Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_ispit_MM_2011-2012.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
744.96 Кб
Скачать
  1. Ринкові котирування опціонів

При покупке опционного контракта важны 3 его элемента:цена использования, срок исполнения, премия, которую необходимо за него уплатить. Цена зафиксирована в опционном контракте.

Четыре цены использования ниже спотовой цены (по кассовым сделкам), а три выше. Способность владельца опциона "колл" или "пут" покупать или продавать валюту по фиксированной цене исполнения обеспечивает ему хедж, или спекулятивную позицию. В случае опциона "колл", если действительная цена сущест­венно возрастает относительно цены использования, владелец может использовать право по контракту и продать валюту по курсу "спот" для получения прибыли. В дру­гом случае владелец, ожидающий возрастания премии по опциону "колл", может про­дать контракт, получив при этом прибыль, которая будет примерно равной той прибы­ли, которую бы он получил, если бы использовал опцион, а затем продал валюту на рынке "спот".

В зависимости от соотношения цены использования опциона (владельца) и его цены "спот* в валюте исполнения сделки, может сложится три типа ситуации:

  • цена использования опциона совпадает с рыночной (а1те топеу);

  • цена использования опциона выгоднее рыночной (т те топеу);

  • соотношение цены использования опциона и рыночной цены делает использо­вание опциона невыгодным (ои1 оГтпе топеу).

При покупке опционов маржа не устанавливается.Покупатель платит премию за опцион «кола» или «пут» и если владелец опциона продает его, он получит средства от зависимости от размера премии по данному опциону в данный момент времени.

  1. Порівняння опціонів та ф’ючерсних контрактів

Опціон - це контракт як біржовий, тобто стандартизований, так і небіржовий, по якому продавець-цедент за встановлену плату-премію передає покупцеві-отримувачеві право, але не обов’язково здійснювати угоди з товарами на готівковому ринку,ф'ючерсними контрактами або іншими фінансовимиінструментами на терміновій і фондовій біржах за певноюціною, відразу ж позначеною точно як мінімальна абомаксимальна, і впродовж попереднього встановленого періоду часу із заздалегідь зафіксованою датою виконання.  Ф'ючерсний контракт це стандартний, юридичнообов'язковий біржовий договір, що відбиває вимоги продавців і покупців до кількості, терміну і місця постачання товару.  Відмітні риси ф'ючерсного контракту : біржовий характер; стандартизація за усіма параметрами окрім ціни; гарантія біржі того, що усі зобов'язання,передбачені цим ф'ючерсом, будуть виконані; наявність особливого механізму дострокового припинення зобов'язань за контрактом будь-якої із сторін. 

Основна відмінність між опціонами і ф'ючерсами полягаєв тому, що постачання по ф'ючерсному  контракту обов'язкове, а по опціону тільки можлива. Принцип ціноутворення опціонів приблизно такий же, як ф'ючерсів.

  1. Валютні свопи

Валютний своп — це обмін потоками двох валют за певний період у майбутньому між сторонами угоди. Валютні свопи поділяють на свопи з фіксованими ставками та свопи з плаваючими ставками (процентні свопи):

  • свопи з фіксованими ставками, що являють собою комбінацію конверсійних угод з різними датами валютування (більш відомі як валютні свопи (currency swap). Вони здебільшого використовуються на ринку forex). Ці свопи будуть детально розглянуті нижче;

  • свопи з плаваючими процентними ставками (процентні або валютно-процентні свопи), що являють собою обмін активами або зобов’язаннями (вираженими в одній або в різних валютах). Вони переважно використовуються на ринку капіталів.

Ринок свопів з’явився в 60-ті роки, коли вартість інвестиційних премій, введених органами, що контролюють біржову діяльність у Великобританії, обмежили можливості британських компаній інвестувати кошти за рубежем. Компенсаційні позики виникли як метод, що дає змогу обминати ці обмеження. Британська компанія позичала фунти стерлінгів британській філії американської компанії, а американська компанія, у свою чергу, позичала долари США філії британської компанії, що інвестувала їх на території США.

Розглянемо валютні свопи як угоди з двома конверсійними угодами. Операція своп узгоджується дилерами зазвичай як одна угода, що включає відразу дві зустрічні конверсійні операції. Дата виконання ближчої конверсійної угоди називається датою валютування, а дата виконання більш віддаленої за терміном угоди — датою закінчення свопу (maturity date).

Валютні свопи класифікують за кількома ознаками:

1. За термінами укладення:

  • простий своп (стандартний) — перша конверсійна угода укладається на умовах спот, а зустрічна операція — на умовах форвард (свопи типу спот/тиждень (spot/week), спот/місяць (spot/month) і т. д.);

  • своп форвард/форвард — перша конверсійна угода укладається на умовах форвард, а зустрічна операція — теж на умовах форвард, але на більш тривалий термін;

  • своп із датами валютування до спота — перша конверсійна угода укладається з датою валютування до спота, а зустрічна операція — на умовах спот.

2. За типом укладання:

  • своп типу buy/sell (b/s) — якщо в першій конверсійній операції валюта купується, а в зустрічній операції — продається,

  • своп типу sell/buy (s/b) — якщо в першій конверсійній операції валюта продається, а в зустрічній операції — купується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]