Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді Глоб ек.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
603.14 Кб
Скачать

26. Співробітництво України і Греції.

Характерною рисою українсько-грецьких відносин стала взаємна підтримка в рамках міжнародних організацій. Зокрема, набуто позитивний досвід такої співпраці в ООН, Парламентській асамблеї Ради Європи, ОЧЕС.

Україною та Грецією укладено 33 двосторонніх документи, що покривають більшість напрямків співробітництва між двома країнами (у сферах політики, економіки, військового співробітництва, енергетики, культури тощо). Найближчим часом планується підписати ще 12 нових угод.

Двосторонні економічні відносини постійно зміцнюються, але все ще існує потенціал для зростання обсягів торгівлі, інвестицій та економічного співробітництва в цілому

Серед пріоритетних напрямів регіонального співробітництва України і Греції в Середземномор'ї можна виділити реалізацію спільних інфраструктурних проектів через Чорноморський Банк торгівлі та Розвитку (ЧБТР); спорудження мереж транспортування нафти й природного газу; розвиток інфраструктури транс-європейських транспортних коридорів, морських та повітряних портів; спільну реалізацію телекомунікаційних проектів з використанням новітніх технологій тощо.

Греція є єдиною балканською країною, яка входить водночас до складу таких впливових організацій, як ЄС, НАТО, ОЧЕС, що дозволяє акумулювати додаткові фінансові ресурси для здійснення спільних регіональних проектів та забезпечення політичного впливу на перебіг подій на Балканах.

Найбільший обсяг грецьких інвестицій спрямовано в такі галузі української економіки як будівництво, транспорт та зв’язок, сфера оптової та роздрібної торгівлі, харчова промисловість та переробка сільськогосподарських продуктів, фінансова діяльність та послуги юридичним особам, виробництво деревини та виробів з деревини. Обсяги прямих українських інвестицій в економіку Греції незначні і складають 1,57 млн. дол. США.

Розвитку двосторонніх економічних відносин значною мірою сприяє Грецько-українська торгово-промислова палата, діяльність якої спрямована на подальшу активізацію ділового співробітництва між бізнесменами двох країн та збільшення обсягів взаємної торгівлі.

Міжурядові угоди:

  • про економічне, промислове та науково-технічне співробітництво (Афіни, 15.01.92). Чинна з 15.01.92.

  • про сприяння та взаємний захист інвестицій. Підписана 01.09.94. Чинна з 04.12.96.

  • про створення міжурядової спільної робочої групи з економічного, промислового, технічного і наукового співробітництва (м. Київ, 01.09.94. Чинна з моменту підписання).

  • ро співробітництво у галузі культури, освіти і науки (Афіни, 11.11.96). Чинна з 01.11.99.

  • ро співробітництво в галузі туризму (Афіни, 11.11.96). Чинна з 22.06.98.

  • про повітряний транспорт (Київ, 15.12.97). Чинна з 02.01.02.

  • про співробітництво в митних справах. (Київ, 06.11.2000). Чинна з 01.07.01.

  • про морське торговельне судноплавство. (Київ, 06.11.2000). Чинна.

  • про військово-технічне співробітництво.

  • про науково-технічного співробітництва в галузі сільського господарства. та інші

27. Стратегія тнк і мнк на рубежі ххі сторіччя

ТНК і МНК (МНК – компанії, які виробляють або реалізують продукцію у двох або більше країнах) стали наприкінці ХХ ст. Головними дійовими особами на сцені міжнародного бізнесу. Вони стали лідерами глобалізації, і витупають як флагмани в регіональних ділових альянсах або «кластерах» (обєднання однорідних ділових структур для досягнення конкретної мети).

ТНК і МНК

1. Створюють великомасштабні виробництва

2. Формують виробничі мережі по всьому світу.

3. Реалізують т овари і послуги через добре організовану мережу дочірніх структур або альянси з партнерськими фірмами

4. Новітні технлогії дали дали можливість ТНК і МНК сконцентрувати у своїх руках економічний потенціал світу

5. У МНК і ТНК сконцетровано впровадження ноу-хау і новітних технологій і серійне масове виробництво (хоча створення цих технологій – прерогатива невеликих інноваційних фірм)

6. Стали двигуном зростаючої глобальної взаємозалежності

7. Виконують роль обєднуючої структури у великій діловій мережі або кластері. Як флагман, МНК створює довгострокові відносини з 4 категоріями партнерів: постачальниками, покупцями, конкурентами і представниками неділової інфраструктури. Вони і складаюсь модель «флагман - партнери». До представників неділової інфраструктури відносяться: мережа партнерів в галузі наукових досліджень, освіти, консалтингу і навіть співробітники державних установ (які не виконують упралінських функцій)

8. Флагмани МНК функціонують практично у всіх головних глобалізованих секторах промисловості – у хімії, автомобілебудуванні, телекомунікаціях, агробізнесі, у ряді секторів послуг, у т.ч. у банківській сфері.

9. Національні уряди неспроможні контролювати діяльність «флагманів», і їм виделена роль реєстора діяльності ТНК МНК у країні (деякі МНК мають прибутки, які значно перевищують ВНП багатьох невеликих і середніх за розмірами країн. Але МНК додержуються правил і вимог, що виробляються як національними урядами, так і міжнародними організаціями.

10. Головне завдання – досягення прибутковості та зростання товарообігу, а в кінцевому результаті – досягнення глобальної конкурентоспроможності. ТНК більше орієнтовані на контролювання глобльних ринків або прагнення завоювати їх більшу частину, а МНК більше орієнтовані на регіональний, ніж на глобальний рівень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]