Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП страхові послуги 321 стр.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Тема 8. Страхування технічних ризиків

Лекція 12

  1. Сутність та об’єкти страхування технічних ризиків

  2. Характеристика видів страхування технічних ризиків

3 Страхування монтажних ризиків

4 Страхування машин від поломок

Суть страхування будівельних ризиків полягає у тому, що на всіх стадіях будівництва від розробки техніко-економічного обґрунтування до пуску об'єкту в експлуатацію запишається можливість не тільки компенсувати страхувальнику раптові і непередбачувані збитки, але й захищати капіталовкладення в будівництво. При цьому підприємство має можливість планувати свої майбутні витрати; розподіляти кошти згідно фінансового плану; запобігати непередбачувані високим втратам, які можуть виникнути унаслідок нанесення збитку, що сприяє захисту приватних підприємств від банкрутства й забезпечує їхню конкурентоспроможність.

Власник поліса страхування будівельно-монтажних ризиків (БМР) мас наступні переваги:

По-перше, основне завдання подібного страхування - отри­мання забудовником або будівельною компанією (покупцем поліса) швидкої фінансової компенсації збитків при пошкод­женні або руйнуванні частини будівлі, споруди або навіть зве­деної будівлі, для того, щоб будівництво об'єкту було заверше­не без затримок. Таким чином, відпадає необхідність у форму­ванні резервних фондів на випадок збитку. Отримуючи відшкодування від страховика, будівельна компанія не пере­риває фінансування будівництва.

По-друге, якщо ризики були застраховані (і перестрахо­вані), то страховик може після перевірки відповідної докумен­тації і фактів відразу сплатити збиток. Часто це допомагає мінімізувати подальші збитки, оскільки у страхувальника з'яв­ляється можливість негайно зробити необхідні дії, наприклад, по консервації об'єкту та ін.

По-третє, страховик може кон­сультувати страхувальника з питань захисту і вибору ефективних попе­реджувальних заходів, а у випадках настання небезпек - запропонувати заходи по скороченню збитків. Дані рекомендації даються на основі світового досвіду будівництва тих чи інших об'єктів, їх можна отримати вже на ранній стадії будівництва.

Переваги власника поліса страхування БМР зображено на рис. 1

отри­мання швидкої фінансової компенсації збитків при пошкод­женні або руйнуванні частини будівлі, для того, щоб будівництво об'єкту було заверше­не без затримок

страховик може кон­сультувати страхувальника з питань захисту і вибору ефективних попе­реджувальних заходів

якщо ризики були застраховані, то страховик може після перевірки відповідної докумен­тації і фактів відразу сплатити збиток

Рис. 1 Переваги власника поліса страхування

Тому запрошення страховика на етапі проектувальних робіт є дуже ефективним. Він може, наприклад, рекомендувати провести монтаж не­обхідних захисних споруд - систем сигналізації і пожежогасінні тощо. У випадках монтажу страхувальник гарантовано отримає знижки при ук­ладеній договору. У розвинених країнах страхування будівельно-монтажних ризиків є обов'язковою умовою участі в тендерах і укладенні будівельних контрактів. В Росії, Ук­раїні та інших країнах СНД це поки що виключно добровільна справа. Обов'язковим страхування будіве­льно-монтажних ризиків може стати лише в тому випадку, якщо це буде зазначено у відповідних законах. Будь-яка організація, що експлуатує небезпечний виробничий об'єкт, зобов'язана страхувати свою відповідальність. А до таких об'єктів відносяться зокрема майданчики, на яких використовуються стаціонарно встановлені вантажопідйомні ме­ханізми і ескалатори. Досить часто обов'язок страхувати будівельно-монтажні ризики передбачається у договорі будівельного підряду. Стра­хувальником виступає та сторона договору, на якій лежить ризик ви­падкової загибелі або пошкодження об'єкту будівництва, матеріалу, ус­таткування та іншого майна, вико­ристовуваного при будівництві, або відповідальність за спричинення шкоди іншим особам. Інакше кажу­чи, страхувальниками виступають підрядники або субпідрядники.

Страхування технічних ризиків (technical risks insurance) - комплекс видів страхування, що включає страховий захист на випадок будівельно-монтажних ризиків, страхування машин від поломок, страхування електронного й пересувного обладнання, страхування інженерних споруд.

Особливо розвиненим страхування технічних ризиків є у США, Німеччині, Англії, Японії та інших країнах, які входять до Міжнародної асоціації страховиків технічних ризиків.

В Україні цей вид страхування лише починає розвиватися. Створюються та вдосконалюються належні правила страхування, розробляються та вводяться в дію відповідні законодавчі й нормативні акти з цього питання.

В Україні страхування технічних ризиків здійснюється як страхування майнових інтересів при виконанні будівельно-монтажних.

Через нестабільність економічної ситуації як в Україні в цілому, так і на окремо взятих підприємствах потенційні страхувальники не мають змоги спрямовувати кошти на страхування. Тому на цей час в Україні технічні види страхування, на жаль, ще недостатньо розвинені. І при розгляді страхування технічних ризиків увагу треба приділяти світовому досвіду.

Особливості БМР

Будівельно-монтажне страхування є спеціалізованим видом стра­хування. У цьому страхуванні кожен ризик оцінюється індивідуально. Розглянемо три підстави для оцінки ризиків: страховий інтерес, ризик, що страхується, та предмет страху­вання.

Страховий інтерес. Страхове покриття може забезпечувати за­хист інтересів всіх або декількох сторін, пов'язаних певним договором. Основною метою поліса страхування будівельно-монтажних ризиків є страхове покриття робіт, матеріалів і технологічного устаткування, що знаходяться на будівельному май­данчику, від наслідків страхових ви­падків, що виникли в процесі вироб­ництва будівельно-монтажних робіт (БМР). Відповідальність проекту­вальників зазвичай не включається в поліс страхування будівельно-мон­тажних ризиків.

Можна виділити дві основні гру­пи договорів на будівництво об'єктів:

- будівництво об'єктів "під ключ";

- постачання устаткування і контроль за будівництвом.

При договорі на будівництво об'єктів на умовах "під ключ" відповідальність за поставлене ус­таткування, матеріали повністю ле­жить на підряднику до завершення БМР і пусконалагоджувальних робіт, проведення випробувань, тоб­то до повної передачі об'єкту замов­нику. У договорах страхування може бути передбачена відповідальність підрядника за загибель і пошкод­ження будівельних механізмів, що надаються йому в тимчасове корис­тування замовником, (наприклад, екскаваторів, підйомних кранів), а також може здійснюватися страху­вання відповідальності підрядника перед третіми особами за шкоду, яка може бути нанесена їх здоров'ю або майну в процесі БМР та інших робіт.

Отже, при договорах на будівництво об'єктів на умовах "під ключ" страховий інтерес підрядника полягає у поставленому і такому, що належить йому до здачі об'єкту устаткуванні, поставлених матеріалах, наданою замовником в оренду будівельної техніки, відповідальності перед третіми особами. При договорі на будівництво, що передбачає постачання устаткування і контроль за будівництвом, підрядник не має інтересу в майні, оскільки це не його власність. Будівництво і випробування здійснюються замовником під контролем представників підрядни­ка, і тому його інтерес обмежений лише наслідками його дій і упущень, що відбулися під час постачання устаткування і контролю за будівницт­вом.

Ризики, що підлягають страхуванню. Вивчення договору на будівництво дозволяє визначити, який вид страхового покриття може бути запропонований страхувальнику: від усіх ризиків або в обмеженому об'ємі, наприклад від усіх небезпек або лише від вогню. У договорі також визначаються відповідальність підрядника в період післяпускової гарантії і ліміт відповідальності перед третіми особами. Зазвичай, замовник підписує акт відразу після завершення монтажних робіт.

Предмет страхування. Роботи на будівельному майданчику можуть включати будівництво або монтаж об'єктів, попереднє випробування, робоче випробування, введення до експлуатації, навчання персоналу замовника тощо.

Об'єктом страхування є майнові інтереси Страхувальника, що не суперечать законодавству України, пов'язані з виконанням Страхувальником будівельно-монтажних та інших робіт при зведенні об’єктів будівництва та/або монтажу.

Основні характеристики стахування БМР зображено на рис. 2

Комплекс видів страхування, що включає страховий захист на випадок БМР, страхування машин від поломок, страхування електронного й пересувного обладнання, страхування інженерних споруд.

Роботи на будівельному майданчику можуть включати будівництво або монтаж об'єктів, попереднє випробування, робоче випробування, введення до експлуатації, навчання персоналу замовника тощо.

Майнові інтереси Страхувальника, що не суперечать законодавству України, пов'язані з виконанням Страхувальником будівельно-монтажних та інших робіт при зведенні об’єктів будівництва та/або монтажу.

Рис.2 Страхувальником будівельно-монтажних та інших робіт

Страхувальник – юридична або дієздатна фізична особа, резидент або нерезидент України, особа без громадянства, яка здійснює будівельно-монтажні роботи або інші роботи по зведенню будівельних об’єктів і при цьому володіє, розпоряджається або використовує для здійснення цих робіт будівельно-монтажну техніку, обладнання, матеріали, сировину по договорах найму, оренди, лізингу тощо.

Застрахованими можуть бути наступні об’єкти:

  • об’єкт будівництва, в т.ч. витрати на будівництво, будівельні матеріали;

  • будівельні машини й механізми;

  • монтажні роботи включаючи об’єкти, що монтуються, витрати по монтажу (витрати на заробітну плату, витрати по перевезенню, мита, збори, тощо), а також вартість матеріалів, обладнання та послуг, що надаються замовником;

  • обладнання будівельного майданчика, об’єкти, що знаходиться на будівельному майданчику або в безпосередній близькості до майданчика, що належать замовнику або підрядчику або йому ввірені;

  • пусконалагоджувальні роботи технологічного обладнання;

  • витрати по розчищенню території будівельно-монтажних робіт;

  • післяпускові гарантійні зобов'язання.

Оцінка ризику. Для встановлен­ня страховиком ступеню ризику й адекватних страхових тарифів осно­воположним документом є договір на виробництво БМР з прикладеною до нього технічною документацією. Істотними чинниками для визначен­ня ступеню ризику є характер будівництва об'єктів, вид;: основних і допоміжних матеріалів, які застосо­вуються при виробництві БМР, склад будівельної техніки, структу­ра ґрунту будівельного майданчика, схильність району будівництва до повеней, землетрусів, ураганів та інших стихійних лих, кваліфікація інженерно-технічного складу і робітників підрядника. Практика роботи у цій галузі страхування показує, що ризики, що зустрічаються, можуть бути розді­лені на три основні категорії:

  • вогняні та інші майнові ризики;

  • ризики при будівництві і мон­тажі устаткування;

  • ризики при випробуванні устат­кування.

Рис.3 Обєкти, що можуть бути застрахованими

Вогонь та вибух. Ступінь ризи­ку в цій групі посилюється тим, що устаткування, допоміжні і паливно-мастильні матеріали складуються деколи на декілька років, а складські і підсобні приміщення у ряді ви­падків споруджуються з випадкових і часто легкозаймистих матеріалів; нерідко протипожежний захист є не­достатнім; на території будівельного майданчика прокладаються елект­ричні кабелі тимчасового характеру тощо.

Частою причиною пожежі є зва­рювальні роботи. Значний збиток в ході будівництва можуть принести цілеспрямовані вибухові роботи. На хімічних, нафтопереробних і інших подібних підприємствах вірогідність пожеж і вибухів значно зростає під час пусконалагоджувальних робіт і випробувань. Підвищена вибухоне­безпечна ситуація характерна для підприємств, на яких випробовують­ся казани, компресорні установки, а також агрегати з підвищеним або зниженим атмосферним тиском. До теперішнього часу не розроблені умови і порядок проведення обов'яз­кового страхування по протипожеж­ному страхуванню.

Повінь і пошкодження водою. При оцінці можливості виникнення збитків від цих ризиків беруться до уваги рівень розташування будівельного майданчика по відно­шенню до місцевих водоймищ і вірогідність його затоплення унаслідок повені. В результаті злив можуть бути затоплені котловани, розмиті споруди нульового циклу.

Осідання, обвал, землетрус. Будівельникам і страховикам не­обхідно мати чітке уявлення про на­явність на будівельному майданчику покинутих шахт, про склад підзем­ного ґрунту і максимально можливе навантаження на нього, про гео­логічний або ґрунтовий огляд фахівців і їх виводів, про викорис­тання паль, бетонних крокв тощо.

Урагани та буревії. При оцінці цієї категорії ризиків необхідно оцінювати можливі руйнування, які урагани можуть викликати на будівельному майданчику, макси­мальну висоту споруджуваних об'єктів з урахуванням антен і башт, наявність цистерн на будівельному майданчику і спосіб їх кріплення в процесі будівництва. Необхідно та­кож враховувати морози, викорис­тання води під час випробувань.

Викрадення. При оцінці цього ризику необхідно звернути увагу на район будівництва і встановити, чи є на споруджуваному об'єкті майно, що найбільш приваблює розкра­дачів, наприклад кабелі, автома­тичні реле, мідні труби, а також виз­начити, які заходи проводять по охо­роні об'єктів, найбільш схильних до розкрадання.

Таким чином, страхова ор­ганізація пропонує страхування ри­зиків, які можуть виникнути у будівельно-монтажних організацій починаючи з закладки фундаменту і до здачі готового об'єкту. Принципом роботи страховика є комплексний підхід до потреб будівельників і мон­тажників, коли страховим захистом забезпечується майно, відповідальність, фінансові ризики будівельно-монтажних організацій, а також страхується життя і здоров'я працівників компанії від нещасних | випадків, які можуть відбутися під час будівництва.

Ризики, що найчастіше зустрічаються у страхуванні БМР зображено на рис. 4

Вогонь та вибух

Урагани та буревії

Повінь і пошкодження водою

Осідання, обвал, землетрус

Викрадення

Рисунок 4 Типові ризики в страхуванні

Відмінною рисою страхування майна будівельно-монтажних організацій є наявність спе­цифічних ризиків:

  • помилки при будівництві і мон­тажі;

  • руйнування й загибель будівельного матеріалу;

  • короткі замикання;

  • аварії в системах водопостачан­ня, опалювання, каналізації і авто­матичного пожежогасіння;

  • вибух парових казанів, газосхо­вищ, газопроводів, вибухових речо­вин або газу, що вживається для по­бутових і промислових цілей.

Рисунок 5 Специфічні ризики в страхуванні

Програма страхування забезпечує:

  • захист будь-якого майна, що має відношення до БМР. Відповідальність страхової компанії перед клієнтом (замовником або підрядником) збільшується у міру збільшення вартості будівлі, що зво­диться;

  • страхування будівель, що зна­ходяться поряд з будмайданчиком, і споруд, частин будов, що залиша­ються незмінними при рекон­струкції, а також іншого майна, що належить страхувальнику або за­мовнику;

  • страхування тимчасових спо­руд на будівельному майданчику (тимчасових будівель і споруд, побу­тових приміщень будівельників, складських приміщень);

  • страхування будівельної техніки, а також спеціальних транс­портних засобів, їх пошкодження, знищення або втрата можуть не ли­ше завдати серйозного збитку, але й призвести до простоїв у роботі;

  • страхування відповідальності будівельно-монтажних організацій, яке дозволяє уникнути витрат на компенсацію іншим особам збитку, заподіяного в ході будівництва їх життя, здоров'ю або майну;

  • страхування післяпускових га­рантійних зобов'язань підрядника перед замовником після здачі об'єкту до експлуатації.

тимчасових спо­руд на будівельному майданчику (побу­тових приміщень будівельників, складських приміщень)

будівель, що знаходяться поряд з будмайданчиком, і споруд, що залишаються незмінними при реконструкції

післяпускових га­рантійних зобов'язань підрядника перед замовником після здачі об'єкту до експлуатації

будь-якого майна, що має відношення до БМР

відповідальності будівельно-монтажних організацій, яке дозволяє уникнути витрат на компенсацію іншим особам збитку, заподіяного в ході будівництва їх життя, здоров'ю або майну

будівельної техніки, а також спеціальних транс­портних засобів, їх пошкодження, знищення або втрата можуть не ли­ше завдати серйозного збитку, але й призвести до простоїв у роботі

Рисунок 6 Програма страхування

Поліс страхової організації пок­риває також збитки підрядника, пов'язані з необхідністю виправляти . а свій рахунок дефекти, виявлені в процесі експлуатації будівлі або спо­руди протягом, наприклад, від 12 місяців до ЗО років після завершення будівництва. За усунення таких де­фектів організація, що виконувала будівництво об'єкту, несе повну відповідальність.

При встановленні тарифів враховуються наступні чинники:

  • характер будівельного майдан­чика і ступінь його схильності ризи­кам (кліматичні і тектонічні умови, наприклад, вірогідність настання землетрусу, повені тощо);

  • конструктивні особливості об'єкту і властивості будівельних матеріалів;

  • методи будівництва;

  • ризики, що впливають на вико­нання графіку робіт;

  • заходи, що забезпечують ефек­тивне виконання робіт;

  • кваліфікація й досвід підрядни­ка при проведенні даного виду будівельних робіт.

Чинники, які враховують при встановленні тарифів у страхуванні БМР

Рисунок 7 Чинники, які враховують при встановленні тарифів у страхуванні БМР

Страхові тарифи. По існуючій зарубіжній практиці встановлюються наступні мінімальні тарифи від стра­хової суми: вогонь - 0,08%; блискавка - 0,06%; вибух - 0,13%; самозаймання - 0,013%; падіння літака - 0,006%; страйки, громадянські заворушення, повстання, зловмисні дії - 0,03%; роз­риви труб, буревії та урагани (цик­лони, тайфуни, цунамі) - 0,013%; землетруси, виверження вулкану -0,015%; повінь - 0,0125%; обвал -0,03%; лавина - 0,007%; крадіжка -0,05%; інші небезпеки - 0,03%. Разом - 0,4765%.

На визначення тарифу впли­вають наступні чинники: види робіт, кваліфікація і досвід підряд­ників і місцевої робочої сили, перед­бачуваний метод роботи, будівельна техніка і устаткування, характер ґрунту тощо.

Приблизні мінімальні тарифи від страхової суми: сталеві казани - 0,085%; казани, устаткування важ­кого машинобудування, верстати, трансформатори, крани, двигуни, насоси - 0,15%; турбіни, генератори, нафтові та нафто-технічні компресо­ри, нафтосховища - 0,2%; повітряні трансмісійні лінії - 0,3%; електронно-обчислювальна техніка - 0,3%; баш­ти, баштові крани, трубопроводи -0,35%; антени - 0,6% і т.д.

Зазвичай встановлюються наступні мінімальні і макси­мальні тарифи по страхуванню БMP:

- житлові, офісні, культурно-просвітницькі будівлі і споруди, ви­робничі будівлі, будівлі освітніх, лікувально-оздоровчих установ та інші - 0,17-0,4%;

- дорожні споруди (шляхи, мости, тунелі, аеродромні комунікації, авіаційні ангари) - 0,2-0,7%;

  • будівництво і реконструкція адміністративних будівель, реконструкція пам'ятників історії й куль­тури - 0,3-0,5%;

  • монтаж казанів, устаткування, верстатів, трансформаторів, кранів, турбін, генераторів – 0,12- 1,79%.

Страхова сума встановлюється за згодою сторін договору в межах дійсної вартості будівельних-монтажних робіт на підставі документів, що підтверджують їх вартість.

Страховий платіж (премія). Розмір страхового платежу визначається згідно зі страховим тарифом, розмір якого встановлюється у договорі страхування залежно від прийнятих на страхування ризиків, страхових сум, строку страхування, специфіки об’єкта будівництва/ монтажу. Форма оплати страхового платежу (готівкова, безготівкова) і порядок його сплати (одноразово або в розстрочку) узгоджуються Сторонами договору. Договір страхування набирає чинності за умови сплати Страхувальником всієї страхової премії або першої її частини. Страховий платіж вважається сплаченим з моменту його зарахування на банківський рахунок або сплати в касу Страховика.

Страхове відшкодування. Відшкодування підлягає виплаті за умови отримання Страховиком всіх необхідних документів, що підтверджують причини та обставини настання страхового випадку та розмір збитку. Розмір страхового відшкодування визначається Страховиком на підставі акта огляду пошкодженого майна або його решток, даних про дійсну вартість пошкодженого майна, страхової суми й інших документів, що підтверджують розмір збитку.

Місце дії договору страхування визначається при його укладанні і вказується в ньому. Відповідно до правил Страховик проводить страхування проводить страхування будівельно-монтажних робіт на території України, за адресою, вказаною у договорі страхування. При укладанні договору страхування на новий строк і відсутності виплат страхового відшкодування за минулий період, Страховик надає Страхувальнику щорічні знижки.

Облік витрат з метою оподаткування прибутку

Як правило, страховий платіж за договором страхування розрахо­вується від кошторисної вартості певного етапу будівельних робіт. У бухгалтерському обліку страховий платіж (премія), сплачений підряд­ником, відображається як витрати по звичайній діяльності. В цілях опо­даткування прибутку такі витрати приймаються в повному розмірі. Проте, якщо організація застосовує метод нарахування, а договір стра­хування укладений на термін більш ніж один звітний період по податку на прибуток, то порядок включення у витрати страхових платежів має свої особливості. У Росії відповідно до ст. 943 Цивільного кодексу РФ умови, на яких украдається договір страху­вання, можуть бути визначені в стандартних правилах страхування відповідного вигляду, прийнятих, схвалених або затверджених стра­ховиком або об'єднанням страхо­виків (правилах страхування).

Умови, що містяться в правилах страхування і не включені в текст договору страхування (страхового поліса), обов'язкові для страхуваль­ника (вигодонабувача), якщо в дого­ворі (страховому полісі) прямо вка­зується на застосування таких пра­вил і самі правила викладені в одно­му документі з договором (страховим полісом) або на його зворотньому боці або прикладені до нього. В останньо­му випадку вручення, страхувальни­ку при укладенні договору правил страхування повинно бути засвідче­не записом в договорі.

Враховуючи вищевикладене, ризики, пов'язані з виконанням БМР, які приймаються у організації для цілей оподаткування прибутку, повинні бути зазначені у договорі стр­хування і (або) правилах страхуван­ня, на підставі яких укладений договір страхування.

Що стосується визначення для цілей оподаткування прибутку витрат у вигляді страхових платежів по договорах страхування відповідальності, то платнику податків необхідно мати на увазі, що витрати на добровільне страхування відповідальності за спричинення шкоди визнаються для цілей оподат­кування прибутку, якщо таке страхування є умовою здійснення платником податків діяльності відповідно до міжнародних зобов'язань країни або загальноприйнятим міжнародним вимогам.

Враховуючи вищевикладене, страхові платежі, сплачені платниками податків за договорами страхування відповідальності (крім договорів страхування, по яких страхування с умовою здійснення платником податків діяльності відповідно до міжнародних зобов'язань країн або загальноприйнятих міжнародних вимог), не визнаються витратами для цілей оподаткування прибутку.

Таким чином, витрати по страхуванню ризиків, пов'язаних з виконанням проектних робіт, по яких страхування відповідальності є умовою здійснення платником податків діяльності відповідно до міжнародних зобов'язань або загальноприйнятих міжнародних вимог, признаються у платника податків при формуванні податкової бази по податку на прибуток організацій.