Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінари ЦП 2010-2011. doc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Завдання 5

За рішенням райвиконкому та договором майнового найму Гірко користувався гаражем, використання якого було за договором обумовлено цільовим призначенням - зберігання власного автомобіля.

По спливу деякого часу Гірко продав автомобіль, переселився в іншу частину міста, а у гаражі зберігав картоплю та консервацію. Дізнавшись про це райвиконком звернувся до суду з позовом про визнання договору майнового найму недійсним.

Чи має право райвиконком вимагати визнання договору недійсним, якщо має, то яки порушення умов договору допустив Гірко? Яке рішення повинен прийняти суд? У разі якщо Гірко на підставі рішення суду позбавиться права користуватися гаражем, яки наслідки будуть такого рішення?

Завдання 6

Вагнер та Мойсеєва одержали в подарунок від своїх співробітників шість квитків грошово-речовій лотереї. Вони поділили квитки порівну. При цьому, кожна написала на квитках інший, що передає їх у знак дружби. При поділі квитків, вони домовилися в присутності співробітників, що якщо на якийсь з квиток випаде виграш, то він буде розділений між ними навпіл.

Після проведення тиражу грошово-речовій лотереї з'ясувалося, що на один з квитків, що знаходилися у Мойсеєвій, випав виграш - автомобіль "Ланос".

Вагнер запропонувала Мойсеєвій реалізувати автомобіль по ринковій ціні, а отримані гроші поділити навпіл.

Мойсеєва, враховуючи різкі заперечення чоловіка, відмовила Вагнер, стверджуючи при цьому, що їхня приятельська домовленість не зобов'язує її юридично ділитися виграшем.

Чи має юридичне значення домовленість між Вагнер і Мойсеєвої? Чи можуть домовленості подібного роду породжувати цивільно-правові наслідки?

Друге практичне заняття – 2 год.

Завдання 7

Гаєва подарувала племінниці будинок, належним чином оформила договір дарування.

Через декілька місяців Гаєва звернулася до суду з позовом до племінниці про визнання недійсним договір дарування, посилаючись на те, що підписуючи договір, вона не розуміла значення укладеного договору у силу неграмотності і прихильного віку (83 роки).

Будинок вона подарувала племінниці за умови, що та буде за нею доглядати. Однак, після оформлення договору, племінниця з чоловіком перестали за нею доглядати, виганяли з будинку, били.

Суд прийшов до висновку, що складений договір не є безоплатним і тому не є договором дарування. Тому, на думку суду, внутрішня воля учасників правочину не співпадала її зовнішньому прояву.

Яка підстава дійсності правочину була порушена у даному випадку? Яким буде рішення суду?

Завдання 8

Тимохін звернувся до комерційного банку з проханням надати йому кредит під заставу приналежної йому на праві власності квартири. Але керівництво банку інформувало його, що застава квартири, як засіб забезпечення кредиту, їх не влаштовує, так як у випадку неповернення кредиту реалізація майна, взятого під заставу, можлива тільки через суд і з публічних торгів, що займе багато часу.

Тому Тимохіну було запропоновано наступне: Тимохін складає з банком договір купівлі-продажу квартири, який належним чином оформляється. У договорі буде пункт, відносно з яким, у випадку повернення Тимохіним банку взятої суми, договір купівлі-продажу визнається недійсним.

Яку назву має правочин такого виду? Чи правомірний такий правочин?

Завдання 9

Семіна, чоловік якої зловживає спиртними напоями, звернулася до суду з вимогою обмежити його у дієздатності. Одночасно вона прохала суд визнати недійсним договір, який вчинив чоловік в стані сп'яніння. В її відсутність чоловік продав сусіду хутрову шапку, а гроші пропив.

Чи є підстави задовольнити вимоги Семіної? Який існує порядок обмеження цивільної дієздатності?

Завдання 10

Ресторан "Зоряний" придбав у відомого сучасного художника картину. Картина була розташована на видному місці у залі ресторану. Один з відвідувачів ресторану звернув увагу на те, що картина не може бути оригіналом, так як оригінал знаходиться у музеї міста.

Коли було встановлено, що художник продав копію картини, ресторан звернувся до суду про визнання недійсним договір купівлі-продажу картини.

Художник заперечуючи проти позову пояснив, що всім у місті відомо, що оригінал картини він подарував музею рік тому на День міста. Крим того у договорі мова іде про продаж картини, а не про продаж оригіналу картини.

Чи має значення для вирішення справи зазначення у договорі, що предметом договору є картина чи копія картини? Чи може бути цей правочин визнано недійсним?

Завдання 11

Іванов дав об'яву про продажу свого жилого будинку. По оголошенню звернувся Сидоров, але ціна, запропонована ним, Іванова не влаштовувала, і він відмовився продавати будинок. Залишаючи Іванова, Сидоров порадив йому добре поміркувати над його пропозицією. Через декілька днів, після приходу Сидорова Іванова побили біля його будинку хулігани.

Випадково дізнавшись про цю обставину, Сидоров прийшов до Іванова знову і запропонував ще раз продати дім. Побоюючись повторного нападу, Іванов продав будинок за ціною, запропонованою Сидоровим. Договір був належним чином посвідчений і зареєстрований.

Через декілька місяців після реєстрації договору Іванов звернувся до суду з позовом про визнання договору недійсним. Під час судового розгляду справи Сидоров довів, що до нападу хуліганів не мав ніякого відношення.

Яке рішення винесе суд? Чи зміниться рішення суду, якщо буде встановлено, що напад був організований Сидоровим?

Завдання 12

Збираючись переїздити на постійне місце проживання до Ізраїлю, Шихман продав квартиру, що йому належала, громадянину Кучеренко. При цьому він зобов‘язувався залишити квартиру протягом 3 місяців, необхідних Шихману для оформлення документів на виїзд.

Коли настав строк виконання правочину, Шихман відмовився звільняти квартиру та запропонував Кучеренко розірвати правочин та забрати гроші, сплачені ним за квартиру. Кучеренко звернувся з позовом до суду до Шихман про передачу квартири у його володіння та виселення Шихмана.

Шихман, в свою чергу, звернувся до суду з позовом про визнання правочину недійсним, посилаючись на те, що він має досить багато хронічних захворювань, наявність яких підтверджується медичними документами, крім того те містечко, у якому він планував купити будинок на тому тижні обстріляли палестинці. У зв‘язку зі станом здоров‘я йому заборонено переїзд в іншу кліматичну зону, а укладаючи правочин він не знав про заборону переїзду і уклав правочин під впливом омани.

Яке рішення повинен прийняти суд? Чи є підстави для задоволення позову і якого позову? Якщо є то які до цього є підстави?