце від- бору зразків, вид тварин, номер туші, причину і мету дослідження, а також підпис особи, що відбирала пробу (Держстандарт 7269-79).

Органолептичне дослідження м'яса. Досліджують зовнішній ви- гляд, колір і запах м'яса, його консистенцію, стан жиру і сухожил- ків, прозорість та запашність бульйону.

Зовнішній вигляд, колір і запах аналізують як під час огляду туші, так і на свіжому розрізі м'яса. Липучість визначають, обмацу- ючи м'ясо зовні і на розрізі. При цьому встановлюють і його ела- стичність, для чого легким натискуванням пальця утворюють ямку, а потім спостерігають за її вирівнюванням. Прикладаючи до поверхні туші або до розрізу фільтрувальний папір, визначають зволоженість м'яса.

Стан жиру і сухожилків установлюють під час відбору зразків. Описують колір, запах і консистенцію жиру, констатують пружність і щільність сухожилків, стан суглобових поверхонь.

Щоб визначити запашність бульйону, в конічну колбу місткістю 100 мл вносять 20 г старанно подрібненого м'яса, заливають 60 мл дистильованої води, старанно перемішують, закривають увігнутим склом і ставлять на водяну баню. Запах м'ясного бульйону оціню- ють у момент появи пари з-під трохи відтуленого покривного скла при температурі 80-85°С.

Для визначення прозорості 20 мл м'ясного бульйону наливають у мірний циліндр діаметром 20 мм, місткістю 25 мл. Прозорість ви- значають візуально. На основі результатів органолептичного дослід- ження м'яса та бульйону роблять висновок про свіжість досліджу- ваного продукту.

Дані про органолептичні властивості свіжого м'яса і субпродук- тів наведено в табл. 65 (Держстандарт 7269-79).

Визначення продуктів первісного розпаду білків у бульйоні. Метод грунтується на утворенні комплексів сірчанокислої міді з продуктами первісного розпаду білків у вигляді осаду. Гарячий буль- йон фільтрують через шар вати або паперовий фільтр у пробірку,

Зовнішній вигляд і колір поверхні туші

Стан м'язів на розрізі

Консистенція

Запах

Стан жиру

Сильно підсохла, вкрита сірувато-ко- ричневим слизом або пліснявою

Місцями зволоже- на, ледь липка, потем- ніла

Кірочка підсихання блідо-червоного кольо- ру або блідо-рожево- го, розморожених туш

— червоного кольору, жир м'якоті частково забарвлений у яскра- во-червоний колір

Вологі, залишають вологу пляму на філь- трувальному папері, липкі, червоно-корич- невого кольору. Для розмороженого м'яса — з поверхні розрізу стікає каламутний м'ясний сік

Вологі, залишають вологу пляму на фільтрувальному па- пері, ледь липкі, тем- нувато-червоного кольору. Для розмо- роженого м'яса — з поверхні розрізу сті- кає злегка каламут- ний м'ясний сік

Злегка вологі, не за- лишають вологої пля- ми на фільтрувально- му папері; колір: яло- вичини — від світло- червоного до темно- червоного, свинини

— від світло-рожево- го до червоного, бара- нини — від червоно- го до червоно-вишне- вого, ягнятини — ро- жевий

На розрізі м'ясо менш туге і менш пружне, утворювана при натисканні паль- цем ямка вирівнюєть- ся повільно (упро- довж 1 хв), жир м'я- кий, розмороженого м'яса — крихкий

На розрізі м'ясо дрябле, утворена при натисканні пальцем ямка не вирівнюєть- ся, жир м'який, роз- мороженого м'яса — крихкий, осалений

На розрізі м'ясо ту- ге й пружне, утворю- вана при натисканні пальцем ямка швидко вирівнюється

Специфічний, прита- Дещо кислуватий Кислий, затхлий манний кожному ви- або трохи затхлий або слабо гнильний ду свіжого м'яса

Сірувато-матовий відтінок, липне до пальців, може мати легкий запах осалю- вання

Сірувато-матовий відтінок, при роздав- люванні мажеться, свинячий жир може бути вкритий невели- кою кількістю плісня- ви. Запах згірклості

Яловичий має білий, жовтуватий або тем- ний колір, консистен- ція тверда, при роз- давлюванні кришить- ся, свинячий має білий або блідо-рожевий ко- лір, м'якшї, еластичний, баранячий має білий колір, щільну конси- стенцію. Жир не по- винен мати запаху осалювання або згір- клості

158

159

Закінчення табл. 65

Стан сухожилків Сухожилки пружні, Сухожилки менш Сухожилки розм'як-

щільні, поверхня суг- щільні, матово-білі, шені, сіруватого коль-

лобів гладенька, блис- Суглобові поверхні ору. Суглобові по-

куча. Сухожилки роз- злегка вкриті слизом верхні вкриті слизом мороженого м'яса м'які, крихкі, яскраво-червоні

Прозорість та Прозорий, запашний. Прозорий або кала- Каламутний, з вели-

запашність мутний, із запахом, не кою кількістю плас-

бульйону властивим свіжому тівців, із різким не-

бульйонові приємним запахом

вміщену у склянку з холодною водою. Якщо отриманий фільтрат каламутний, його фільтрують повторно. Далі в іншу пробірку нали- вають 2 мл прозорого фільтрату і 3 краплі 5% розчину сірчанокис- лої міді, вміст пробірки збовтують. Через 5 хв визначають характер змін, що сталися з бульйоном після додавання реактиву.

Бульон, приготований зі свіжого м'яса, при додаванні розчину сірчанокислої міді залишається прозорим. Якщо ж при додаванні сірчанокислої міді бульйон скаламутнів або в бульйоні із заморо- женого м'яса утворилися пластівці, то воно сумнівної свіжості. Ут- ворення желеподібного осаду, а в бульйоні із замороженого м'яса великих пластівців свідчить про те, що м'ясо несвіже (Держстан- дарт 23392-78).

Визначення аміаку і солей амонію. Метод грунтується на здат- ності аміаку і солей амонію, взаємодіючи з реактивом Несслера, утворювати забарвлену сполуку — йодистий меркурамоній. Аміак і солі амонію визначають у водній витяжці, для приготування якої до 5 г дрібно порізаного м'яса, складеного в конічну колбу, доливають 20 мл кип'яченої дистильованої води і настоюють 15 хв при триразовому збовтуванні, після чого фільтрують. Далі 1 мл одержаного фільтра- ту переносять у пробірку, додають 10 крапель реактиву Несслера, збовтують, а потім спостерігають за зміною прозорості й кольору.

При додаванні реактиву Несслера витяжка зі свіжого м'яса за- барвлюється у зеленкувато-жовтий колір і злегка каламутніє або залишається прозорою. Інтенсивний жовтий колір, іноді з оранже- вим відтінком, а також значна каламутність характерні для м'яса сумнівної свіжості. Якщо ж витяжка набуває жовтувато-оранжево- го забарвлення, утворюються великі пластівці, то м'ясо вважається несвіжим (Держстандарт 20235.1-74).

Визначення сірководню. Бюксу на третину її об'єму заповню- ють шматочками м'яса і закривають кришкою. Смужку фільтру- вального паперу змочують розчином оцтовокислого свинцю, вкла- дають під кришку бюкси і спостерігають упродовж 15 хв. При наявності сірководню папірець набуває забарвлення від світло-бу- рого до чорного.

.,,,..,■■„„, ч лг>- 6.2. ДОСЛІДЖЕННЯ МОЛОКА '';'■'<;?* .;>

Відбір проб молока. Після розкривання фляг або цистерн за допомогою шпателя зчищають у ці ж посудини накопичений на кришках і стінках жир і ретельно перемішують колотівкою. Про- би молока відбирають із фляг металевими циліндричними труб- ками з отворами на кінцях діаметром 9 мм або кружками з видо- вженими ручками місткістю 0,25 або 0,5 л. Для аналізу слід від- бирати близько 500 мл молока. Відібрані проби негайно досліджу- ють. У виняткових випадках як консервант можна використовува- ти 40% розчин формаліну (1-2 краплі на 100 мл молока) або 10% розчин двохромовокислого калію (1 мл на 100 мл молока). Дані про кількість та найменування консерванту зазначаються у супро- відному документі.

Молоко, яке надходить у продаж у розфасованому вигляді, від- бирають на аналіз у заводській упаковці (Держстандарт 13928-84).

Визначення чистоти молока. Для визначення чистоти молока ви- користовують прилади типу "Рекорд" з ватними або фланелевими фільтрами діаметром 27-30 мм (мал. 51). Добре перемішане, підігрі-

Мал. 51. Прилад "Рекорд":

/ — загальний вигляд; 2 — шийка приладу; 3 — металева сітка;

4 — герметичний затвор; 5 — фільтри.

160

161

те до 35-40°С досліджуване молоко (250 мл) виливають у посудину. Після завершення фільтрування фільтр висушують на повітрі, по- клавши його на пергаментний аркуш, одночасно запобігаючи за- брудненню його, а потім, порівнюючи характер осаду на фільтрі з еталонами, роблять висновок про ступінь чистоти молока.

Молоко вищого й першого сорту має ма- ти чистоту не нижче першої групи, другого сорту — не нижче другої групи (Держстан- дарт 13264-88).

а

в

35

Визначення густини молока. Ретельно перемішану пробу молока (500 мл) обереж- но доливають по стінці в циліндр, куди по- вільно занурюють лактоденсиметр (мал. 52), після чого його залишають вільно плавати, стежачи за тим, щоб він не торкався стінок циліндра. Після встановлення лактоденсимет- ра у нерухомому стані проводять відлік гу- стини молока та температури. При цьому рі- вень очей повинен збігатися з верхнім краєм меніска, по якому ведуть відлік. Густину ви- значають при темпера- турі 20°С. У тому випад- ку, якщо температура молока вище або нижче 20°С, для внесення по- правки до отриманої гу- стини користуються табл. 66.

Густина коров'ячого молока 1,027-1,034 г/ см3. Щільність заготовлю- ваного молока повинна становити не менше 1,027 г/см3 (Держстан- дарт 13264-88).

Визначення вмісту жиру в молоці. У бути- рометр (жиромір) (мал. 53) наливають 10 мл концентрованої сірчаної кислоти (густина 1,81- 1,82 г/см3), потім обе- режно по стінці бутиромет- ра нашаровують 10,77 мл молока і 1 мл ізоаміло- вого спирту, після чого Мал. 52. Лактоденсиметр. Мал. 53. Жиромір. закривають корком.

Таблиця 66 Таблиця перерахунку густини для коров'ячого молока

Густина за

Густина, приведена до температури 20°С

град.а

зеометра

ВІДЛІКОМ

ареометра,

Температура молока,°С

град.

15

!6

17

18

19

20

21

22

| 23

24

25

25,0

23,4

23,7

24,0

24,4

24,7

25,0

25,3

25,6

26,0

26,3

26,6

25,5

23,9

24,2

24,5

24,9

25,2

25,5

25,8

26,1

26,5

26,8

27,1

26,0

24,4

24,7

25,0

25,4

25,7

26,0

26,3

26,6

27,0

27,3

27,6

26,5

24,9

25,2

25,5

25,9

26,2

26,5

26,8

27,1

27,5

27,8

28,1

- 27,0

25,4

25,7

26,0

26,4

26,7

27,0

27,3

27,6

28,0

28,3

28,6

і 27,5

25,9

26,2

26,5

26,9

27,2

27,5

27,8

28,1

28,5

28,8

29,1

28,0

26,4

26,7

27,0

27,4

27,7

28,0

28,3

28,6

29,0

29,3

29,6

28,5

26,9

27,2

27,5

27,9

28,2

28,5

28,8

29,1

29,5

29,8

30,1

. 29,0

27,4

27,7

28,0

28,4

28,7

29,0

29,3

29,6

30,0

30,3

30,6

' 29,5

27,9

28,2

28,5

28,9

29,2

29,5

29,8

30,1

30,5

30,8

31,1

30,0

28,4

28,7

29,0

29,4

29,7

30,0

30,3

30,6

31,0

31,3

31,6

.. 30,5

28,9

29,2

29,5

29,9

30,2

30,5

30,8

31,1

31,5

31,8

32,1

31,0

29,4

29,7

30,0

30,4

30,7

31,0

31,3

31,6

32,0

32,3

32,6

31,5

29,9

30,2

30,5

30,9

31,2

31,5

31,8

32,1

32,5

32,8

33,1

32,0

30,4

30,7

31,0

31,4

31,7

32,0

32,3

32,6

33,0

33,3

33,6

32,5

30,9

31,2

31,5

31,9

32,2

32,5

32,8

33,1

33,5

33,8

34,1

33,0

31,4

31,7

32,0

32,4

32,7

33,0

33,3

33,6

34,0

34,3

34,6

33,5

31,9

32,2

32,5

32,9

33,2

33,5

33,8

34,1

34,5

34,8

35,1

34,0

32,4

32,7

33,0

33,4

33,7

34,0

34,3

34,6

35,0

35,3

35,6

34,5

32,9

33,2

33,5

33,9

34,2

34,5

34,8

35,1

35,5

35,8

36,1

35,0

33,4

33,7

34,0

34,4

34,7

35,0

35,3

35,6

36,0

36,3

36,6

35,5

33,9

34,2

34,5

34,9

35,2

35,5

35,8

36,1

36,5

36,8

37,1

36,0

34,4

34,7

35,0

35,4

35,7

36,0

36,3

36,6

37,0

37,3

37,6

Для розчинення білкових речовин молока щільно закритий бути- рометр перевертають чотири-п'ять разів, потім ставлять корком вниз на водяну баню при температурі 65°С на 5 хв, після чого центрифу- гують зі швидкістю не менше 1000 об/хв 5 хв, знову ставлять на водяну баню при температурі 65°С, а потім швидко заміряють кіль- кість жиру. При відліку бутирометр тримають вертикально, межа жиру повинна бути на рівні очей, ціна однієї цілої поділки відпові- дає 0,1% жиру.

Норми базової жирності молока визначають на місці.

Визначення кислотності молока. Кислотність молока виража- ється в градусах Тернера (кількість 0,1 н. розчину їдкого натру (мл), витраченого на нейтралізацію 100 мл молока). У конічну кол- бу місткістю 250 мл наливають 10 мл молока, 20 мл дистильованої води і додають 2-3 краплі спиртового розчину фенолфталеїну. Су- міш перемішують, а потім титрують 0,1 н. розчином їдкого натру до появи стійкого, яке не зникає упродовж 1 хв, блідо-рожевого забарв- лення. Кількість їдкого натру, витрачена на титрування досліджува- ного молока і помножена на 10, відповідає його кислотності.

Кислотність заготовлюваного молока вищого й першого сорту по- винна становити 16-18°, другого — 16-20° (Держстандарт 13264- 88).

162

163

Визначення бактеріального обсіменіння непастеризованого мо- лока. Непрямим показником бактеріального обсіменіння непастери- зованого молока є проба з резазурином. У дві стерильні пробірки наливають по 1 мл 0,014% розчину резазурину і по 10 мл досліджу- ваного молока, закривають стерильними корками, а потім змішують, обережно тричі перевертаючи (не струшувати!) пробірки, після чого ставлять на водяну баню при температурі 38~40°С. Рівень води у водяній бані має бути трохи вищий, ніж рівень рідини в пробірках. Через 1 год пробірки виймають з водяної бані і визначають характер забарвлення. Пробірки з молоком, що має сіро-бузкове до бузкового з сіруватим відтінком забарвлення, залишають на водяній бані ще на ЗО хв. За характером забарвлення, яке розвинулось, судять про сту- пінь бактеріального обсіменіння молока (табл. 67).

Таблиця 67 Оцінка бактеріального забруднення молока

Клас

Час розвитку

Забарвлення

Кількість бактерій

якості

забарвлення

молока

в 1 мл молока

Вищий

Через 1,5 год

Сіро-бузкове до бузкового зі слабким сірим відтінком

До 300 тис.

Перший

Через 1 год

Те ж саме

Від 300 до 500 тис.

Другий

Через 1 год

Бузкове із рожевим відтінком або яскраво-рожеве

Від 500 тис. до 4 млн

Третій

Через 1 год

Блідо-рожеве або біле

Від 4 до 20 млн

Бактеріальне обсіменіння заготовлюваного молока вищого сорту має бути не нижче вищого класу, першого сорту — не нижче пер- шого класу, другого сорту — не нижче другого класу (Держстан- дарт 13264-88).

Визначення домішки крохмалю. У пробірку наливають 10 мл досліджуваного молока, потім кип'ятять його для перетворення крох- малю на клейстер, а після охолодження додають кілька крапель роз- чину Люголя і перемішують. При наявності крохмалю розвивається синє забарвлення.

Домішка крохмалю до молока не допускається.

Визначення соди в молоці. У пробірку наливають 5 мл молока, а потім, не допускаючи струшування, обережно по стінці нашарову- ють 7-8 крапель 0,04% спиртового розчину бромтимолового синьо- го. Зелене забарвлення, яке з'являється через 10 хв, вказує на наяв- ність соди в молоці. Якщо сода відсутня, кільцевий шар має жовте забарвлення.

Для визначення соди за допомогою розолової кислоти до 3-5 мл досліджуваного молока додають стільки ж 0,2% розчину розолової кислоти в 96% спирті й ретельно збовтують. При наявності соди суміш набуває рожево-червоного забарвлення, а при її відсутності — коричнево-жовтого.

Домішка соди до молока не допускається (Держстандарт 13264-88).

Визначення перекису водню. У пробірку, не перемішуючи, нали- вають 1 мл досліджуваного молока, 2 краплі розчину сірчаної кис-

лоти (1:3) і 0,2 мл крохмального розчину йодистого калію. Поява через 10 хв у пробірці плям синього кольору свідчить про наявність у молоці перекису водню.

Домішка перекису водню до молока не допускається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]