Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінари ЦП 2010-2011. doc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Навчальна література

  1. Кухарєв О.Є. Спадкове право України: навч.-практ. посіб./ О.Є. Кухарєв. - К.: Алерта, 2011.-222 с.

  2. Музика Л.А. Цивільне право України: посіб. – К. Прецедент, 2009. 218 с.

  3. Спадкове право: Нотаріат. Адвокатура. Суд.: Наук.- практ. посіб. / За ред. СЯ. Фурси. - К.: Видав. Фурса С.Я., 2007. – 1216 с

  4. Панченко М.І. Цивільне право України: Навч. Посіб. – К.:Знання,2005. -583 с.

  5. Стеценко С.Г. Медичне право України: Підручник.- К.: Правова єдність, 2008.-507 с.

  6. Пилипенко С.А., Терещенко Н.В. Цивільне право України: Тестові завдання: Навч. посіб. – К.: КНТ, 2007. -188с.

  7. Підопригора О.А., Підопригора О.О. Право інтелектуальної власності України: Навчальний посібник для студентів юридичних ВУЗів. – К: Юрінком Інтер, 1998р.

  8. Право інтелектуальної власності/ Укладач О.А. Підопригора – К.: Ін-юре, 2004.

  1. Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах / За заг. ред Я.М.Шевченко. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003.

  2. Цивільне право України: Навчальний посібник / За заг. ред. І.А.Бірюкова, Ю.О.Заїки. – К.: Істина, 2004. – 224 с.

  3. Цивільне право України: Підручник: У 2 книгах / О.В. Дзера (кер. авт. кол.), Д.В.Боброва, А.С. Довгерт та ін., За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнецової. – 2-е вид., допов. і перероб. – К.: Юрінком Інтер, 2004.

  4. Мельник О. Управліня майновими правами суб’єктів авторських і суміжних прав: проблемні питання //Право України 2002р. № 5, с.90-92.

  5. Святоцький О., Крайнєв П. Право на загальновідомий знак для товарів і послуг в Україні //Право України 2002р. № 5, с.73-75.

  6. Іолкін Я. Юридичні підстави виникнення права на знак: колізії між українським та міжнародним законодавством //Право України 2002р.№5 с.76-78.

  7. Штефан М. Ответственность за нарушение прав в сфере промышленной собственносты и судебная защита этих прав // Предпринимательство, хозяйство и право. - 1996. - № 10.

  8. Кашинцева О. Можливість визнання авторського права на знаки для товарів і послуг не слід відкидати //Підприємництво, господарство і право 2002р. № 4 с.11-13.

  9. Демченко Т. Поняття і функції товарного знака // Предпринимательство, хозяйство и право. - 2000. - №5.

  10. Макаренкова М. Скандальная "общеизвестность" // Юридическая практика. - 2000. № 18.

  11. Ридченко И. Столкновение фирменных найменований и товарных знаков на тынке товаров и услуг // Юридическая практика. - 2000. - №8.

  12. Іолкін Я. Два підходи у наданні правової охорони знакам для товарів і послуг //Підприємництво, господарство і право. – 2002. - № 3. - с.44-46.

Практичне заняття – 4 години

Перше практичне заняття - 2 години

Завдання 1.

Управління Придніпровської залізниці доручило групі співробітників підготувати до видання “Розклад руху приміських потягів з вокзалів м. Дніпропетровська”.

Упорядник розкладу руху потягів з Південного вокзалу звернувся до юриста за консультацією, чи можна вважати підготовлений до видання “Розклад” об'єктом авторського права. Одночасно його цікавило, чи розповсюджується авторське право на підготовлено ним брошуру, в якій викладаються основні права та обов'язки пасажирів, які користуються приміським транспортом. Він сумнівається в цьому, оскільки брошура написана на підставі чинного законодавства, а в законі про “Авторське право і суміжні права” зазначено, що офіційні документи, до яких відносяться закони, не можуть бути об'єктами авторського права.

Яке пояснення слід дати з цих питань? Які вимоги пред'являються законом до об'єктів авторських прав?

Завдання 2.

Викладачі кафедри цивільного права ДДУ підготували методичні вказівки з курсу “Основи римського приватного права” для студентів заочного відділення.

Автори звернулися до адміністрації з вимогою укласти з ними договір на використання їх методичної розробки в навчальному процесі, вважаючи, що на всі твори, в тому числі і на ті, які створено в порядку службового завдання, авторське право належить самим авторам.

Адміністрація ДДУ відхилила вимоги викладачів, зазначаючи, що в трудовому договорі прямо зазначено, що право на використання всіх творчих результатів авторів належить роботодавцю.

Хто правий в цьому спорі? Які права авторів службових творів?

Завдання 3.

Композитор разом з поетом створили декілька застольних пісень, які було виконано в концертній програмі. Студія “MOROZ RECORDS” звернулася до авторів з проханням про випуск на компакт-дисках цих пісень.

З ким повинен бути укладений договір, якщо компанія має намір одночасно випустити компакт-диски з кольоровим буклетом в якому будуть міститися ноти з текстом, а також ноти і текст окремо? Які види співавторства Ви можете назвати?

Завдання 4.

По радіо “Альфа” в рубриці “Новини науки” була передана в ефір стаття Сокуренка “Результати дослідження дна р.Дніпро в районі м.Дніпропетровськ”. Автор звернувся з вимогою виплатити йому винагороду і надалі без його згоди статтю не повторювати.

Радіокомпанія заявила, що відповідно до чинного законодавства всі опубліковані статті можуть передаватися в ефір без згоди автора і без виплати винагороди.

Хто правий в цьому спорі? В яких випадках допускається використання творів без згоди автора та виплати йому винагороди?

Завдання 5.

При підготовці вистави “Роксолана” до постановки у виконанні головних ролей новими артистами, обласна радіостудія звернулася до театру за дозволом одночасно транслювати дане виконання по радіо.

До театру звернулася також фірма “Салтус” з проханням створити умови для відтворення запису виконання на аудіоносієві.

Дізнавшись про це, виконавці заявили адміністрації театру про свою незгоду, зазначивши, що цим порушуються їх права і що вони не заперечують проти трансляції в ефір їх виконання починаючи з другої вистави.

Чи вірні доводи авторів вистави? Якими правами користуються виконавці та творці фонограм?

Завдання 6.

Робітники технологічного бюро Корж і Кошкіна у встановленому законом порядку визнані авторами винаходу – нового способу отримання гасіння вапна, який вони розробили під час роботи на підприємстві. До суду надійшли позови від Ільченко, начальника технологічного бюро, і Жука, співробітника бюро, які піднімали питання про включення їх до числа співавторів винаходу. В позовній заяві Ільченко зазначалося, що нею, як начальником бюро, здійснювалося загальне керівництво всіма роботами, які завершилися створенням нової технології отримання гасіння вапна. В позові Жука зазначалося, що саме він підказав Коржу і Кошкіній основну ідею нового способу, а також зробив значну роботу в пошуку і аналізі аналогів винаходу, результати якої він також передав відповідачам.

Чи підлягають задоволенню заявлені позовні вимоги? На яке питання теми розрахована дана задача?

Друге практичне заняття 2 год.

Завдання 7

Співвласникам свідоцтва на корисну модель “Прилад для іонізації повітря” поступила пропозиція від ПФ “СТВ” про продажу свідоцтва. Двоє з трьох співвласників виразили готовність його продати на запропонованих умовах, однак третій проти цього категорично заперечував, доказуючи, що їм необхідно самим продовжити удосконалення прилади та отримати патент на винахід, який надалі може бути реалізований більш вигідніше. Оскільки згоди між співвласникам досягнуто не було, вони звернулися за роз'ясненням до юриста.

Яке роз'яснення Ви дасте? Які способи переуступки патентних прав на використання запатентованих розробок передбачає чинне законодавство? Чи може корисна модель бути одночасно запатентована в якості винаходу?

Завдання 8.

Агроном Грушевський запропонував використати лікарську речовину для боротьби з сільськогосподарськими шкідниками. Після видачі йому авторського свідоцтва, до суду з позовом звернувся фермер Болюта, про визнання його співавтором даного винаходу і про видачу йому патенту.

В судовому засіданні було встановлено, що Болюта висловив цю ідею на щорічній міжрайонній фермерській конференції виробників аграрного сектору де відповідав на богаточисельні запитання щодо можливості створення лікарської речовини. Ці питання та відповіді слухав і Грушевський.

Яке рішення повинен прийняти суд?