Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_ispit_MM_2011-2012.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
744.96 Кб
Скачать
  1. Бар’єри міжнародних комунікацій

  1. Мовні бар’єри (Language Barriers) Типові кроки підготовки письмового звіту з використанням перекладу - виявлення персоналом матеріалу для включення до письмового повідомлення - підготовка попереднього письмового проекту повідомлення німецькою мовою - доопрацювання проекту німецькою мовою - переклад матеріалу з німецької мови на англійську - консультація з персоналом, що володіє двома мовами, відносно перекладу - доопрацювання проекту англійською мовою в додатковий час доти, поки він не буде придатним для подальшого використання 2) Бар’єри сприйняття (Perceptual Barriers) - Рекламні повідомлення - Інші погляди - Вибірковість 3) Вплив культури (The Impact of Culture) - культурні цінності - непорозуміння 4) Невербальні комунікації (Nonverbal Communication) - враження - дистанція (інтимна, особиста, соціальна, публічна)

  1. Переговорні стилі в міжнародних переговорах.

В залежності від того, як ви визначите свої а також вашого опонента наміри і оціните можливості їх реалізації, ви можете вибрати найбільш оптимальний для вас стиль ведення переговорів. Базуючись на схемі Томаса – Кілмена (є п’ять основних стратегій людської поведінки в конфліктній ситуації: 1) уникнення, 2) суперництво (боротьба, примушування), 3) компроміс, 4) співробітництво, 5) пристосованість (поступки).) виділяють чотири основних стиля проведення переговорів: жорсткий стиль, м’який стиль, торговий стиль співробітництва.

Основні (універсальні) стилі ведення переговорів :

Діловий стиль характеризують такі елементи та правила. Правило перше - поставити себе на місце партнера (інверсія). Партнери виходять з того, що основна проблема переговорів залежить від погляду на спірні питання, а тому слід максимально об'єктивно з'ясувати, у чому сенс позиції протилежної сторони. Правило друге - ставити і формулювати мету переговорів у межах їх реального досягнення. Правило третє - сторони мають бути готові до розбору ситуації з ускладненням проблем. Це правило засноване на тому, що динаміка переговорів менш визначена у порівнянні з конфліктом, вона несе в собі небезпеку раптової зміни обставин, позицій, появи додаткових матеріалів та інше. Правило четверте - у переговорах, що ведуться за діловим стилем, приймається все, за винятком того, що слід виключити як неприйнятний варіант вирішення спірного питання. Правило п'яте - сторони тримаються на рівних, визнають права один одного у вирішенні проблеми, справедливо вважають, що надійна угода є наслідком взаємодії рівноправного партнерства.

Стиль боротьби (активний) виходить з інших постулатів. Постулат перший: у кого із сторін на переговорах є перевага, той мусить її реалізувати. Постулат другий: сильніша сторона поєднує тиск на слабкішу з маневром. Постулат третій: сильна позиція не замінює активність. Динаміка процесу переговорів може привести до тимчасової рівноваги, тому в цей момент сильна позиція втрачає минулу перевагу. Постулат четвертий: сила не означає необережності чи нехтування безпекою. Незважаючи на свою перевагу, сильна сторона не застосовує крайні засоби без зайвої потреби, зберігає (залишає) за партнером право на маневр.

Неділовий стиль переговорів характеризується серйозними помилками у стратегії їх ведення. До них ми віднесемо: непоступливість позицій опонентів переговорного процесу проявити ініціативу,Вирішення ключових проблем переговорів ставиться в залежність від статусно-ролевого стану учасників переговорів,Процес важить більше за результат,Пригадування старих образ на новому етапі переговорного процесу, наполягання на визнанні переваг своєї позиції, зображування своїх помилок, що ускладнили досягнення взаємоприйнятного рішення, як помилки противника, свідчать про загальну неконструктивну позицію партнера.

Беззаперечно, що стилі переговорів відрізняються один від одного ще й тактичними прийомами, але в цілому їх характерні риси визначаються стратегічною спрямованістю - на досягнення згоди, на боротьбу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]