Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика_ОНЮА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

61. Оперативний і фінансовий лізинг, факторинг.

лізингові операції поділити на два принципових види:

1) оперативний (лізинг з неповною окупністю);

2) фінансовий (лізинг з повною окупністю).

Оперативний лізинг (оренда) - господарська операція фізичної чи юридичної особи, що передбачає передачу орендарю права користування основними фондами на термін, що не перевищує термін їхньої повної амортизації, з обов'язковим поверненням таких основних фондів їхньому власнику після закінчення терміну дії лізингового (орендного) угоди.

Оперативний лізинг, у свою чергу, охоплює рейтинг і хайринг.

Рейтинг - короткострокова оренда від одного дня до одного року без права наступного придбання орендарем майна.

Хайринг - середньострокова оренда, яка передбачає здачу в найом товарів, обладнання і машин на термін від одного до трьох років.

Фінансовий лізинг (оренда) - господарська операція фізичної чи юридичної особи, що передбачає придбання орендодавцем за замовленням орендаря основних фондів, з подальшою їхньою передачею в користування орендарю на термін, що не перевищує термін повної амортизації таких основних фондів, з обов'язковою подальшою передачею права власності на такі основні фонди орендарю.

Фактично фінансовий лізинг являє собою форму довгострокового кредитування купівлі і має такі різновиди:

  • лізинг з обслуговуванням;

  • ліверидж у лізинг;

  • лізинг у “пакеті”;

  • Факторинг - це надання комерційними банками певних фінансових послуг клієнтам-юридичним особам. Послуга факторингу полягає в тому, що фактор-фірма купує у клієнта право на стягнення боргів і частково оплачує своїм клієнтам вимоги до їх боржників. Друга частина боргу за вирахуванням відсотків повертається клієнтам після погашення боржником свого боргу. Тобто клієнт фактор-фірми може швидше повернути свої борги, а фактор-фірма отримує за це відсоток.

62. Оборот фондів підприємства

Економічна діяльність соціалістичного підприємства є безперервним процесом. Набуваючи шляхом купівлі-продажу засобів і предметів праці і здійснюючи наймання робочої сили, підприємство організовує процес виробництва, випуск товарів. Після реалізації проведеної продукції асигновані раніше грошові ресурси повертаються підприємству. Вони прямують на відшкодування витрачених ресурсів, а також на оплату праці. Потім процес повторюється знов і знов. Це дуже нагадує знайомий кожному кругообіг води в природі. Даний процес отримав назву кругообігу фондів соціалістичного підприємства.

Фонди державного підприємства як соціалістичного товаровиробника — це частина загальнонародних фондів, що відокремилася (у кооперативних підприємствах — власність кооперативу). У ході кругообігу фондів відбувається їх послідовне перетворення з однієї форми в іншу — з грошової в продуктивну, а потім в товарну. При цьому фонди послідовно проходять три стадії.

На першій стадії отримують необхідні засоби виробництва і авансуються гроші на оплату праці, що створює передумови для організації виробництва.

На другій стадії відбувається процес виробничого споживання засобів виробництва і робочої сили, який завершується створенням товару, його споживній вартості і вартості включаючи вартість додаткового продукту.

Нарешті, на третій, завершальній стадії здійснюється реалізація продукції, товар перетворюється на гроші, і потім важ процес починається знову.