Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод реком сем менедж дело ДО-5.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
705.02 Кб
Скачать

Методичні вказівки студентам для підготовки до семінарського заняття

Завдання 1. Індивідуальне завдання « Класики менеджменту».

Використовуючи різні джерела інформації ( підручники, статті журналів, матеріали мережі Інтернет) ознайомитись із портретом менеджера, який вважається засновником різних теорій менеджменту та зробив вагомий внесок у розвиток цієї науки.

По отриманим матеріалам підготувати доповідь про цю особистість, яка б містила інформацію:

  • Особисті дані.

  • Кар'єрне зростання.

  • Кількість років праці в компанії, яку очолював

  • Освіта.

  • Ділові якості менеджера.

  • Над якими теоріями працював і т.д.

Зразок оформлення наведено нижче.

Завдання 2. Індивідуальне завдання « Відомі менеджери».

Використовуючи матеріали мережі Інтернет ознайомтесь із портретом одного із сучас­них українських або закордонних топ-менеджерів за такими характеристиками:

  • Особисті дані.

  • Кар'єрне зростання.

  • Кількість років праці в компанії, яку очолює.

  • Освіта.

  • Ділові якості топ-менеджера.

  • Особистісні якості.

  • Комунікаційна ефективність.

  • Впровадження інноваційних методів в управління компанією.

Рекомендації до виконання:

Для формування портрета сучасного українського топ-менеджера доцільно проаналізувати біографії топ-менеджерів .

Для збору інформації в якості ключового слова можна набрати на­зву компанії. Наприклад, UМС керівництво. Отриманої інформації вам буде достатньо для визначення загальної інформації щодо топ- менеджменту компанії. Зразок інформації наведено нижче.

Рекомендації до виконання:

Для формування портрета сучасного українського топ-менеджера доцільно проаналізувати біографії топ-менеджерів .

Для збору інформації в якості ключового слова можна набрати на­зву компанії. Наприклад, UМС керівництво. Отриманої інформації вам буде достатньо для визначення загальної інформації щодо топ- менеджменту компанії. Зразок інформації наведено нижче.

Доцільно також проаналізувати матеріали рейтингів провідних компаній та кращих топ-менеджерів України за останні роки. Напри­клад, за адресою ukrrudprom.соm ви можете отримати інформацію рейтингу ста кращих топ-менеджерів, що охоплює керівників 600 компаній України. Цінність цієї інформації полягає в тому, що топ- менеджерів оцінюють їх колеги по галузі, учасники ринку.

Список рекомендованих джерел.

Література (основна і додаткова)

  1. Андрушків Б.М., Кузьмін О.Є.. Основи менеджменту.

  2. Діденко В.М. Менеджмент.

  3. Карсекін В.І., Манов М.А. Менеджмент підприємствах торгівлі та громадського харчування.

  4. Кузьмін О.Є, Мельник О.Г. Основи менеджменту.

  5. Мошек Г.Є, Гомба Л.А., Піддубна Л.П. Менеджмент підприємства.

  6. Осовська Г.В., Косовський О.А. Основи менеджменту.

  7. Стадник В.В., Йохна М.А. Менеджмент.

  8. Шегда А.В. Менеджмент

Періодичні видання

Інтернет ресурси

Індивідуальне завдання для виконання практичного завдання « Класики менеджменту».

Сміт Адам (1723-1790) — шотландський економіст і філософ, один із найбільших представників класичної політичної економії. У своїй зна­менитій праці "Дослідження про природу і причини багатства народів" (1776) головним джерелом суспільного багатства назвав індивідуальне прагнення до добробуту, а також властиве кожному індивіду бажання домогтися більш високого становища в суспільстві. Відповідно до Сміта, найважливішим чинником, що сприяє економічному зростанню, є поділ праці, що дозволяє розширити застосування машин. Признаючи, що поділ праці збіднює робітника, він пропонував компенсувати ці негативні на­слідки шляхом уведення загальної освіти. Сміт уперше привів розподіл суспільства на три класи: 1) найманих робітників; 2) капіталістів; 3) великих землевласників. Роботи Сміта перетворили політекономію в порівняно струнку систему знань і стали одним із теоретичних джерел політичної економії марксизму.

Індивідуальне завдання для виконання практичного завдання « Відомі менеджери».

Адам Вояцкі, Генеральний директор Адам Вояцкі перейшов до UМС у 2001 році з посади директора з маркетингу та продажу в найбі­льшій компанії мобільного зв'язку Польщі Ега GSМ. Випускник Університету Південної Австралії, пан Вояцкі розпочав свою кар'єру в якості менеджера проектів в Yann Campbell Hoare Wheeler, найбільшій в Австралії компанії ринкових досліджень. Потім він працював менеджером з маркетингу і торговим пред­ставником у Комісії з торгівлі Австралії, після чого - менеджером з маркетингу в польському представництві Sun Microsystems. У 1999 році А. Вояцкі перейшов до Ега GSМ. Серед його захоплень - гірсь­колижний спорт, туризм та література.

Щоб отримати більш конкретну інформацію про Адама Вояцкі, потрібно за ключове слово набрати "Адам Вояцкі менеджер" і проди­витись інформацію про топ-менеджера та інтерв'ю з ним із сайтів пе­ріодичних видань та журнальних статей.

Семінарське заняття № 5.

Тема : Модель сучасного менеджера

План