Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод реком сем менедж дело ДО-5.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
705.02 Кб
Скачать

Оцінка результатів

72-78 балів.

Ви - організована людина. Єдине, що можна Вам порадити; не зупиняйтеся на досягнутому, розвивайте самоорганізацію й надалі. Хай Вам не здається, що Ви досягай межі. Найбільший ефект організація, на відміну від природи, дає тому, хто вважає ЇЇ резерви невичерпними.

63-71 бал.

Ви вважаєте організацію невід'ємною частиною роботи. Це дає Вам безсумнівні переваги перед тими людьми, хто визнає організацію тільки у випадку крайньої потреби. Але вам слід уважно придивитися до самоорганізації, вдосконалити її.

Менше ніж 63 балів. :

Ваш спосіб життя, Ваше оточення навчили вас бути у чомусь організованими. Організованість то проявляється у Ваших діях, то зникає. Це ознака чіткої системи самоорганізації. Існують об'єктивні організаційні закономірності і принципи. Спробуйте проаналізувати свої дії, витрати часу, техніку роботи. Ви побачите те, про що і не підозрюєте зараз. Щоб стати організованою людиною, треба подолати себе, треба мати волю і наполегливість.

2. ЧИ РІШУЧІ ВИ?

Після ознайомлення з кожним з запитань слід обрати тільки варіант відповіді "так" чи "ні". Потім за ключем знайти кількісні оцінки обраних варіантів відповідей. Скласти всі оцінки і отриману суму порівняти з оцінками результатів, які знаходяться після ключа до тесту.

1. Чи зможете Ви легко на старому місці роботи пристосовуватися до нових правил, нового стилю, які суттєво відрізняються від звичних Вам?

2. Чи швидко Ви адаптуєтесь у новому колективі?

3. Чи здатні Ви висловлювати свою думку публічно, навіть якщо знаєте, що вона суперечить поглядам керівництва.

4. Якщо Вам запропонують посаду з більш високим посадовим окладом у іншій організації, чи погодитесь Ви без коливань перейти на нову роботу?

5. Чи схильні Ви заперечувати свою провину у допущеній помилці і відшукувати відмовку, що підходить до даного випадку?

6. Чи пояснюєте Ви зазвичай причину своєї відмови від будь-чого істинними мотивами, не прикриваючи їх різними "пом'якшуючими" і камуфлюючими причинами та обставинами?

7. Чи зможете Ви змінити свій погляд з того чи іншого питання у результаті серйозної дискусії?

8. Ви читаєте чиюсь роботу (за посадовим обов'язком чи на прохання), думка її вірна, але стиль викладення Вам не подобається - Ви б написали інакше. Чи почнете Ви правити текст і наполегливо пропонувати змінити його відповідно до Вашої думки?

9. Якщо Ви побачите у вітрині річ, яка Вам дуже сподобалась - Ви купите її, навіть якщо ця річ не така вже й необхідна?

10. Чи можете Ви змінити свою думку під впливом умовлянь привабливої людини?

11. Чи плануєте Ви заздалегідь свою відпустку, не покладаючись на "якось воно буде"?

12. Ви завжди виконуєте дані Вами обіцянки?

Ключ.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Так

3

4

3

2

0

3

2

2

0

0

1

2

Ні

0

0 ■

0

0

4

0

0

0

2

3

0

0

0-9 балів.

Постійно і з кожного приводу довго та болісно зважуєте всі "за" і "проти". Якщо вдається перекласти прийняття рішення на плечі іншого, зітхаєте з величезним полегшенням. Перш ніж зважитись на будь-який крок, довго радитесь і... часто приймаєте половинчасте рішення. На нарадах та зборах волієте відмовчуватися, хоча у кулуарах набуваєте сміливості і красномовства. Але не намагайтесь виправдатися тим, що це Ваша природжена обачливість. Ні, найчастіше це - боягузтво. З Вами складно жити і працювати. І хай Ви володієте знаннями, ерудицією, досвідом, така риса характеру, як нерішучість, набагато знижує Ваш "коефіцієнт корисності". До того ж, на Вас важко покластися, Ви можете підвести. Звичайно, змінити характер важко, але можливо. Почніть з дрібниць, ризикніть прийняти рішення на власний розсуд і воно не підведе Вас.

10-18 балів.

Ви приймаєте рішення обережно, але не пасуєте перед серйозними проблемами, які треба вирішити терміново. Вагаєтесь зазвичай тоді, коли маєте час. Ось тоді у вас починаються сумніви, з'являється прагнення все "утрясти", "узгодити" з вищим керівництвом, хоча це питання Вашого рівня. Більше покладайтесь на свій досвід, він підкаже Вам як правильно вирішити питання. Кінець-кінцем, порадьтесь з кимось із колег або підлеглих, але лише для того, щоб перевірити себе.

19-28 балів.

Ви достатньо рішучі. Ваша логіка, послідовність, з якою Ви підходите до вивчення проблеми, і головне - досвід - дозволяють вирішувати питання швидко і здебільшого правильно. Покладаючись на себе, Ви не ігноруєте порад інших, хоча і вдаєтесь до них не так вже й часто. Прийняті рішення відстоюєте до кінця, але якщо виявиться, що вони помилкові, не продовжуєте вперто відстоювати честь мундира. Все це добре, але слід завжди прагнути до об'єктивності. Не вважайте зайвим консультуватися з питань, з яких Ви недостатньо компетентні.

Більше 29 балів.

Нерішучість - невідоме Вам поняття. Ви вважаєте себе компетентним у всіх аспектах Вашої діяльності і не вважаєте за потрібне з'ясовувати чиюсь думку. Єдиноначальність Ви розумієте як право на одноосібні рішення, критичні зауваження щодо них викликають у Вас роздратування, яке Ви навіть не намагаєтесь приховати. Вам імпонує, коли Вас вважають людиною рішучою і вольовою, хоч воля - це зовсім не те, що було сказано про Вас вище. Щоб переконати у цій думці оточуючих, Ви буває, відхиляєте розумні пропозиції. Помилки переживаєте болісно, глибоко вірите, що в них винний хтось інший, а не Ви. Віра у непогрішимість своїх думок -серйозний недолік. Така риса характеру, такий метод роботи пригнічують ініціативу підлеглих, їх прагнення до самостійної діяльності. Це виховує в них ту саму нерішучість, якої Ви уникаєте. .Все це не на користь справі, психологічному клімату в колективі і І заважає працювати. Вам терміново слід змінювати стиль роботи.