Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінари ЦП 2010-2011. doc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Навчальна література

  1. Цивільне право України: Навч. посіб. / За ред. Р.О. Стефанчука. – К.: Прецедент, 2005. -448с.; Правова єдність, 2009. – 536 с.

  2. Цивільне право України(в запитаннях та відповідях):Навч. Посіб.\Є.О. Харитонов та ін.. – Х.: Одісей, 2005. – 576 с.

  3. Цивільне право України: Підручник у 2-х томах/ За ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фадєєвої – К.: Юрінком-Інтер,2004. – Т.1. -480с.; Т.2 – 552с.

  4. Цивільне право України: Підручник: У 2 книгах / О.В. Дзера – К.: Юрінком Інтер, 2005. – Кн.1 – 736 с.; Кн.2 – 640 с.

  5. Цивільне право України: Посібник для підготовки до іспитів / О.Г. Братель та ін. – К.: Вид. Паливода А.В., 2005. -256с.

  6. Цивільне право:Практикум: Навч. Посіб.\ За ред.. Р.А.Майданика, Н.С. Кузнєцової, О.В. Дзери. – К.:Правова єдність, 2009. – 752 с.

  7. Цивільне право у схемах: Навч. посіб.\ С.Д. Слободенюк – К.: Вид-во Європ. Ун-ту, 2004. -65с

  8. Цивільне та сімейне право; Навч. посіб. Для підг. до держ. ісп./За ред. І.Є. Берестової. - Дн-вськ: ДДУВС, 2007. - 256 с.

  9. Цивільне та сімейне право України. Підр./за ред. Є.О. Харитонова, Н.Ю.Голубєвої. – К.:Правова єдність,2009.

  10. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар / За ред. Є.О. Харитонова. – Х.: Одісей, 2008. -740с.

  11. Цивільне право України. Академічний курс: Підр.: У двох томах/За заг. ред. Я.М. Шевченко. – К.:Концерн ”Видавничий Дім ”Ін Юре”, 2003.

  12. Харитонов Є.О. , Саніахметова Н.О. Цивільне право України. Загальна та особлива частина: Підручник. – К.: Істина,2003 – 776 с.

Практичне заняття – 4 години

Перше практичне заняття 2 години

Завдання 1

Леонов передав приватному підприємцеві Тимурову за дого­вором позички свій автомобіль для перевезення товарів.

Під час першої ж поїздки на автомобілі Тимурова зупинив працівник ДАІ для пере­вірки документів. Виявилося, що Тимуров не має довіреності на керу­вання автомобілем. Через це працівник ДАІ направив автомобіль на штрафмайданчик.

Тимуров пред'явив Леонову вимогу про відшкодування збитків, завданих вилученням автомобіля, що не дозволило йому у строк доставити товари у магазини. Тимуров вважає Леонова винним, оскільки останній не надав йому всіх документів, необхідних для керу­вання автомобілем. Леонов відмовився задовольнити вимоги Тиму­рова і вимагає повернення свого автомобіля.

Хто правий: Леонов, Тимуров чи працівник ДАІ?

Завдання 2

Після смерті гр. Ткаченка залишилися спадкоємці за законом: жінка, син та дочка. Протягом двох місяців після смерті Ткаченка жінка померлого звернулася з заявою до нотаріуса про прийняття спадщини: дочка відмовилася від спадщини на користь матері. Син ніяких дій не виконував.

Які способи здійснення суб'єктивних цивільних прав використані в цьому випадку? Чи має право хто не будь із спадкоємців використати ще який-небудь спосіб здійснення права і в який термін?

Завдання 3

Подружжя Смірнових, які розлучуються, звернулося до нотаріуса з проханням посвідчити договір, який вони склали між собою: Смірнова відмовляється від аліментів на малолітню дитину, а Смірнов відмовляється від свого права на 1/2 будинку.

Нотаріус відмовився посвідчити такий договір. Смірнов пояснив нотаріусу, що договір не ущемляє нічиїх інтересів: Смірнов бажає скласти новий шлюб, і буде проживати у другої дружини і тому гроші йому потрібні на утримання нової сім'ї. Сама Смірнова переїздить до своєї матері, і буде за нею доглядати, а квартиру здасть піднайом, причому грошей їй буде вистачати і на утримання як дитини, так і матері.

Чи має юридичну силу відмова від права, від його здійснення? Які обмеження існують для здійснення права на житло? Яку відповідь повинен дати нотаріус?

Завдання 4

Міщенко звернувся до суду з вимогою про відновлення права на втрачені цінні папери.

Суд відмовив йому у прийнятті заяви, мотивуючи це тим, що ніхто, крім законного держателя, не може скористатися права, що витікають з іменного цінного паперу, і тому немає необхідності відновлювати це право у суді. Слід звернутися до емітента, що видав документ, для отримання дублікату.

Які способи і порядок захисту свого суб'єктивного права використав Міщенко? Які способи і порядок захисту суб'єктивного цивільного права йому запропоновано використати? Чи правомірна відмова суду? Які б способи і порядок захисту суб'єктивного цивільного права повинен був би використати Міщенко, як би йому було відомо у кого знаходяться його цінні папери?

Завдання 5

Проаналізуйте позицію законодавця (ЦК і СК) і висловіть свою думку щодо правового статусу:

1. батька обмеженого у дієздатності;

2.неповнолітньої матері, яка:

а) перебуває у шлюбі; б) не перебуває у шлюбі;

як представників неповнолітньої дитини при укладенні майнових правочинів.

Завдання 6

Які з перелічених нижче варіантів відповідей містять достатню підставу для виникнення представництва і якого виду;

1) усиновлення;

2) договір доручення;

3) народження дитини;

4) усне прохання про виконання доручення;

5) довіреність;

6) призначення опікуном над майном особи, яка визнана безвісно

відсутньою.

Друге практичне заняття – 2 год.

Завдання 7

Проаналізуйте ст.ст.237, 1011, 636, 528 Цивільного кодексу України і визначте характерну ознаку, за якою відрізняються поняття:

1) представник і комісіонер;

2) представництво і договір на користь третьої особи;

3) представництво і виконання зобов'язання третьою особою.

Завдання 8

Спільне підприємство у формі акціонерного товариства закритого типу звернулося з позовом у господарський суд до акціонерного комерційного банку про визнання недійсним кредитного договору. Справа неодноразово розглядалася у судових інстанціях.

У преамбулі кредитного договору було зазначено, що генеральний директор акціонерного товариства діяв на основі статуту товариства. Згідно з пунктом 6.2.12. даного статуту вирішення питання про укладення кредитного договору відноситься до компетенції правління товариства, причому при наявності одноголосного рішення всіх членів правління. Генеральний директор на укладення даного кредитного договору згоди правління не отримав. Подальшого схвалення договору також не було.

Суд вважав, що оскільки конкретно повноваження генерального директора у статуті АТ не визначені, то вони не можуть бути і перевищені, тобто дії директора не можуть бути розцінені як перевищення повноважень.

Оцініть доводи суду, вирішіть справу та аргументуйте рішення.

Завдання 9

У нотаріальну контору м. Києва звернувся Короленко з проханням засвідчити передоручення на підставі довіреності, яку він вже мав на автомобіль ВАЗ-2109. Нотаріус, перевіривши довіреність, відповів, що Короленко може зробити передоручення, так як в його довіреності є таке право, але залишити це право у довіреності виданої в порядку передоручення, він не має права.

Короленко звернувся до адвоката. Ваша консультація, як адвоката.

Завдання 10

Попов та Мельніченко укладали між собою договір комісії, за яким Попов повинен продати побутову техніку, яка належала Мельніченко.

Оскільки у дого­ворі не було визначено ціну, за якою речі повинні бути продані, Попов їх продав за ту ціну, що була запропонована покупцем.

Мельніченко, незадоволений ціною продажі своїх речей, звернувся до суду з вимогою про повернення йому речей або доплати за них та повернення йому комісій­ної винагороди, що була виплачена Попову за виконання договору комісії.

Чи підлягають задоволенню вимоги Мельніченко?

Завдання 11

Орест Доній звернувся до Жовтневого суду із заявою в який просив суд зобов’язати відділ РАЦС Жовтневого р-ного управління юстиції м. Дніпропетровська внести зміни до актових записів в частині його приналежності до національності, а саме: у графі «національність» змінити з «українець» на «поляк».

В заяві Доній пояснив, що він з цим питанням звертався письмово до РАЦС, але йому там пояснили, що таки зміни вони можуть зробити тільки після рішення суду.

Через де кілька днів суд, посилаючись на п. 4 ч. 3 ст. 121 ЦПК України повернув Доній заяву і пояснив, що такі справи розглядаються у Адміністративному суді, куди і порадив звернутися Донію.

Чи правильне рішення прийняв суд? Якщо так або ні то необхідно дати обґрунтоване пояснення з посиланням на законодавство.

Завдання 12

У липні 2010 р. гр-ка Герасименко звернулась до суду з позовом до ЖЕК Бабушкинського р-на про відшкодування 7500,00 грн. матеріальної шкоди, та 3000,00 моральної.

У заяві Герасіменко пояснила, що вона, її чоловік та 19-річна донька є співвласниками квартири у багатоповерховому будинку. Квартира розташована на останньому поверсі. Вона свої обов’язки, щодо комунальних платежів, утримання будинку виконує своєчасно та у повному обсязі, проте відповідач свої обов’язки належним чином не виконує, внаслідок чого з березня по квітень 2010 р. відбувалось неодноразове залиття квартири дощовими й талими водами, чим їй заподіяно матеріальну та моральну шкоду.

Рішенням Бабушкинського суду у вересні п. р. позов задоволено частково: постановлено стягнути з ЖЕК 5300,00 грн. матеріальної шкоди, розділивши його рівними частками між співвласниками квартири жінкою та чоловіком - по 2650 грн. та по 500 грн. відшкодувати моральної шкоди кожному –жінці, чоловіку та доньки, судові витрати у повному обсязі відшкодувати Герасименко.

Своє рішення суд обґрунтував тим, що позивачка та її чоловік є співвласниками квартири і спільно утримують квартиру, ремонт робили із спільного сімейного бюджету тому і відшкодування повинно бути рівним. Моральну шкоду отримав кожен тому, що незручності, пов’язані із залиттям квартири та її ремонтом торкнулись кожного члена сім’ї.

Чи правильне рішення суду, якщо це так, або ні то чому, обґрунтування повинно мати посилання на кодекс, законодавство.