Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
255968_806F9_sidun_v_a_ponomareva_yu_v_ekonomik...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
2.32 Mб
Скачать

13.2 Сучасні принципи та засоби управління підприємством

Принципи управління, актуальні й сьогодні були розроблені французом А.Файолем. Всі здійснювані на підприємстві операції він поділив на шість груп:

 технічні;

 комерційні;

 фінансові;

 адміністративні;

 обчислювальні;

 охорона майна та осіб.

Власне до управління він відніс адміністративні операції та вважав, що процес управління полягає в тому, щоб передбачати, організовувати, погоджуватися, розпоряджатися та контролювати.

В управлінні сучасною економікою необхідно керуватися наступними принципами:

 чіткого розподілу праці;

 дотримання умов дисципліни та порядку;

 повноваження й відповідальність;

 використання мотивації високопродуктивної праці;

 забезпечення рівної справедливості для всіх;

 впевненості в постійній і стабільній роботі;

 заохочення ініціативи.

Основою використовуваних методів управління є закони, закономірності та принципи суспільного виробництва; науково-технічний рівень розвитку підприємства; соціальні, правові й психологічні відносини між людьми.

Методи управління поділяються на:

 економічні;

 адміністративно-правові;

 соціально-психологічні.

Економічні методи управління  це прийоми та способи управління, які мають за свою основу використання економічних законів, економічних інтересів і показників. Ці методи включають:

 матеріальну відповідальність;

 стимулювання;

 ціноутворення;

 податки;

 державне регулювання.

Адміністративно-правові-методи управління передбачають юридичний (правовий і адміністративний) вплив на відносини людей в процесі виробництва, оскільки ці відносини регулюються певними правовими нормами:

 законодавчими актами;

 положеннями;

 інструкціями;

 наказами та розпорядженнями.

Адміністративно-правові методи передбачають і застосування відповідних матеріальних, адміністративних і карно-правових санкцій.

Соціально-психологічні засоби управління реалізують мотиви соціальної поведінки людей, оскільки традиційні форми матеріального заохочення поступово втрачають своє стимулююче значення. Ці методи передбачають вивчення соціальних запитів та інтересів членів колективу, сфери виробництва, громадської думки.

Усі ці методи повинні поєднуватися та створювати необхідний арсенал засобів для найефективнішого управління підприємством.

Кожне підприємство є унікальним, тому не існує єдиної моделі управління, але факторами, що визначають вибір цієї моделі є:

 розмір підприємства;

 характер продукції, що випускається;

 характер середовища.

Система управління підприємством повинна бути проста й гнучка, забезпечувати ефективність і конкурентоспроможність функціонування підприємства.

13.3 Організаційні структури управління підприємством

Організаційна структура управління  це форма системи управління, яка визначає склад, взаємодію та підпорядкованість її елементів.

Існують різноманітні типи організаційних структур управління, основними з яких є:

  1. Лінійна  це така структура, між елементами якої існують лише одноканальні взаємодії, кожен підлеглий має лише одного лінійного керівника, який виконує всі адміністративні та інші функції у відповідному підрозділі. Використовується вона в невеликих підприємствах з нескладною технологією виробництва. Перевагами такої структури є:

а) чіткість взаємовідносин;

б) оперативність і несуперечливість управлінських рішень;

в) надійний контроль.

Недоліком є те, що керівник повинен виконувати, окрім основних координуючих функцій, цілий ряд робіт по обліку, роботі з кадрами, контролю якості тощо.

  1. Лінійно-штабна структура передбачає створення при лінійному керівництві спеціальних функціональних служб (штабів), які допомагають йому вирішувати певні виробничі завдання та формувати відповідні управлінські рішення. При цьому штаби не дадуть безпосередніх розпоряджень лінійним керівникам. Головна перевага такої структури в тому, що лінійні керівники мають можливість сконцентрувати увагу на поточному лінійному керівництві, а недоліки  зростання управлінських витрат, зниження оперативності. Така структура є ефективною в масовому виробництві з незначними технологічними змінами.

  2. Функціональна структура також передбачає наявність штабів, але їх персонал має і право керівництва та прийняття рішень. Тому кожен виробничий підрозділ отримує розпорядження водночас від декількох керівників функціональних підрозділів. Функціональна структура забезпечує компетентне керівництво по кожній функції управління. У цьому її головна перевага, а недоліком є можлива суперечливість і неузгодженість рішень, зниження оперативності.

  3. Дивізіонна структура управління будується за принципами групування виробничих підрозділів за продуктами, групами споживачів, за місцем розташування. Виникнення цієї структури управління пов'язане із поглибленням поділу управлінської праці, тобто вищі ланки управління займаються лише загальними питаннями (фінансовими, юридичними, кадровими), а решту своїх функцій делегують виробничим підрозділам, які мають власну структуру управління та можуть автономно функціонувати. Розповсюдження цієї структури пов'язане з процесом диверсифікації виробництва та виникненням корпорацій.

  4. Матрична структура передбачає створення поряд з лінійними керівниками та функціональним апаратом управління тимчасових проектних груп, які формуються з фахівців функціональних підрозділів і займаються створенням нових видів продукції. Після завершення робіт над проектом спеціалісти повертаються до своїх функціональних підрозділів. Керівник проекту виконує роль лінійного керівника по відношенню до членів групи.

  5. Множинна структура управління використовується сучасними компаніями, які включають ряд підприємств. У її основі лежить поєднання різних організаційних структур управління.