Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_ispit_MM_2011-2012.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
744.96 Кб
Скачать
  1. Характеристики культур с високим і низьким контекстом

Організація й менеджмент оперують у певному культурному контексті. М.Тейб виділяє такі аспекти культури, що стосуються робочого процесу: високий та низький контексти культури, ставлення до конфлікту та гармонії, ставлення до змін, час.

Культура високого контексту - це культура, в якій інформація подається у неявній формі і зрозуміла лише тим, хто має досвід перебування у даному культурному середовищі. В міжособистісних стосунках найбільшу роль відіграють інтуїція і ситуація, а так само традиція (формалізація відносин не обов'язкова).

Культура низького контексту - це культура, в якій між індивідами постійно підтримується певна психологічна дистанція, а тому інформація, яку необхідно донести до суб'єктів господарювання, повинна носити відкритий характер. Всы міжособистісні відносини повинні бути формалізовані, відсутній вплив традицій.

Прикладами культур високого контексту є японці, араби та мешканці Середземномор'я, які, завдяки сім'ї, колегам і клієнтам, мають широкі інформаційні мережі та тісні особисті стосунки. До представників культур низького контексту належать американці, німці, скандинави та інші мешканці півночі Європи, які суворо розділяють особисті стосунки, роботу та різноманітні аспекти повсякденного життя.

  1. Вплив релігії на міжнародний бізнес

Наступною важливою змінною, яка вимагає пильної уваги є релігія. Вона відображає пошуки людей ідеального життя і включає в себе погляд на світ, справжні цінності, відправлення релігійних обрядів. Всі існуючі релігії є примітивістської або орієнтованими на природу: індуїзм, буддизм, іслам, християнство. Релігія як елемент культури впливає на економічну діяльність людей і суспільства: фаталізм може зменшити прагнення до змін, матеріальні багатства можуть розглядатися як перешкода духовному збагаченню і т.д.Безумовно, не тільки релігія впливає на рівень економічного розвитку країни, але для розуміння культури нації важливо враховувати саме релігійні аспекти та їх вплив на формування національного характеру.

Дослідження, проведене Світовим Банком, послужило наочним прикладом того факту, що існує залежність між релігійністю і величиною валового національного продукту (ВНП) на душу населення. Найвища величина ВНП припадає на християнські протестантські суспільства. На другому місці-суспільства, що проповідують буддизм. Найбіднішими є південно-буддійські і південно-індуїстські суспільства.

Іншим прикладом великої релігійності служить Латинська Америка. Тут, починаючи з дати релігійних свят "саману санта" на 10 днів зводиться до нуля вся ділова активність. Система релігійних табу в рекламі робить істотний вплив на бізнес-діяльність у країнах цього регіону. Складність орієнтації в цій сфері стають тим більше, чим далі доводиться йти від європейськи стандартизованих ринків.

  1. Функції культури та їх вплив на міжнародний бізнес

Культура будь-якого суспільства вимагає знання її деяких результативних критеріїв.

• “довжина ієрархічних сходів” характеризує сприйняття рівності між людьми в суспільстві, в організації. Чим більше розривши між верхами і низами, тим довше ієрархічні сходи;

• “зображення стану невизначеності” стосується відношення людей до свого майбутнього і до їх спроб узяти долю в свої руки. Міра невизначеності тим вище, чим більше робиться спроб планувати і контролювати своє життя

• “індивідуалізм” виражає бажання людей діяти незалежно або віддавати перевагу груповому вибору. Чим більше перевага у бік особистої свободи і особистої відповідальності, тим вище міра індивідуалізму;

• “маськулінізм” характеризує манеру поведінки і переваги чоловічим і жіночим цінностям прийнятим в суспільстві. Чим сильніше чоловіче начало, тим вище маськулінізм.

З використанням приведених критеріїв було досліджено 40 країн світу і виявлено вісім культурних регіонів: північний, англомовний, германоязичний, розвиненіший романоязичний, менш розвинений романоязичний, розвиненіший азіатський, менш розвинений азіатський, близькосхідний. Відмінності культурних перетинів представляють інтерес для вироблення правильної поведінки безпосередніх виконавців бізнесу-програми на даному ринку, а з іншою, для побудови поведінкової моделі сукупного споживача. До таких змінних належать мова, релігія, соціальна організація суспільства, його цінності і взаємини, освіта і технологія, право і політика, географія і мистецтво

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]