Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика_ОНЮА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

63. Знос основних фондів підприємства. Амортизаційні відрахування їх функц. Роль і способи нарахування

У процесі експлуатації всі основні фонди старіють і зношуються.

Розрізняють два види зносу: фізичний і моральний. Фізичний знос настає під впливом навколишнього середовища та експлуатаційних навантажень. У цьому разі деформуються деталі, піддається корозії метал, зношуються тертьові поверхні. Фізичний знос зменшує вартість основних фондів і робить їх непридатними до експлуатації. Ступінь фізичного зносу окремої одиниці основних фондів можна визначити двома розрахунковими методами: • за строком її експлуатації (порівнянням фактичної та нормативної величин з урахуванням ліквідаційної вартості); • за даними обстеження технічного стану відносної величини економічного зносу.

Такий знос характеризується втратою засобами праці споживної вартості внаслідок удосконалення застосовуваних та створення нових засобів виробництва, упровадження принципово нової технології, старіння продукції, що виробляється. Моральне старіння властиве, передусім, знаряддям праці та транспортним засобам і пов'язане з реальними економічними збитками для підприємств, що експлуатують застарілу техніку.

64. Суть заробітної плати

За концепцією В.Петті, Д.Рікардо, зарплата є грошовим виразом "мінімуму засобів існування". К.Маркс розробив теорію заробітної плати як грошового виразу вартості і ціни, робочої сили, тобто робітник продає не працю, а робочу силу (здатність до праці).

Держава і підприємство встановлюють такі принципи диференціації заробітної плати працівників:

--- величина заробітної плати залежить від складності праці, професійних навичок і кваліфікації робітника; --- величина заробітної плати залежить від умов роботи, від її важкості, шкідливості для здоров'я. Праця у важких і шкідливих умовах оплачується вище; --- величина заробітної плати залежить від результатів виробничої діяльності фірми в цілому.

65. Реальна і номінальна заробітна плата

Розрізняють номінальну і реальну заробітну плату. Номінальна заробітна плата являє собою суму грошей, яку отримує робітник за виконану роботу. На її величину впливають різні фактори: рівень кваліфікації, різні умови й ефективність праці та кількість і якість праці. Підвищення середньомісячної зарплати на перший погляд свідчить про певне поліпшення добробуту населення. Але точнішим показником тут є реальна заробітна плата.

Реальна заробітна плата - це сума матеріальних і духовних благ та послуг, які можна придбати за номінальну зарплату. Реальна зарплата залежить від ряду факторів :

а) рівня номінальної зарплати; в) цін на товари і послуги, які споживає населення; с) величини податків, які сплачуються різними верствами населення в бюджет.

66. Стимулююча роль заробітної плати

Поняття стимулююча функція і стимулююча роль заробітної платище докладно не розкриті в економічному середовищі, хоча ці поняття широковикористовуються багатьма авторамі.1

Стимулююча функція і стимулююча роль - поняття одно-порядкові,але їх не можна повністю ототожнювати. Стимулююча функція заробітноїплати - її властивості направити інтереси трудящих на досягнення необхіднихрезультатів праці за рахунок забезпечення взаємозв'язку розмірів винагороди татрудового внеску. Стимулююча роль заробітної плати проявляється врезультаті забезпечення взаємозв'язку розмірів оплати праці з конкретнимирезультатами трудової діяльності працівників. Таким чином,стимулюючу роль можна представити у вигляді «двигуна» стимулюючоїфункції. Стимулюючу функцію не можна кількісно виміряти, вона можетільки існувати або бути відсутнім. А стимулюючу роль заробітноїплати вимірно. Стимулююча роль може підвищуватися або знижуватися взалежно від того, чи відповідають розміри оплати праці трудовому вкладупрацівника, і його результатів. Отже, стимулюючу роль можнаоцінити, аналізувати і зіставити через ефективність. За ростомефективності заробітної плати можна судити про підвищення її стимулюючоїролі.

Однак до недавнього часу переважно досліджувалисяефективність речових факторів виробництва, а ефективністьзаробітної плати не вивчалася в достатній мірі. Ефективністьдослідження заробітної плати обумовлена, насамперед, розвитком ірозширенням підприємництва і ринкових відносин. Формулу ефективностіможна представити як відносини створеного продукту до виплаченої на йоговиробництво заробітної плати. Такий підхід до визначення ефективностідозволяє встановити ступінь раціональності витрачання фонду заробітноїплати при створенні суспільного продукту і оцінити його стимулюючуроль. Підвищення ефективності полягає в тому, щоб збільшеннязаробітної плати супроводжувалося поліпшенням виробничих показниківпрацівника і організації в цілому. Звичайно таку методику аналізуефективності заробітної плати не можна визнати абсолютно точною, тому щовона не дозволяє повною мірою виявити власний ефект оплати праці. УОстаннім часом на практиці більш успішно використовуються величини, зворотніпоказником ефективності заробітної плати - коефіцієнти витрат на оплатуз праці у випуску кінцевого суспільного продукту:

Було б помилково вважати, що стимулюючий потенціал заробітноїплати визначається лише розмірами винагороди за працю. Підвищеннярівня стимулюючої ролі заробітної плати залежить від ряду факторів,тому важливо найбільш повно виявити їх сукупність і ступінь їхнього впливуна даний процес. Доцільно класифікувати такі фактори позначущості. 1

Фактори, від яких залежить стимулюючу роль заробітної плати,можна розділити на внутрішні і зовнішні.

До внутрішніх відноситься організація заробітної плати. Під організацієюзаробітної плати розуміється її побудову, забезпечення взаємозв'язкукількості та якості праці з розмірами її оплати, а також сукупністьскладових елементів.

Із зовнішніх факторів можна виділити, наприклад, перетворення системиуправління, організаційних структур виробництва, правових засад і нормгосподарювання, відповідність попиту і пропозиції на товари та послуги,усунення приписок, хабарів, інших видів нетрудових доходів.

Залежно від способу і характеру впливу зовнішніх факторів настимулюючу роль заробітної плати, можна виділити наступні фактори:

- що впливають на дієвість заробітної плати;

- впливають на структуру доходів трудящих і частку в них заробітної плати;

- впливають на настрій, психологічний стан людини, її прагнення до високовиробничих праці з метою отримання більшого прибутку.