Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria_shpory.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
577.54 Кб
Скачать

15. Початок Руїни в українських землях (1657-1663 рр.), ті причини. Гадяцький трактат.

За доби Руїни доля трагічно відвернулася від новонародженої на Україні козацької держави. З могутньої войовничої сили при Хмельницькому через 20 років по його смерті вона перетворилася на безпорадну жертву внутрішніх чвар, чужоземних вторгнень і поділів. До причин невдач українців у той період належать:1. Внутрішні протиріччя між елітарними й егалітарними тенденціями розвитку козацького суспільства. 2.Інтенсивний зовнішній тиск на ще не сформоване козацьке суспільство збоку Московії, Польщі і Туреччини. 3.Відсутність у козаків виразно окреслених політичних цілей, а також відповідних інститутів ефективного управаління всіма верствами українського суспільства. Внаслідок цього Козацька Україна змогла зберегти лише частину завоювань 1648р. Перемоги над спільним ворогом були зведені нанівець нездатністю українців об’єднатися для досягнення спільної мети. В результаті було втрачено багатообіцяючу можливість політичного самовизначення, створену повстанням Хмельницького. В 1657р. гетьманом обрали одного з найближчих прибічників Хмельницького – генерального писаря Війська Запорозького Івана Виговського. Він зміцнює зв’язки з Польщею. У той час як він сподівався розіграти проти царя польську карту, московити, вмить відчувши загострення соціальних суперечностей в українському суспільстві, стали підбурювати народ проти гетьмана. Наприкині 1657р. проти нього повстала велика кількість рядових козаків, і в червні 1658р. дві ворогуючі козацькі армії зіткнулися у кривавій битві. Переможцем із неї вийшов Виговський. Це стало пірровою перемогою для гетьмана. У 1658р. після тривалих дискусій українські та польські посли досягли компромісного рішення, відомого як Гадяцький трактат. За котрим Україна вертала ся під зверхню вдасть короля, але як осібне автономне тїло—, .велике князівство Руське". Хоч з сього трактату властиво не вийшло нїчого, все. таки він і пізнїйші додатки до нього інтересні тим, що показують, чого хотїли для України тодїшнї полїтики українські, Виговський і його товариші: Східня Україна має стати осібною державою, з осібними мінїстрами, скарбом і навіть монетою, подібно як велике князівство Литовське. Головою вел. кн. Руського буде гетьман вибираний всіми станами

іменувати гетьманом. Козацького війська буде ЗО тисяч, і крім того наємного війська в роспорядженню гетьмана 10 тис. Православна віра має бути у всїм зрівняна з католицькою, митрополит і владики матимуть місце в сенаті. Київська академія буде зрівняна в правах з краківською, і ще в котрімсь містї України має бути заснована одна академія.

Трактат укладав ся спішно і богато дечого в нїм ще не було продумано і вияснено. Наздогін потім, на сойм, що мав сей трактат затвердити, післано бажаннє, щоб в велике князівство Руське війшла не тільки східня, а й західня, ціла Україна. Виговський спішив ся з трактатом, щоб дістати поміч від Польщі против Москви.

Ще навіть до його підписання Україну окупувало величезне, майже 150-тисячне московське військо під командуванням князя Олексія Трубецького. Спішно зібравши сили та з’єднавшись із поляками ті кримськими татарами, Виговський рушив на північний схід назустріч загарбникам. 29 червня 1658р. під Конотопом царське військо зазнало однієї з найстрашніших у своїй історії поразок. У жовтні 1659р., не маючи змоги продовжувати війну з Москвою, Виговський відмовляється від гетьманства і тікає до Польщі. Перевага перейшла на бік Москви. Старшина обирає гетьманом 18-річного Юрія Хмельницького. У 1659р. Юрій підписав дуже невигідний Переяславський пакт. Він пішов на поступки, які ще 5 років тому його батько навіть не розглядав би. Для Москви ж цей пакт став великим кроком уперед в її постійних намаганнях міцніше ухопитися за Україну. У 1660р. між Москвою та Польщею знову вибухнула війна за владу над Україною. Коли царські війська потрапили в оточення до поляків під Чудновом на Волині, Юрій зі старшиною не поспішав допомагати їм. Натомість він вступив у переговори з поляками. Коли росіяни зазнали нової страшної поразки під Чудновом, Юрій погодився на повернення України до складу Речі Посполитої. В цей момент і без того хаотична ситуація ускладнилася ще більше. Окупована польськими та російськими військами, розірвана на шматки соціальними конфліктами й чварами між політичними фракціями, Козацька Україна розділилася на дві окремі частини, кожна на чолі з власним гетьманом. Доба Руїни сягнула тепер свого апогею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]