Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria_shpory.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
577.54 Кб
Скачать

41. Загарбання фашистами України. Нацистський окупаційний режим в Україні у 1941-1944 рр.

22 червня 1941р. гітлерівська Німеччина напала на Радянський Союз. Її війська перейшли державний кордон і почали наступ углиб території СРСР. Одним із перших об’єктів агресії стала Україна. Союзники Німеччини - Фінляндія, Угорщина, Румунія, Італія. Воєнна операція проти СРСР мала кодову назву «Барбаросса». В ії основу було покладено ідею «блискавичної війни». Рад. війська були об’єднані в 2 фронти: Південно-Західний і Південний. Німеччина планувала захопити Україну вже у перші тижні війни, на неї наступала німецька армія «Південь».

Початок війни для СРСР був вкрай несприятливий. Кращі військові кадри Червоної Армії були репресовані, про що добре знало військове німецьке командування. У військах панувала система жорстокої централізації управління, що сковувало ініціативу командирів. Радянська військова техніка поступалася німецьким. У військах наказ про бойову готовність одержали тоді, коли вже почалася війна. Дислокація рад. військ мала суттєві недоліки. Сталінське керівництво дезорієнтувало населення й армію, переконуючи їх у воєнних діях на «ворожій території», «малою кров’ю», війна буде громадянською - «війною світового пролетаріату з світовою буржуазією». Це і с причини невдач Червоної Армії.

Прагнучи утримати країну під контролем, сталінське керівництво запровадило владі районів СРСР воєнний стан (всі справи передавалися до воєнних трибуналів, порядок та організація в тилу влади за допомогою сили й жорстокого терору, масові арешти «сумнівних» і «підозрілих», розправи з в’язнями довоєнних років).

Вже з перших днів війни стало зрозуміло, що частина території СРСР буде окупована. Почалася евакуація підприємств і людей. Те, що не можна було вивезти, підлягало знищенню.

Захопивши Україну, нацисти перш за все знищили ії цілісність. Вони поділили ії на 4 частини, підпорядкувавши їх різним адміністративним органам.

Окупаційні власті спиралися на різноманітні каральні органи - державну таємну поліцію (гестапо), озброєні загони нац.-соц. партії Німеччини (СС), службу безпеки (СД) та ін., а також бургомістри у містах, голови у районах. старости в селах. допоміжна поліція. Всі вони співробітничали з окупантами. Розгорнулася широка пропаганда. що мала на меті нейтралізувати наслідки ідеологічної діяльності більшовиків. Вони обнародували трагічні сторінки насильницької колективізації. голоду 1932-33рр., масових репресій, здійснюваних органами НКВС в Україні. Ці невідомі факти справляли гнітюче враження.

Піддаючи жителів окупованих територій морально-психологічному тискові, окупанти водночас обіцяли їм аграрну реформу, вільний розвиток української культури, повернення солдат додому.

На власній території українці та інші жителі республіки перетворилися в людей «третього сорту». Україна вважалася сировинним придатком рейху. Жорстоких репресій зазнало сільське населення (всього в Україні було вбито більш 4 млн. населення і понад 1,5 млн. військовополонених).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]