Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yu_M_Stasyuk_-_OSNOVI_YeKONOM_ChNO_TYeOR.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Основні поняття

Зовнішні витрати, внутрішні витрати, нормальний прибуток, економічні витрати, бухгалтерські витрати, дохід, бухгалтерський прибуток, економічний прибуток, постійні витрати, змінні витрати, загальні витрати, середні витрати, граничні витрати, максимізація прибутку, трансакційні витрати.

Питання для обговорення

1. Що таке економічні витрати? Чи існує зв’язок між економічними й альтернативними (зумовленими) витратами?

2. Які витрати – внутрішні чи зовнішні – виступають у формі грошових виплат?

3. Чому внутрішні витрати називають неоплачуваними вигодами?

4. Як діятиме підприємець, якщо його діяльність не приноситиме йому нормальний прибуток?

5. Чому нормальний прибуток – це елемент внутрішніх витрат?

6. У чому полягає сенс визначення не тільки бухгалтерського, а й економічного прибутку?

7. Відповідно до яких принципів виділяють постійні й змінні витрати?

8. За яких умов у довгостроковому періоді можлива така ситуація:

а) постійні витрати стають змінними;

б) змінні витрати збільшуються;

в) постійні витрати дорівнюють нулю;

г) постійні витрати більші за змінні;

д) валові витрати неявні?

Завдання

1. Визначте, до якої категорії витрат (постійних чи змінних) належать такі види: витрати на рекламу; на придбання палива; на оплату відсотків за кредит; транспортні витрати; витрати на сировину; на податок на нерухомість; на заробітну плату вищого управлінського персоналу; на страхові внески; на заробітну плату робітників, на податок з продажів, на плату за орендоване устаткування.

2. Підприємець володіє невеликою фірмою з виробництва сувенірів. Він наймає одного помічника за 12 тис. грн за рік, сплачує 5 тис. грн орендної плати за виробниче приміщення, сировина щорічно коштує йому 20 тис. грн У виробниче устаткування підприємець вклав 40 тис. грн власних засобів (кошти, витрачені на придбання виробничого устаткування, не включаються до витрат, а розглядаються як капітал власника), які могли б приносити йому 4 тис. грн річних за умови іншого їх використання. Конкурент підприємця запропонував йому роботу з оплатою 15 тис. грн на рік. Сумарний річний дохід від продажу сувенірів становить 72 тис. грн Який бухгалтерський та економічний прибуток підприємця? Як зміниться бухгалтерський та економічний прибуток підприємця, якщо дохід від продажу сувенірів зменшиться на 20 тис. грн за умови незмінності внутрішніх та зовнішніх витрат підприємця?

Розв’язання:

Для визначення бухгалтерського та економічного прибутку необхідно визначити внутрішні та зовнішні витрати.

Зовнішні витрати дорівнюють сумі виплат фірми за використані ресурси зовнішнім постачальникам – за працю, сировину, матеріали, паливо, енергію, транспорт тощо. За умовами задачі до зовнішніх витрат відносять: витрати на оплату праці робітника – 12 тис. грн, на сплату орендної плати – 5 тис. грн, на закупівлю сировини – 20 тис. грн Отже, загальна сума зовнішніх витрат складає 37 тис. грн.

Внутрішні витрати – це вартість втрачених можливостей іншого застосування власних ресурсів підприємця. За умовами задачі до внутрішніх витрат відносять: дохід з власного капіталу – 4 тис. грн, заробітна плата, яку він міг би отримувати, працюючи на конкурента, – 15 тис. грн Отже, загальна сума внутрішніх витрат – 19 тис. грн.

Бухгалтерський прибуток – це різниця між загальною грошовою виручкою фірми від продажу продукції та зовнішніми (бухгалтерськими) витратами.

БП = 72 тис. грн – 37 тис. грн = 35 тис. грн.

Економічний прибуток – це загальна виручка без усіх витрат, як зовнішніх, так і внутрішніх.

ЕП = 72 тис. грн – 37 тис. грн –19 тис. грн = 16 тис. грн.

Якщо дохід від продажу сувенірів зменшиться на 20 тис. грн і складатиме 52 тис. грн, то зменшиться бухгалтерський та економічний прибуток підприємця. Тоді

БП = 52 тис. грн – 37 тис. грн = 15 тис. грн.

ЕП = 52 тис. грн – 37 тис. грн –19 тис. грн = - 4 тис. грн.

Показник економічного прибутку дає змогу оцінити наскільки вигідно підприємцю займатися власним бізнесом. Якщо показник економічного прибутку більше одиниці, то підприємницька діяльність приносить підприємцю не тільки моральне задоволення, а ще й матеріальну вигоду. В випадку, коли економічний прибуток від’ємний підприємцю варто шукати інші альтернативні варіанти використання власних факторів виробництва, що приноситимуть більший доход.

3. Загальні витрати місячного виробництва (збирання) персональних комп’ютерів дніпропетровської фірми “ХХ сторіччя” оцінюються щомісяця в 5 млн грн. Обсяг виробництва – 2000 одиниць. Постійні місячні витрати фірми становлять 200 тис. грн. Визначте змінні, середні, середні постійні і середні змінні витрати.

Розв’язання:

Витрати поділяють на залежні і незалежні від обсягу виробництва.

Постійні витрати (FC)– це витрати, величина яких у короткостроковому періоді не змінюється зі збільшенням або зменшенням обсягу виробництва. До постійних належать витрати, пов’язані з використанням будівель, споруд і обладнання, з виплатою оренди, процентів за кредитом, зарплати управлінцям, витрати на охорону. За умовами задачі постійні витрати фірми за місяць дорівнюють 200 тис. грн.

Змінні витрати (VC) – це витрати, величина яких змінюється залежно від збільшення або зменшення обсягу виробництва. До змінних належать витрати на сировину, матеріали, електроенергію, допоміжні матеріали, зарплату робітникам, що беруть безпосередню участь у виробництві.

Загальні витрати (TC) – це сукупність постійних і змінних витрат фірми в короткостроковому періоді.

TC = FC + VC

За умовами задачі загальні витрати виробництва складають 5 млн грн, з яких 200 тис. грн – це постійні витрати, отже змінні витрати виробництва складають:

VC = TC – FC =5000000 – 200000 = 4800000 грн.

Середні постійні витрати (AFC) – це витрати постійних факторів виробництва в розрахунку на одиницю продукції.

Середні змінні витрати (AVC) – це витрати змінних факторів виробництва в розрахунку на одиницю продукції.

Середні загальні витрати (АТС) показують величину загальних витрат виробництва на одиницю продукції.

Середні загальні витрати підприємства постійно порівнюють із ринковою ціною одиниці продукції. Якщо вони нижчі за ринкову ціну, фірма одержує прибуток з кожної реалізованої одиниці товару.

4. Фірма “Електроніка” випускає 5500 відеомагнітофонів за місяць і має в розпорядженні устаткування вартістю 1 млн грн. Оціночна вартість споруд, якими володіє підприємство, становить 500 тис. грн. Витрати, пов’язані з використанням будівель, споруд та обладнання, становлять щомісяця 300 тис. грн.; матеріальні витрати – 400 тис. грн, місячний фонд заробітної плати працівників – 195 тис. грн (в тому числі 50 тис. грн – зарплата управлінців). Витрати на комунальні послуги – 500 тис. грн, а на охорону щомісяця – 35 тис. грн. Ціна відеомагнітофона – 320 грн. Визначте середні постійні, середні змінні і граничні витрати в разі збільшення виробництва відеомагнітофонів на 100 одиниць, за умови, що чисельність персоналу залишиться незмінною, а матеріальні витрати збільшаться на 7 тис. грн.

5. Оцініть ефективність володіння ділянкою землі з дачним будинком, якщо щорічна плата за землю становить 1 тис. грн, комунальні платежі – 3 тис. грн, знос автомобіля – 2 тис. грн Економія на путівках у санаторій і вартості проїзду до нього – 10 тис. грн. Ринкова ціна вирощених овочів та фруктів – 4 тис. грн. Дохід від здачі в оренду другого поверху дачного будинку – 1 тис. грн. Ділянка разом з дачним будинком коштувала 50 тис. грн. Щорічний ремонт дачного будинку – 5 тис. грн.

6. Уявіть, що ви вирішили організувати ательє спортивного одягу. Оренда приміщення становитиме, за попередніми розрахунками, 20 тис. грн за рік. Комунальні платежі – 8 тис. грн Оплата праці п’яти найманих робітників – 40 тис. грн за рік. Прогнозний виробіток одного працівника – не менше, ніж 50 костюмів за рік. Ринкова ціна одного комплекту спортивного одягу – 350 грн Чому дорівнюватиме бухгалтерський прибуток?

7. Ви – власник приватизованої квартири, який вирішив у себе в будинку організувати ательє модного одягу. Найнявши двох кравців, приступаєте до роботи. При цьому Ви вкладаєте в бізнес свої заощадження і до того ж берете кредит Як Ви будете розраховувати свої витрати (внутрішні, зовнішні, постійні, змінні)?

8. У Вас із другом є легкові автомобілі, і ви вирішили зайнятися приватним перевезенням. Ви берете на себе обов’язки шофера, друг – механіка, і ще одного шофера наймаєте. При цьому Ви і друг звільняєтеся з колишньої роботи, орендуєте гараж, отримуєте невелику позику в банку, а також вкладаєте в справу свої заощадження. Назвіть внутрішні й зовнішні, постійні та змінні витрати.

Тести

1. Підходи до визначення витрат виробництва – це:

а) фінансовий та економічний;

б) бухгалтерський та виробничий;

в) бухгалтерський та економічний;

г) виробничий та кредитний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]