Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

MonografiaOxana_tanya

.pdf
Скачиваний:
65
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
2.41 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ДОНБАСЬКА ДЕРЖАВНА МАШИНОБУДІВНА АКАДЕМІЯ

О.К. ЄЛІСЄЄВА Т.В. РЕШЕТНЯК

МЕТОДИ ТА МОДЕЛІ ОЦІНКИ

І ПРОГНОЗУВАННЯ ФІНАНСОВОГО СТАНУ

ПІДПРИЄМСТВ

монографія

Краматорськ 2007

УДК 519.86

ББК 65.29

Є 67

Рецензенти

І.Л. Сазонець, д.е.н., професор (Дніпропетровський національний університет) В.І. Корсун, д.т.н., професор (Національний гірничий університет)

Євецьких С.Я., к.е.н., доцент (Донбаська державна машинобудівна академія)

Єлисєєва О.К., Решетняк Т.В.

Є 67 Методи та моделі оцінки і прогнозування фінансового стану підприємств: монографія. -

Монографія присвячена застосуванню методів економікоматематичного моделювання, багатофакторного статистичного аналізу та нейротехнологій для оцінки і прогнозування фінансового стану підприємств. Подані методи дають можливість не тільки зробити кількісну та якісну оцінку фінансового стану підприємства, а й отримати достовірний прогноз його рівня на майбутнє.

Монографія містить нові практичні підходи до оцінки та прогнозування фінансового стану підприємств, має практичне значення, являє собою науковий інтерес для економістів та менеджерів фірм, податкових органів та студентів економічних спеціальностей.

2

 

ЗМІСТ

Вступ

3

1 Теоретичні основи фінансового аналізу діяльності підприємства

1.1. Мета, зміст і завдання фінансового аналізу

1.2. Інформаційне забезпечення фінансового аналізу

1.3. Програмне забезпечення фінансового аналізу

2 Методи оцінки фінансового стану підприємства

2.1.Метод оцінки фінансового стану за абсолютними фінансовими показниками

2.2.Метод коефіцієнтного аналізу

2.3.Методика комплексного аналізу фінансового стану підприємства

2.4.Економіко-математичні методи та моделі фінансового аналізу

3 Методи рейтингового оцінювання підприємств за їх фінансовим

станом

3.1.Методика рейтингового оцінювання підприємств за методом сум

3.2.Побудова рейтингу інвестиційної привабливості фінансового стану підприємств

3.3.Визначення класу фінансового стану підприємств металургійного комплексу

3.4.Комплексна рейтингова оцінка фінансового стану на прикладі машинобудівних підприємств

4 Моделі оцінки фінансового стану підприємства з використанням

єдиного інтегрального показника

4.1.Моделі оцінки ймовірності банкрутства українських підприємств

4.2.Моделі інтегральної оцінки фінансового стану підприємств на основі визначення вагомості фінансових коефіцієнтів

4.3.Моделювання фінансової рівноваги підприємства

4.4.Комплексна оцінка фінансового стану на основі використання матричних моделей

3

4.5. Модель оцінки фінансового стану за допомогою функції

корисності

5 Використання методів багатомірного статистичного аналізу у

фінансовому аналізі

5.1.Класифікація методів багатомірного статистичного аналізу

5.2.Оцінка та прогнозування неплатоспроможності підприємств на основі методів кластерного аналізу

5.3.Застосування покрокового дискримінантного аналізу для визначення класу фінансових погроз

6 Використання нейромережевих технологій у фінансовому аналізі

6.1. Нейромережева класифікація типів криз, що впливають на рівень

фінансового стану підприємства

6.2Комплексна методика прогнозування рівня рентабельності продукції на основі нейроних мереж

6.3Прогнозування собівартості продукції підприємства з використанням нейромереж

6.4Використання нейромоделі для пошуку показників, що впливають на валовий прибуток підприємства Висновки Додаток

Бібліографічні джерела

4

ВСТУП

Проблема визначення рівня фінансового стану підприємств завжди була актуальною та посідала важливе місце серед напрямів економічних досліджень.

Уведення нового плану рахунків бухгалтерського обліку, приведення форм бухгалтерського обліку у відповідність до вимог міжнародних стандартів зумовлюють необхідність розробки методики фінансового аналізу, яка б відповідала сучасним вимогам ринкової економіки.

Метою фінансового аналізу є оцінка фінансового стану підприємства, вивчення економічного рівня роботи підприємства та його підрозділів, оцінка результатів його виробничо-господарської та фінансової діяльності, а також оцінка ймовірності банкрутства. Оскільки фінансовий стан підприємства характеризується сукупністю показників, що відображають процес формування та використання його фінансових ресурсів, то він відображає кінцеві результати діяльності підприємства. Відповідно, фінансовий аналіз є обов'язковим елементом як фінансового менеджменту, так і економічних взаємовідносин з партнерами підприємства, фінансово-кредитною системою, податковими органами, що передбачає врахування таких показників, як фінансова стійкість, ділова активність, прибутковість.

Останнім часом з'явилося багато публікацій, щодо фінансового аналізу. Це праці таких вчених, як Цал-Цалко Ю.С., Швиданенко Г.О., Марюта О.М, Мец В.О., Костенко Т.Д., Лахтіонова Л.А., Клебанова Т.С., Кизим Н.А. Проте не існує єдиної точки зору на оцінку фінансового стану окремого підприємства. Більшість традиційних методик оцінки фінансового стану, що пропонуються вітчизняними вченими мають істотний недолік – в них точно не визначено, як оцінювати результати розрахунків. Кількість коефіцієнтів, що заведено розраховувати, досить велика та дуже часто вони просто дублюють один одного.

Більш того, у працях з фінансового аналізу акцент робиться на поточному стані окремого підприємства, без достатнього заглиблення у вивчення перспективних шляхів його майбутнього розвитку, а також

5

заходів поліпшення фінансового стану.

Авторами монографії розглянуто різноманітні підходи щодо оцінки фінансового стану. Зроблено аналіз існуючих в економічній літературі економіко-математичних моделей. Підкреслено переваги та виявлено недоліки моделей оцінки фінансового стану підприємств.

Монографія присвячена застосуванню методів багатофакторного статистичного аналізу та нейротехнологій для оцінки фінансового стану підприємств. Застосування цих методів дозволяє розширити «рамки» традиційного фінансового аналізу. На відміну від традиційних подані методи дають можливість не тільки зробити кількісну та якісну оцінку фінансового стану підприємства, а й достовірний прогноз його рівня на майбутнє.

Наведено приклади використання розроблених моделей для оцінки і прогнозування фінансового стану підприємств машинобудівної галузі.

Монографія складається з шести розділів.

Упершому розділі розглядається мета, зміст та завдання фінансового аналізу, його нормативне, інформаційне та програмне забезпечення. На основі огляду праць вітчизняних та іноземних економістів авторами монографії розроблено класифікаційну схему методів фінансового аналізу. Підкреслюється важливість кількісної оцінки фінансового стану підприємства у процесі здійснення фінансового аналізу.

Другий розділ присвячено розгляду методики оцінки фінансового стану, що традиційно використовується на вітчизняних підприємствах. Виявлено недоліки такої методики та для їх ліквідації пропонується використання методів економіко-математичного моделювання. Наведено схему існуючих економіко-математичних методів оцінки фінансово стану підприємства.

Утретьому розділі розглянуто методи рейтингового оцінювання підприємств за їх фінансовим станом. Розроблено методику комплексної рейтингової оцінки фінансового стану на прикладі машинобудівних підприємств Донецького регіону.

Четвертий розділ являє собою огляд та аналіз моделей оцінки

6

фінансового стану підприємства з використанням єдиного інтегрального показника. Підкреслено переваги та виявлено недоліки таких моделей.

П’ятий розділ присвячено методам класифікації фінансового стану, що засновані на використанні багатомірного статистичного аналізу. Наведено класифікацію методів багатомірного статистичного аналізу. Запропоновано прогнозування неплатоспроможності підприємств та організацій на основі методів кластерного аналізу. Наведено приклад використання покрокового дискримінантного аналізу для визначення класу фінансових погроз на основі даних фінансової звітності окремого підприємства.

Особливий інтерес являє собою шостий розділ. Авторами пропонується використання нейромережевих технологій у фінансовому аналізі, зокрема для оцінки і прогнозування фінансового стану підприємства. На прикладі наведено класифікацію типів фінансового стану підприємства з використанням нейромереж. А також пропонується використання нейротехнологій для прогнозування рівня фінансового стану на прикладі показників діяльності металургійного виробництва ЗАТ «Новокраматорський машинобудівний завод». Авторами розглянуто приклад використання пакету NeuroPro для визначення показників, що впливають на рівень валового прибутку підприємства.

В основу монографії покладено розробки, що враховують зміни у нормативно-законодавчому полі господарювання та результати аналітичних оцінок за сучасними методиками. Усі розрахунки базуються на звітності підприємств, сформованій відповідно до національних стандартів бухгалтерського обліку.

Подана робота має науковий та практичний інтерес для спеціалістів фінансово-економічних відділів підприємств та організацій, що ставлять за мету використання сучасних методів оцінки та прогнозування фінансового стану.

Також монографія пропонується студентам, магістрам та аспірантам економічних спеціальностей ВУЗів.

7

1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФІНАНСОВОГО АНАЛІЗУ

ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

1.1 Мета, зміст і завдання фінансового аналізу

Вумовах ринкових відносин головним напрямом аналітичної роботи підприємства є фінансовий аналіз. Керівництво зацікавлено у докладному аналізі фінансових потоків, щоб на основі одержаної інформації приймати управлінські рішення, які регулюватимуть формування фінансових ресурсів і впливатимуть на потоки грошових коштів.

Векономічній літературі [14, 60, 55, 115] даються різні тлумачення поняття фінансовий аналіз.

Бланк І.А. [14, С. 75] визначає фінансовий аналіз як процес дослідження фінансового стану та основних результатів фінансової діяльності підприємства з метою виявлення резервів підвищення його ринкової вартості та за-

безпечення ефективного розвитку.

Кондратов Н.П. [60, С. 5; 55, С. 54] підкреслює, що фінансовий аналіз

єодним із головних елементів фінансової політики підприємства.

Усвоїй роботі Ковальов В.В. [55, С. 54] дає таке тлумачення поняття аналізу: «Фінансовий аналіз — це засіб накопичення трансформації й використання інформації фінансового характеру».

Шеремет А.Д. [115, С. 9] надає таке тлумачення цьому поняттю:

«Фінансовий аналіз є прерогативою вищої ланки управлінських структур підприємства, здатних впливати на формування фінансових ресурсів і на потоки грошових коштів, ефективність управлінських рішень, пов'язаних з визначенням ціни продукції, заміною устаткування чи технології, фінансово-

економічного зростання підприємства».

Фінансовий аналіз є методом оцінки фінансової діяльності підприємств

[98, С. 7].

Отже, сутність фінансового аналізу полягає в оцінці та прогнозуванні

8

фінансового стану підприємства за даними бухгалтерської звітності та обліку.

Об'єктом фінансового аналізу є конкретне підприємство чи фінансова операція цього підприємства.

Суб'єктами фінансового аналізу є фінансові аналітики, які заінтересовані в діяльності підприємства з якихось причин.

Фінансовий аналіз є основою для управління фінансами підприємства. В

узагальненому вигляді він охоплює три головні напрями [89]:

1)оцінювання фінансових потреб підприємства;

2)розподіл потоків грошових коштів залежно від конкретних планів підприємства, визначення додаткових обсягів залучених фінансових ресурсів та каналів їх одержання — кредити, пошук внутрішніх резервів, додатковий випуск акцій, облігацій;

3)забезпечення системи фінансової звітності, яка б об'єктивно відображала процеси та забезпечувала контроль за фінансовим станом підприємства.

Фінансовий аналіз допомагає своєчасно вирішувати питання поліпшення поточного руху фінансових ресурсів, їх формування та використання, поточного та довгострокового планування економічної діяль-

ності. На його основі будується фінансове забезпечення стратегії підприємства на перспективний період. Без фінансового аналізу не можливі планування, прогнозування, бюджетування, ефективне розміщення фінансових ресурсів, аудит.

В економічній літературі зазначають такі цілі фінансового аналізу:

-усебічна оцінка фінансового стану підприємства, його ділової активності задля пошуку резервів підвищення рентабельності виробництва і зміцнення комерційного розрахунку як основи стабільної роботи підприємства і виконання ним зобов'язань перед бюджетом, банком та іншими установами [110, С. 283];

-розроблення прогнозів майбутніх умов функціонування

9

підприємства [14, С. 7—10];

-визначення дохідності фірми для порівняння її з аналогічними показниками інших підприємств чи оцінка підприємства з точки зору його ринкової вартості [96, С. 11];

-своєчасного виявлення та усунення недоліків у фінансовій діяльності для пошуку шляхів поліпшення фінансового стану підприємства та його платоспроможності [99, С. 410];

-виявлення змін у фінансовому стані у просторово-часовому розрізі, визначення основних факторів, які впливають на фінансовий стан підприємства, прогнозування основних тенденцій у фінансовому стані [55,

С. 54 – 59].

У кожного аналітика є свої цілі проведення фінансового аналізу. Інвестори цікавляться, насамперед, рівнем та стабільністю доходів за акціями, тобто прибутковістю (рентабельністю) корпорацій, кредитори — її ліквідністю, менеджери — дохідністю різних видів активів та ефективністю управління ними. Для якісного планування та контролю вони повинні реально оцінювати стан фінансів фірми й можливості впливу на нього.

Для досягнення поставлених цілей фінансового аналізу мають бути вирішені такі основні завдання:

аналіз фінансової стійкості, ліквідності та рентабельності підприємства;

об'єктивна оцінка динаміки та стану ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості підприємства;

дослідження ефективності використання майна (капіталу) підприємства,

забезпечення підприємства оборотними коштами;

оцінка конкурентоспроможності підприємства;

аналіз ділової активності підприємства та його становища на ринку цінних паперів;

визначення ефективності використання фінансових ресурсів;

загальна оцінка фінансового стану і факторів його зміни;

вивчення співвідношення між джерелами оборотних коштів, їх

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]