Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика_ОНЮА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

7. Якими рисами характеризується довершений і недосконалий ринки

Ринок – це сукупність угод купівлі і продажу товарів і послуг.

Довершений ринок характеризується незалежною кількістю учасників господарської діяльності, необмеженою мобільністю ресурсів і факторів виробництва, вільна конкуренція виробників товарів і послуг.

Недосконалий ринок – держава безпосередньо вмішується в ринкового механізму.

8.Охарактеризуйте переваги ринового механізму і назвіть його цільові установки

Важливу роль у ринковому механізмі відіграє конкуренція. Вона стримує приватні інтереси, направляє їх на виробництво суспільно необхідних товарів. Конкуренція неодмінно призводить до того, що обмежені ресурси використовуються більш повно і ефективно. Вони спрямовуються в ті галузі, які виробляють необхідну для споживача і рентабельну для товаровиробника продукцію. Нерентабельні ж підприємства позбавляються можливості отримувати рідкісні ресурси. Конкуренцію називають основною регулюючої та контролюючої силою в ринковій економіці. Але чи так ідеально діє ринковий механізм? Звичайно, немає. Як у кожного явища, у ринку є свої переваги і свої недоліки. До переваг ринку західні економісти відносять: 1) ефективний розподіл ресурсів - ринок спрямовує ресурси на виробництво необхідних суспільству товарів; 2) можливість його успішного функціонування за наявності досить обмеженої інформації - досить мати дані про ціну і витратах виробництва. Наприклад, фермеру, що займається виробництвом молока, не потрібно знати, скільки споживають молока малюки, скільки інших фермерів вирощують корів молочної породи, скільки грошей витрачають на молоко, а не на цукор. Йому достатньо інформації про ціни на молоко і на корми, про витрати на різні породи худоби, електроенергію, робочу силу. Маючи таку інформацію, фермер зможе виробляти приблизно ту кількість молока, яке необхідне для споживачів;

3) гнучкість, високу адаптивність до мінливих умов. Так, коли в 70-ті роки різко підвищилися ціни на енергоносії, ринок відповів на це розробкою альтернативних джерел енергії, впровадженням ресурсозберігаючих технологій, введенням режиму жорсткої економії енергоресурсів; 4) оптимальне використання результатів НТР. Прагнучи, отримати максимально високий прибуток, товаровиробники йдуть на ризик, розробляють нові товари, вводять новітні технології, що дозволяє їм мати тимчасові переваги перед конкурентами; 5) свободу вибору і дій споживачів і підприємців. Вони незалежні у прийнятті своїх рішень, укладанні різних угод, наймання робочої сили і т. п.; 6) здатність до задоволення різноманітних потреб, підвищення якості товарів і послуг, більш швидкому коригуванню нерівноваги. Говорячи про переваги ринку, не слід забувати про його негативні сторони, а також, зрозуміло, про ті проблеми, які він не може вирішити за своєю природою. Ринкова конкуренція але самою своєю природою породжує тенденцію до монополізації. З маси дрібних виробників виділяються найбільш великі, які прагнуть повністю оволодіти ринком. Щоб запобігти такому саморуйнування ринку, необхідно на певному рівні його розвитку здійснювати за цим процесом цілеспрямований контроль. Монополізм породжений ринком [8] . Про його існування можна судити з руйнування ринкових механізмів, гальмування науково-технічного прогресу, утримання високих цін. Не слід ототожнювати з монополією будь-яке велике підприємство у виробництві, торгівлі, банківській справі. Джерелами монополістичних тенденцій бувають дрібні і середні підприємства, держава тощо Звичайно, всередині великого бізнесу завжди приховано неабиякий потенціал монополізму. Будь-яка потужна корпорація не проти скористатися вигодами свого положення у виробництві, тяжіє до встановлення диктату над ринком, розглядаючи це як один з ефективних варіантів економічної поведінки. Але в сучасному ринковому господарстві така можливість зовсім не обов'язково перетворюється на реальність. Руйнування ринків монополіями не обіцяє економіці ні чого хорошого. Пригнічуючи стимули до технологічних інновацій, монополії роблять економіку надзвичайно марнотратною, розвивається головним чином за рахунок залучення додаткових ресурсів, прирікають її на низьку ефективність. Для отримання прибутку за відсутності конкурентів не обов'язково освоювати ефективні технології, знижувати витрати і розширювати збут, досить встановити монопольні ціни і нав'язати їх споживачам. Останнім доведеться миритися і з тим, що товари будуть продаватися в обмежених кількостях, а їх якість знизиться. У монополізованої економіці ціни слабо реагують на коливання потреб і попиту, а монополії заглушають імпульси, які йдуть від попиту до виробництва. У результаті споживачі надовго залишаються наодинці зі своїми потребами, без необхідних їм товарів і послуг.