Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна Даценко.doc
Скачиваний:
530
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
9.51 Mб
Скачать

Медичний контроль за розташуванням військ

Розрізняють казармене та польове (табірне) розташування військ. До завдань медичної служби належить вибір ділянки під плану- вання табору і оцінка перебування особового складу в польових спорудах. Нижче наводимо методику контролю за перебуванням війсь- ковослужбовців у польових герметизованих сховищах.

Сховища — колективний засіб захисту військовослужбовців від несприятливих факторів у бойовій обстановці. Сховище складаєть- ся з основного приміщення завдовжки 4-6 м, завширшки 0,9-1,9 м і заввишки 1,6-2,1 м, тамбура та передтамбура й уміщує 6-20 осіб. Усередині сховища встановлюють фільтровентиляційний агрегат, опа- лювальний прилад і побутове обладнання.

За типом повітропостачання сховища поділяються на вентильо- вані, з регенерацією повітря та невентильовані.

Фільтровентиляційне обладнання складається з фільтровентиля- ційного агрегату типу ФВА-100 або ФВА-50, повітрозабірного та захисного пристроїв, засобів герметизації — герметичних дверей у тамбурі й завіси в передтамбурі. Цей агрегат призначений для очи- щення повітря від найдрібніших частинок та радіоактивного пилу, що залишилися в ньому після проходження фільтра грубої очистки й сітчастого олійного фільтра, а також від отруйних речовин (ОР)

та бактеріальних засобів (БЗ) і для подавання чистого повітря в приміщення сховища. Повітря очищується в фільтрах-поглиначах, що діють як протигазова коробка. Повітря подається у сховище по- вітроводами за допомогою вентилятора з електричним або ручним приводом.

Для визначення умов перебування військовослужбовців у проек- тованих та діючих вентильованих сховищах можна використовува- ти такі формули:

- 30УУ ,

РК 10 30ЛГ

(для обчислення кратності повітрообміну);

К5-10

(для обчислення вмісту вуглекислоти);

М = ^$_'_}9_ (для обчислення оптимальної кількості осіб у 30 сховищі за даної потужності ФВА та кубатури);

V - 5К (для обчислення фактичного й необхідного об'єму венти- лювання), де К — об'єм сховища, м3; V об'єм вентиляційного повітря, м3/год; 5 — кратність обміну повітря; N — кількість осіб у сховищі; Р — вміст вуглекислоти в повітрі сховища, %; ЗО — кількість вуглекислоти, що видихається одним військовослужбовцем за годину, л; 10 — коефіцієнт, який дає змогу виразити вміст вугле- кислоти в проміле.

Тривалість перебування військовослужбовців у герметичному ізольованому сховищі обчислюють за формулою

10 КС

( = ,

де і — допустимий час перебування військовослужбовців у сховищі, год; К — об'єм приміщення, м3; С — допустима концентрація вугле- кислоти, %; А — кількість вуглекислоти, що виділяється одним війсь- ковослужбовцем за годину, л; N — кількість осіб у сховищі.

Якщо потрібно визначити необхідну кратність обміну повітря, необхідний об'єм вентиляції чи допустиму кількість осіб, то вміст вуглекислоти у формулі проставляється на рівні гігієнічних нор- мативів для даного типу сховища.

Визначаючи тривалість перебування військовослужбовців у не- вентильованих сховищах, слід враховувати нормативи площі на од- ного військовослужбовця в таких приміщеннях: в позі сидячи — 0,5 — 0,75, в позі лежачи — 2,5-3,0 м2.

Для підтримання в сховищах умов, що забезпечують збереження боєздатності військ, при спорудженні необхідно забезпечити такі санітарні нормативи повітряного середовища:

422

423

(

Військове сховище

Спеціальне "і ;, $ сховище

Вміст кисню, % 16-18 17-20 Вміст двоокису вуглецю, %:

під час роботи ФВА 1 0,5

при повній ізоляції 3-2 2

Температура повітря, °С 16-30 18-28

Швидкість руху повітря, м/с — 0,5

Відносна вологість повітря, % до 80 до 80

Об'єм вентиляції на 1 людину, м3/год 2 4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]