Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика_ОНЮА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

55. ) Олігополія і економічна ефективність.

Існують дві точки зору на економічні наслідки олігополії. Традиційна точка зору передбачає, що, оскільки олігополія близька по структурі до монополії, слід очікувати, що вона діє приблизно аналогічним методом. Дійсно, олігополія являється менш бажаною, ніж чиста монополія, (в США) по тій причині, що чиста монополія часто підлягає державному регулюванню. Неофіційне таємне узгодження між олігополістами може дати в результаті ціни і об’єми виробництва подібні до тих, до яких приводить чиста монополія.

Грубо кажучи, невеликі конкурентні фірми не мають ні засобів, ні стимулів, для того щоб бути технічно прогресивними. Якщо дана точка вірна, то олігополісти будуть сприяти швидкому покращанню продукту, більш низьким витратам виробництва, більш низьким цінам і більшій зайнятості.

Проте, у прихильників традиційної точки зору є контраргументи. Вони заявляють, що олігополісти мають сильний стимул до того, щоб заважати нововеденням і стримувати НТП.

Дослідження проведені з 1880 по 1965 рік, вивчаючі 61 важливий витвір, показали, що більше половини було зроблено незалежними винахідниками, зовсім не пов’язаними з промисловими дослідницькими лабораторіями акціонерних підприємств (кондиціонери повітря, кулькова ручка, поліетиленова плівка, реактивний двигун, інсулін, ксерографія, вертоліт (гелікоптер) і зародились в незалежних винахідників). Інші ж не менш важливі по значущості досягнення були зроблені невеликими чи середніми по розміру фірмами.

56. Чинники , що визначають попит на економічні ресурси.

Ринковий попит на ресурс – сума всіх кривих індивідуального попиту, або всіх кривих граничний продукт в грошовому виразі, для всіх фірм, які використовують даний ресурс.

Чинники:

1. Дані про граничну продуктивність, наприклад праці, будуть залежати від кількості інших пов’язаних з нею ресурсів. Чим більша величина таких пов’язаних із працею ресурсів, як капітал і земля, тим більша буде гранична продуктивність та попит на працю.

2. Технологічні вдосконалення здійснюють той самий ефект. Чим вища якість капіталу, тим більша продуктивність праці.

3. Збільшення якості самого перемінного ресурсу – праці – викличе збільшення граничної продуктивності і, відповідно, попиту на працю.

57. Зміна в попиті на економічні ресурси.

На зміну в попиті впливають : ресурсозамінники та взаємодоповнюючі ресурси

Ресурсозамінники.

Припустимо, що праця і капітал можуть замінювати один одного, тобто фірма може виробляти продукцію, використовуючи більше праці і менше капіталу, чи навпаки. Також, припустимо, що ціна на машинне обладнання падає. Відповідний вплив на попит на працю буде результатом двох протилежних ефектів: ефекту заміщення і ефекту об’єму продукції.

Якщо ефект заміщення переважає ефект об’єму продукції, то зміна в ціні ресурсозамінника викликає однонаправлену зміну в попиті на працю. Якщо ж ефект об’єму продукції переважає ефект заміщення, то зміни в ціні ресурсозамінника викликають різнонаправлену зміну в попиті на працю.

Взаємодоповнюючі ресурси.

Якщо праця і капітал є взаємодоповнюючими ресурсами, то зниження ціни на машинне обладнання приведе до зростання попиту на працю.

Отже, зміни в ціні взаємодоповнюючого ресурсу приводять до різнонаправленої зміни в попиті на працю.

Отже, крива попиту на ресурс збільшується, коли:

- збільшується попит на продукт, який виробляється цією працею;

- збільшується продуктивність праці;

- зменшується ціна на ресурсозамінник при умові, що ефект об’єму продукції сильніше ефекту заміщення;

- збільшується ціна на ресурсозамінник, при умові, що ефект заміщення переважає ефект об’єму продукції;

- спадає ціна на взаємодоповнюючий ресурс.