Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика_ОНЮА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

9. Охарактеризуйте суб єкти ринкової економіки і назвіть його цільові установки

Суб'єктна структура ринку — це система відносин між багатьма агентами, що відображає їх цілі, рівноправні, взаємоузгоджені інтереси, характер, форми організації та взаємодію щодо виробництва, обміну, розподілу і споживання економічних благ. Економічні суб'єкти активні, вони цілеспрямовано приймають рішення і забезпечують виконання планів, які розробляють. Тому процес економічної діяльності є сукупністю планів і рішень, що виражає активність різних категорій економічних суб'єктів.

Економісти аналізували економічні суб'єкти разом з дослідженням розвитку структури суспільства. Наприклад, у працях меркантилістів центральним економічним суб'єктом була держава, індивіда сприймали як інструмент для забезпечення багатства держави та посилення її могутності. В економічних дослідженнях ХУШ-ХІХ ст. основним суб'єктом економічної діяльності та ринкових відносин стає індивід, який споживав, заощаджував, виробляв та обмінював, що і знайшло відображення у працях економістів. Економічний аналіз англійських класиків був спрямований на дослідження індивідуальної діяльності, що скеровувалася особистим інтересом. Маржиналісти розробили теорію економічної діяльності на основі індивідуальних уподобань індивіда. Навіть у міжнародному аспекті країна і нація не сприймалися як спільнота, група, що домінує у відносинах обміну; міжнародні економічні відносини розглядали та вивчали з точки зору міжіндивідуальних відносин. Одночасно з індивідуалізмом розвивався лібералізм, основною ідеєю якого було зведене до мінімуму втручання держави у ринкові відносини.

10. Що є трансферними платежами

Трансферні платежі – это передаточные платежи, одна з форм перерозподілу бюджетних коштів. Поділяються на виплати відсотків по державному боргу, виплати на соціальні потреби (пенсії а також інші види фінансової допомоги непрацездатним), субсидії приватним підприємцям (активне фінансування фундаментальних розробок, впровадження у виробництво нової конкурентоздатної техніки, технології, нових систем управління тощо).

11. Інфраструктура ринку

Ринок – це сукупність угод купівлі і продажу товарів і послуг. У такі угоди повсякденно вступає кожен, коли, наприклад, купує продукти в магазині або сплачує за проїзд на громадському транспорті, купує квиток у кіно або на стадіон. Для функціонування ринку необхідно ринкова інфраструктура. Вона включає в себе три основних елемента:

1) Ринок товарів і послуг, який припускає функціонування товарної біржі, оптової і роздрібної торгівлі, маркетингові служби. 2) Ринок факторів виробництва: праця і підприємницька діяльність, біржа праці (реєстрація попиту і пропозиції на робочу силу, підготовка перекваліфікації робочої сили).

3) Ринок фінансів – відображає попит і пропозицію фінансових активів. На цьому ринку функціонують фондові і фінансові біржі.

Всі складові інфраструктури взаємодіють між собою.

12. Охарактеризуйте макроекономічний і мікроекономічний аналіз

Рівень макроекономічного аналізу-відноситься до економіки як рівень єдиного цілого, або до таких складових, як агрегати, такі як державний, приватний сектор, домогосподарство. Агрегат – це сукупність специфічних економічних одиниць, які розглядаються так, якби вони складали єдине ціле . При цьому аналізу користуються загальними показниками 2.Уровень мікроекономічного аналізу має справу з конкретними економічними одиницями, з детальним вивченням поведінки цих індивідуальних одиниць. При мікроекономічному аналізі користуються конкретними показниками.