Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика_ОНЮА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

73. Оцінка землі

Оцінка землі - це визначення вартості однієї земельної ділянки, або масове визначення вартості декількох земельних ділянок, із застосуванням різних методів оцінки. В процесі оцінки земельної ділянки, враховуються такі особливості ділянки як його площа, рельєф, наявність або відсутність комунікацій, віддаленість від об’єктів інфраструктури і т.д.

Наші експерти проводять два види оцінки землі: експертний і нормативний.

Нормативна грошова оцінка землі проводиться в наступних випадках:

-визначення розмірів земельного податку;

-визначення розмірів орендної плати за земельні ділянки комунальної або державної власності;

-визначення розмірів державного мита при оформленні спадку, даруванні або земельної ділянки;

-визначення розмірів втрат лісогосподарського або сільськогосподарського виробництва;

розробка показників економічного стимулювання використання і охорони земельних ділянок.

Експертна грошова оцінка землі проводиться тільки у разі здійснення різного роду цивільно-правових угод, що стосуються землі і земельних ділянок і також прав власності на них, окрім випадків, окремо визначених законодавством.

74. Визначення економічного росту та характеристика його типів

Економічний ріст- це кількісне і якісне удосконалювання суспільного продукту за визначений період часу. Економічний ріст означає, що на кожному даному відрізку часу в якійсь ступеня полегшується рішення проблеми обмеженості ресурсів і стає можливим задоволення більш широкого кола потреб людини.

У самому загальному виді економічний ріст означає кількісна і якісна зміна результатів виробництва і його чинників (їхньої продуктивності). Своє вираження економічний ріст знаходить у збільшенні потенційного і реального валового національного продукту (ВНП), у зростанні економічної мощі нації, країни, регіону. Це збільшення можна виміряти двома взаємозалежними показниками: ростом за визначений період часу реального ВНП або ростом ВНП на душу населення.

У першому випадку збільшення суспільного продукту відбувається за рахунок кількісного збільшення чинників виробництва: залучення у виробництво додаткових ресурсів праці, капіталу (засобів виробництва), землі. При цьому технологічна база виробництва залишається незмінної.

Інтенсивний тип економічного росту характеризується збільшенням масштабів випуску продукції, що грунтується на широкому використанні більш ефективних і якісно зроблених чинників виробництва. Ріст масштабів виробництва, як правило, забезпечується за рахунок застосування більш зробленої техніки, передових технологій, досягнень науки, більш економічних ресурсів, підвищення кваліфікації робітників.

75. Фактори економічного росту

Економічний ріст будь-якої країни визначається шістьома основними факторами, чотири з яких пов"язані з фізичною здатністю економіки до зростання. Це наступні фактори:

  • кількість і якість природних ресурсів;

  • кількість і якість трудових ресурсів;

  • об"єм загального капіталу;

  • технологія.

Всі ці фактори об"єднуються під назвою факторів пропозиції. Саме вони роблять зростання фізично можливим.

Ще одними факторами впливу на економічне зростання є фактори розподілення. Для найбільш ефективної реалізації зростаючого економічного потенціалу повинно бути забезпечене не тільки повне залучення ресурсів в економічний обіг, але й найбільш ефективна їх утилізація.