Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінари ЦП 2010-2011. doc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Тема № 9: особисті немайнові права фізичної особи.

Семінар - 2 години

Практичне заняття 4 години

Ключові поняття: "немайнові блага", "право на власне зображення", "право на особисту недоторканість", "честь", "гідність".

П Л А Н

  1. Поняття та класифікація особистих немайнових прав.

  2. Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи.

  3. Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи.

Накресліть схему:

1. Види особистих немайнових прав.

Теми рефератів:

  1. Особисте право на життя та його захист.

  2. Право фізичної особи на власне зображення та його захист у приватному, економічному, соціальному, політичному житті.

Контрольні запитання для перевірки якості знань:

  1. Чим відрізняються особисті немайнові права від майнових прав?

  2. Які особисті немайнові права належать фізичній особі від народження, в силу закону?

  3. Як співвідносяться поняття честь та гідність?

  4. Що таке ділова репутація?

  5. Які способи захисту немайнових прав Вам відомі?

  6. Що розуміють під поширенням інформації?

  7. Які відомості вважаються такими, що порочать честь та гідність фізичної особи?

Нормативно-правові акти

  1. Конституція України від 28.06.1996 р., № 254к/96-ВР

  2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р., №435-ІV

  3. Житловий кодекс України від 30.06.1983 р., № 5464/Х

  4. Сімейний кодекс України від 10.01.2002 ., № 2947-ІІІ

  5. Закон України "Про інформацію" від 02. 10. 92. - ВВРУ. - 1992 - № 48.

  6. Закон Украины "О печатных средствах массовой информации в Украине" от 16. 11. 92. - ВВРУ. - 1993. - №4.

  7. 1994. № 10.

  8. Закон України “Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду” від 1 грудня 1994 р. N 266/94-ВР // Голос України.-1995. -17 січня. - № 9.

  9. Закон України «Про нотаріат» від 2 вересня 1993 р.№ 3425-12. // Відомості Верховної Ради (ВВР), 1993, N 39, ст.383

  10. Закон України „Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” від 15 грудня 1993 року N 3687-XII // Відомості Верховної Ради (ВВР), 1994, N 7, ст. 32

  11. Указ Президента України “Про компенсацію громадянам України втрат від знецінення грошових заощаджень в установах Ощадного банку України та Укрдержстраху” від 24.11.94р. N 496/95-ПВ

  12. Указ президента України „Про затвердження Положення про Державний комітет України у справах сім'ї та молоді” від 15 квітня 2002 р. № 340-2002.

  13. О применении судами законодательства, регулирующего защиту чести, достоинства и деловой репутации граждан и организаций. Постановление пленума Верховного суда Украины от 28. 10. 90 № 7.

  14. Понятие чести и достоинства, оскорбления и ненормативности в текстах права и средств массовой информации. М, 1997.

Навчальна література

  1. Цивільне право України. Навч. Метод. Посібник для підготовки до складання іспитуу 2-х частинах / Є.О. Харитонов та ін. – Х.: Одісей, 2009. –Ч. 1 – 320 с.

  2. Цивільне право України: Навч. посіб. / За ред. Р.О. Стефанчука. – К.: Прецедент, 2005. -448с.; Правова єдність, 2009. – 536 с.

  3. Цивільне право України(в запитаннях та відповідях):Навч. Посіб.\Є.О. Харитонов та ін.. – Х.: Одісей, 2005. – 576 с.

  4. Цивільне право України: Підручник у 2-х томах/ За ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фадєєвої – К.: Юрінком-Інтер,2004. – Т.1. -480с.; Т.2 – 552с.

  5. Цивільне право України: Підручник: У 2 книгах / О.В. Дзера – К.: Юрінком Інтер, 2005. – Кн.1 – 736 с.; Кн.2 – 640 с.

  6. Цивільне право України: Посібник для підготовки до іспитів / О.Г. Братель та ін. – К.: Вид. Паливода А.В., 2005. -256с.

  7. Цивільне право:Практикум: Навч. Посіб.\ За ред.. Р.А.Майданика, Н.С. Кузнєцової, О.В. Дзери. – К.:Правова єдність, 2009. – 752 с.

  8. Цивільне право у схемах: Навч. посіб.\ С.Д. Слободенюк – К.: Вид-во Європ. Ун-ту, 2004. -65с

  9. Цивільне та сімейне право; Навч. посіб. Для підг. до держ. ісп./За ред. І.Є. Берестової. - Дн-вськ: ДДУВС, 2007. - 256 с.

  10. Цивільне та сімейне право України. Підр./за ред. Є.О. Харитонова, Н.Ю.Голубєвої. – К.:Правова єдність,2009.

  11. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар / За ред. Є.О. Харитонова. – Х.: Одісей, 2008. -740с.

  12. Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах / За заг. ред Я.М.Шевченко. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003.

  13. Цивільне право України: Навчальний посібник / За заг. ред. І.А.Бірюкова, Ю.О.Заїки. – К.: Істина, 2004. – 224 с.

  14. Цивільне право України: Підручник: У 2 книгах / О.В. Дзера (кер. авт. кол.), Д.В.Боброва, А.С. Довгерт та ін., За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнецової. – 2-е вид., допов. і перероб. – К.: Юрінком Інтер, 2004.

  15. Гурська Т. Право на здоров’я в системі особистих немайнових прав // Підприємництво, господарство і право. - 2002. - № 6. - с.35-39.

Практичне заняття – 4 години

Перше практичне заняття – 2 години.

Завдання 1

У квітні 2010 р., Чернецький, що очолював чековий інвестиційний фонд “Наука”, був засуджений за шахрайство до 5 років позбавлення волі. У вересні того ж року в одній з центральних газет з'явилася стаття за назвою “Шахрай з ученим ступенем”, де Чернецький характеризувався як злодій, шахрай і хабарник.

Проте ще в липні 2010 р. вирок у справі Чернецького був скасований по касаційній скарзі, а справа спрямована на новий розгляд, після чого була повернута на доопрацювання в органи прокуратури й у березні 2011 р. припинена за відсутністю складу злочину.

У червні 2011 р. Чернецький звернувся в суд із позовом про захист честі і гідності і ділової репутації зганьблених у газетній публікації.

Автор і редакція позов не визнали, посилаючись на те, що даючи в статті характеристику Чернецького вони ґрунтувалися на вироку суду і не знали, що він скасований і справа спрямована на новий розгляд.

Яким буде рішення суду по справі? Яким було б рішення суду, як би вирок не був скасований? Складіть позовну заяву до суду.

Завдання 2

Газета “Голос України” опублікувала статтю журналіста Лобанова, яка містила критику діяльності одного з органів внутрішніх справ. Реагуючи на статтю керівник прес-служби ОВС Поляков надіслав телетайпограму; “...публікація викликає подив своєю юридичною безграмотністю та правовим нігілізмом “. Автор публікації вважає, що ці слова ганьблять його честь, гідність громадянина і ділову репутацію журналіста-професіонала і звернувся до суду за захистом, зокрема за відшкодуванням моральної шкоди.

Поляков заперечував проти позову і заявив, що телетайпограма не містила відомостей, які б ганьбили Лобанова, а лише оцінку факту, тобто судження про статтю, а не особу, що є, за думкою відповідача нетотожними поняттями. Проте, позовні вимоги були повністю задоволені.

Чи законне рішення прийняв суд? Дайте оцінку доводам, наведеним сторонами. Проаналізуйте тези:

а) повідомлення факту, що не відповідає дійсності тягне зобов’язання спростувати їх та відшкодувати заподіяну моральну шкоду.

б) вираження особистої думки - тільки спростування, а відшкодування моральної шкоди можливе лише у випадку, коли висловлювання носили лайливий характер.

Завдання 3

Кореспондент однієї з газет Міщенко в опублікованій статті охарактеризував проведення слідчим попереднього розслідування про крадіжку в аеропорту як некваліфіковане і упереджене. Висунуте слідчим зауваження було затверджене прокурором, а справа розглянута в суді, і підсудні за вироком позбавлені волі. Розглянувши скаргу засуджених, апеляційний суд вирок залишив у силі.

Слідчий звернувся в суд з позовом до газети і кореспондента про захист його професійної честі і відшкодування йому заподіяної моральної шкоди.

Яке рішення повинен винести суд? Вкажіть підстави, порядок розгляду справ про захист честі і гідності.

Завдання 4

Колесов звернувся в суд із заявою про захист честі і гідності, пославшись на те, що на засіданні профспілкового комітету заводу, де він працює, його необґрунтовано обвинуватили в крадіжці ключів від кабінету голови профкому, у той же час як це не відповідало дійсності. Суд відмовив у прийнятті позовної заяви, враховуючи, що заява Колесова не підлягає розгляду в судових органах. Оскарживши рішення суду Колесов вказав, що він звернувся в суд не в зв'язку з питанням, що стосується внутріпрофспілкового життя і регульованого статуту громадської організації, а в зв'язку з захистом честі і гідності.

Чи правомірне рішення суду?

Завдання 5

У військовому часопису була опублікована стаття про період репресії 30-х років, у якій, зокрема, указувалося, що член Верховного Суду держави Гречихин брав участь у фабрикації неправомірних вироків.

У редакцію звернулася дочка Гречихина з проханням опублікувати спростування зазначених зведень, оскільки на її думку, Гречихин був не катом, а жертвою: у 1939 р. він був заарештований, обвинувачений у приналежності до масонської організації й участі в підготуванні вибуху Московського Кремля, а потім розстріляний.

У 1988 р. Військовою колегією Верховного Суду СРСР Гречихин був реабілітований.

Редакція відмовилася опублікувати спростування на тій підставі, що дочка Гречихина не пред’явила доказів того, що опублікована інформація не відповідає дійсності, у той час як автор статті мав у своєму розпорядженні переконливі свідчення достовірності цієї інформації.

Гречихин був реабілітований у зв'язку з непричетністю до інкримінованих йому діянь, а не по фактах, зазначеним у публікації.

Чи є підстави щодо реабілітаціє Гречихіна, яка Ваша думка з цього приводу?

Друге практичне заняття – 2 год.

Завдання 6

Ніна Ліхова, закінчивши Харківський педагогічний інститут, ста­ла працювати вчителем математики в загальноосвітній шкоді міста Миколаєва.

Там вона познайомилася з викладачем фізики Володими­ром Стаховим. Вони полюбили один одного. Коли Володимир запропо­нував Ніні одружитися, вона погодилася. Після реєстрації шлюбу вони стали проживати в будинку матері Володимира.

Мати привітно зустріла невістку, сподіваючись, що вона допоможе у господарстві. Будинок був великий із садом та городом, були кролі та кури.

Невістка з першого ж дня стала допомагати. Однак робота в школі не дозволяла Ніні повністю займатися господарством, і тому свекруха вимагала звільнитися з робо­ти.

Володимир Стахов підтримав матір. Ніна Лихова була вимушена звільнитися з роботи. Однак думка про повернення до роботи не зали­шала її.

Яке право Ніни Лихової було порушено Володимиром Стахо­вим та його матірю? В яких законодавчих актах закріплюється порушене право?

Чи можливо застосування будь-яких санкцій до Володимира та його матері за порушення зазначеного права?

Завдання 7

Громадянин Кудрін звернувся з позовом про захист честі і гідності І. В. Сталіна до газети „Одеська мрія". Підставою для подання позову стала публікація в газеті, де письменник Мотин охарактеризував діяльність 1 В. Сталіна, як злочин проти радянського народу.

Суд не прийняв заз­начений позов до розгляду, оскільки, за думкою суду, чинним законо­давством не передбачається можливість подання позову про захист честі та гідності інших фізичних осіб.

Тоді громадянин Кудрін звернувся до письменника Мотина та до газети „Одесь­ка мрія" з позовом про захист своєї честі та гідності, які, за його думкою, принижуються в результаті поширення відомостей про І. В. Сталіна та його час, оскільки він приймав активну участь в подіях того часу і може засвідчити, що подана в газеті інформація не відповідає дійсності. Суд прийняв позовну заяву громадянина Кудріна та розглянув її по суті.

Дайте правову оцінку діям суда, яке на Вашу думку рішення має прийняти суд?

Завдання 8

Шкільний вчитель Гаврилов під час неодноразового переливання крові (20 вересня 2010 року), внаслідок ДТП був заражений вірусом імунодефіциту та невдовзі йому був поставлений діагноз: СНІД. Він звернувся з проханням перевести його на роботу в бібліотеку для того, щоб залишатися працювати у школі, але дещо зменшити емоційне і фізичне навантаження.

Директор школи запропонував Гаврилову звільнитися за влас­ним бажанням. Після відмови Гаврилова директор розповів всім співро­бітникам та батьківському комітету школи про його захворювання. В результаті розголошення означених відомостей Гаврилов був приму­шений не тільки звільнитися з роботи, але й не зміг влаштуватися на іншу роботу.

Достатньо тривалий час він дуже переживав ситуацію, яка стала­ся. Але 28 липня 2011 року, за порадою товариша-адвоката, Гаврилов звернувся до суду з позовом про захист честі, гідності та ділової репу­тації та про відшкодування йому матеріальної (в розмірі втраченого за­робітку) та моральної (втрата соціальних зв’язків) шкоди.

Дайте правову оцінку ситуації, що склалася. Проаналізуйте стро­ки зазначені в задачі. Яке рішення повинен винести суд? Обґрунтуйте власну точку зору посиланням на чинне законодавство.

Завдання 9

Пилипенко Тетяна та Братусь Сергій 25 вересня 2010 року уклали шлюб. Через деякий час Тетяна зрозуміла, що вона вагітна.

Однак вир­ішила не говорити про це Сергію, тому що, не дивлячись на прохання чоловіка, вона не збиралася найближчим часом мати дітей. Вона вирі­шила спочатку закінчити навчання і зробити кар’єру, а вже після цього народжувати дитину. В результаті свого рішення Тетяна звернулася до медичної установи з проханням перервати її вагітність, що і було зроб­лено після належного медичного обстеження.

Після проведення зазначеної операції жінка довго сумувала, це помітив чоловік і намагався вияснити причину такого настрою. На що Тетяна розповіла про свої дії.

Сергій образився на неї, сказав, що вона не мала права цього робити не попередивши його та не отримавши його дозволу. Більш того Сергій звернувся до суду з позовом до Тетяни про відшкодування завданої йому моральної шкоди в результаті порушення його права на батьківство, передбаченого Сімейним кодексом України.

Чи буде даний позов задоволений?

Завдання 10

Громадянин Адаменко проходячи по універмагу, побачив, що там продаються футболки з його зображенням. Зображення точно відповіда­ло його фотографії, яку він нещодавно зробив в компанії „Кодак".

Адаменко звернувся в юридичну консультацію з пи­танням - чи має місце порушення його прав (вказати яких саме) і чи можливий їх судовий захист (вказати способи і порядок).

Яку відповідь треба надати громадянину Адаменко?

Завдання 11

Між двома авторами і театром укладений договір, згідно якого один автор зобов'язувався написати до визначеної дати лібрето, а другий - музику. Театр прийняв на себе обов'язок поставити виставу у випадку схвалення замовленого твору.

Серед студентів виникнув спір, що в тако­му правовідношенні буде визнаватися об'єктом?

Одні вважають, що об'єктом правовідношення є поведінка автора лібрето та композитора, які прийняли на себе обов'язок скласти твір. Другі говорять, що об'єктом слід вважати і поведінку театру, який прий­няв на себе обов'язок виконати твір авторів. Треті вважають, що право­відношення виникло з приводу такого блага, як твір. Дехто засумнівав­ся, що в даному правовідношенні взагалі є об'єкт.

А яка Ваша думка? Обґрунтуйте її посиланням на норми чинного законодавства