Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_ispit_MM_2011-2012.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
667.14 Кб
Скачать
  1. Міжнародні кредитні послуги

Міжнародний кредит - різновид економічної категорії "кредит". Це - рух позичкового капіталу в сфері міжнародного економічних відношенні, пов'язане з наданням валютних і товарних ресурсів на умовах повернення, терміновості, забезпеченості і сплати відсотків. Як кредиторів і позичальників виступають банки, підприємства, держава, міжнародні фінансові інститути.

Умови міжнародного кредиту відображають його зв'язок з економічними законами ринку і використовуються для вирішення завдань економічних агентів ринку і держави.

Функції міжнародного кредиту. Вони виражають особливості руху позичкового капіталу в сфері міжнародних економічних відносин. У їх числі:

1. Перерозподіл позикового капіталу між країнами для забезпечення потреб розширеного відтворення. Тим самим кредит сприяє вирівнюванню національного прибутку в середній прибуток, збільшуючи її масу.

2. Економія витрат обігу у сфері міжнародних рас ¬ Четово шляхом використання кредитних коштів (тратт, векселів, чеків, перекладів тощо), розвитку і прискорення безготівкових платежів.

3. Прискорення концентрації і централізації капіталу завдяки використанню іноземних кредитів.

4. Регулювання економіки.

Двояка роль міжнародного кредиту в умовах ринкової економіки проявляється в його використанні як засобу взаємовигідного співробітництва країн і конкурентної боротьби.

форми міжнародного кредиту. Класифікація форм кредиту здійснюється за:

призначенням:

• комерційні кредити, обслуговуючі міжнародну торгівлю товарами і послугами;

• фінансові кредити, використовувані для інвестиційних об'єктів, придбання цінних паперів, погашення зовнішнього боргу, проведення валютної інтервенції центральним банком;

• проміжні кредити для обслуговування змішаних форм експорту капіталів, товарів, послуг (наприклад, інжиніринг);

видами:

• товарні (при експорті товарів з відстрочкою платежу);

• валютні (у грошовій формі);

техніці надання:

• готівкові кредити, що зараховуються на рахунок позичальника;

• акцептні у формі акцепту (згоди платити) тратти імпортером або банком;

• депозитні сертифікати;

• облігаційні позики, консорціональні кредити та ін;

валюті позики:

• міжнародні кредити у валюті якої країни-боржника, або країни-кредитора, або третьої країни, або в міжнародних рахункових валютних одиницях (СДР, частіше в ЕКЮ);

термінами:

• короткострокові кредити (від одного дня до одного року, іноді до вісімнадцяти місяців);

• середньострокові (від одного року до п'яти років);

• довгострокові (понад п'ять років).

  1. “Класичні” кредитні послуги. Нові кредитні послуги

Бланковий кредит видається під зобов'язання боржника погасити його у визначений термін. Звичайно документом по цьому кредиту служить соло-вексель з одним підписом позичальника. Різновидами бланкових кредитів є контокорент та овердрафт.

З точки зору техніки надання розрізняють: фінансові (готівкові) кредити, що зараховуються на рахунок боржника в його розпорядження; акцептні кредити у формі акцепту тратти імпортером або банком; депозитні сертифікати; облігаційні позики; консорціальні кредити і т. д. В залежності від того, хто виступає в якості кредитора, кредити діляться на: 1) приватні, надані фірмами, банками, іноді посередниками (брокерами), 2) урядові; 3) змішані, в яких беруть участь приватні підприємства та держава; 4) міждержавні кредити міжнародних і регіональних валютно-кредитних і фінансових організацій.

Фірмовий (комерційний) кредит - позичка, надана фірмою, звичайно експортером, однієї країни імпортеру іншої країни у вигляді відстрочки платежу; комерційний кредит у зовнішній торгівлі поєднується з розрахунками за товарними операціями. Терміни фірмових кредитів різні (звичайно до 2-7 років) і визначаються умовами кон'юнктури світових ринків, видом товарів та іншими чинниками. З розширенням експорту машин і складного устаткування новим явищем стало подовження їхніх термінів. Фірмовий кредит звичайно оформляється векселем або надається по відкритому рахунку.

Вексельний кредит передбачає, що експортер, уклавши угоду про продаж товару, виставляє перекладний вексель (тратту) на імпортера, який, отримавши комерційні документи, акцептує його, тобто дає згоду на оплату в зазначений на ньому термін.

Кредит по відкритому рахунку надається шляхом угоди між експортером та імпортером, по якому постачальник записує на рахунок покупця в якості його боргу вартість проданих і відвантажених товарів, а імпортер зобов'язується погасити кредит у встановлений термін. Кредит по відкритому рахунку практикується при регулярних поставках товарів з періодичним погашенням заборгованості в середині або наприкінці місяця.

Різновидом фірмових кредитів є авансовий платіж імпортера (купівельний аванс), який при підписанні контракту здійснюється імпортером на користь іноземного постачальника звичайно в розмірі 10-15% (іноді і більше) вартості замовлених машин, устаткування, судів. Купівельний аванс служить однією з форм міжнародних розрахунків та кредитування експорту й одночасно засобом забезпечення зобов'язання іноземного покупця, оскільки імпортер повинен прийняти замовлений товар. У відносинах з країнами, що розвиваються фірми-імпортери розвинутих країн використовують аванси купівельні для вивезення сільськогосподарської продукції з цих країн.

Банківські кредити. Банківське кредитування експорту й імпорту виступає у формі позик під заставу товарів, товарних документів, векселів, а також обліку тратт. Іноді банки надають великим фірмам-експортерам, з якими вони тісно пов'язані, бланковий кредит, тобто без формального забезпечення.

Банківські кредити в міжнародній торгівлі мають переваги перед фірмовими. Вони дають можливість одержувачу вільніше використовувати кошти на купівлю товарів, звільняють його від необхідності звертатися за кредитом до фірм-постачальників, робити з останніми розрахунки за товари готівкою за рахунок банківського кредиту.

СМ квиток 24 і лекцію

Проектне фінансування - сучасна форма довгострокового міжнародного кредитування. Хоча загальноприйнятий термін «проектне фінансування», мова йде не про безповоротному субсидуванні, а про кредитування інвестиційних проектів на певний термін. Його специфіка полягає в тому, що основні етапи інвестиційного циклу пов'язані між собою і входять в компетенцію певного банківського синдикату, очолюваного банком-менеджером. Банк, що організує проектне фінансування, виділяє шість етапів інвестиційного циклу:

1) пошук об'єктів вкладень;

2) оцінка рентабельності та ризику проекту;

3) розробка схеми кредитування (фінансовий монтаж операцій);

4) висновок взаємопов'язаних угод з учасниками проектного фінансування;

5) виконання виробничої, комерційної та фінансової програми до повного погашення кредитів;

6) оцінка фінансових результатів проекту та їх зіставлення з запланованими показниками.

Класічні

- Банківькій акцепт

- Лінія гарнтованого взаємообміну гарантійнімі ЦП (взаємоблік векселів)

- Середньострокові банківські Гарантії у вігляді акредітівів

Нові:

- Багатокомплектні кредитні програм (конструктор)

- Кредитна програма підтрімкі Євронот

(Ноти - Це короткострокові боргові ЦП за типом облігацій, за допомога якіх можна Отримати Довгі гроші по ціні коротких)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]