Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria_shpory.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
577.54 Кб
Скачать

42. Рух опору в Україні під час Великої Вітчизняної війни та його основні складові частини. Діяльність оун-упа.

Організацією партизанського руху і антифашистського підпілля з початку війни займалася група працівників ЦК партії і НКВС під керівництвом Бурмистенко. Наприкінці 1941 р. утворюються молоді відомі партизанські загони Федорова на Чернігівщині, Ковпака на Сумщині. На початку 1942 р. в Україні діяв 91 партизанський загін, з якими підтримувала зв’язок оперативна група Співака. Уже на першому найтяжчому етапі війни вони розгорнули боротьбу з німецькими окупантами. Особливо активно діяли партизанські загони у прифронтовій смузі. Поразка вермахту під Москвою і наступальні операції Червоної армії на півдні взимку 1942 р. створили сприятливі умові для розгорнення збройної боротьби в тилу німецьких військ. 3 цією метою 30 травня 1942 р. утворено Український штаб партизанського руху на чолі з полковником внутрішніх військ Строкачем. Наприкінці 1942 р. до Москви надійшли відомості про діяльність на теренах Західної України Повстанської армії. Сталін наказав передислокувати на захід радянські партизанські частини. Одним з головних завдань партизанських рейдів, якими керувала Москва, була боротьба з «націоналістичними формуваннями» УПА.

Після ліквідації у зародку Української держави. арештів провідників націоналістичного руху, розчленування України і розгорнутого терору на окупованих землях були повністю підірвані основи добровільної співпраці ОУН з Німеччиною. Конфронтація з німецькими окупантами стала неминучою. Перші повстанські загони бандерівського крила ОУН утворилися на Волині і в Поліссі влітку 1942 р. у період найбільших успіхів вермахту, коли його армії штурмували Сталінград І досягли перевалів Кавказу - на першому етапі існування повстанські загони виконували функції оборони місцевого населення сваволі окупаційних властей, а також від нападів радянських і польських партизан. Ними була зірвана німецька акція вивезення української молоді з Волині і Полісся до Німеччини. Офіційною датою народження УПА став день 14 жовтня 1942 р., запроваджений пізніше Українською головною визвольною радою як свято українського війська.

За вказівками Сталіна у січні 1943 р. було розроблено план передислокації українських партизанських загонів з Росії та Білорусії в Україну, перед якими було поставлено завдання у ході рейдів на захід розгромити частини УПА.

За ініціативою командуючого УПА, полковника Киячківського влітку 1943 р. відбулися переговори представників 3-х українських військових формувань про об’єднання, але досягти зголи не вдалося. Значно посилили УПА підрозділи української поліції, що приєднувалися до повстанців. Виступ УПА проти німецьких окупантів був зумовлений загальною стратегією боротьби ОУН за незалежність України, Започаткований на Волині та Поліссі повстанський рух поширювався на інші регіони України. Влітку 1943 р. загони народної самооборони Галичини об’єдналися в бойову групу УПА-захід під командуванням полковника Сидора. До неї прилучилися буковинські та карпатські збройні формування полковника Гасина. Ця група вела майже безперервні вперті бої з німецькими військовими частинами у районі до осені 1944 р.

Водночас із боротьбою проти німецьких окупантів і радянських партизан УПА довелось вирішувати складну проблему українсько-польських відносин, які мали історичне коріння і час від часу загострювались до збройної конфронтації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]