Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_OOT.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
564.89 Кб
Скачать

19.Охарактеризуйте суть, переваги та недоліки традиційного методу продажу товарів у магазині ?

Суть традиційного методу продажу товарів полягає в тому, що в процесі вибору товарів обов'язково беруть участь і покупець, і продавець, який особисто виконує основні операції з відбору і показу товарів покупцеві, проведення розрахунків та вручення покупки. Товари, відгороджені від покупців прилавком, розташовуються в такий спосіб, що їх основна маса недоступна покупцеві, а інколи — і невидима для нього. Покупці можуть отримати погрібний товар для ознайомлення і вибору тільки безпосередньо через продавця. Закінчивши обслуговування одного покупця, продавець починає обслуговувати наступного і т.д.

Переваги:У магазинах покупцям може бути наданий найширший асортимент товарів, можливість їх вибору.. Можливість організації надання додаткових торговельних і культурно-побутових послуг створюють покупцям комфортні умови перебу­вання на торговельних підприємствах.

Недоліки: організація магазинного продажу товарів стимулюється через необхідність значного стартового капіталу для влаштування магазинів. При продажу товарів через прилавок обслуговування основне навантажен­ня припадає на продавця, від кваліфікації якого залежить швидкість і якість об­слуговування покупців.

20.У чому суть прогресивних методів продажу товарів у магазині, назвіть їх та дайте коротку характеристику.

Прогресивні методу продажу товарів базуються на більш раціональних спосо­бах. прийомах обслуговування покупців і вдосконалення технічних операцій, за­стосування яких дозволяє забезпечити більше зручностей для ознайомлення покуп­ців з товарами, точніше виявити і забезпечити попит, скоротити час на придбання покупки у порівнянні з продажем товарів продавцями через прилавки обслугову­вання.

Основними принципами організації прогресивних методів продажу товарів є:

- максимальне скорочення операцій обробки товарів у зоні обслуговування або на робочому місці продавця;

- наближення товарів до покупців і створення найліпших умов для вільного ознайомлення з товарами та їх відбору;

- розумне поєднання в одному пункті операцій з розрахунку за продані товари і відпуску іх покупцям.

Самообслуговування - це метод продажу, при якому покупці мають ві­льний доступ до всіх товарів, відкрито викладених у торговому залі магазину на пристінному та острівному обладнанні, і повну можливість самостійно огляда­ти та обирати товари без допомоги продавця, оплачувати покупки у вузлі роз­рахунку, розташованому при виході з торгового залу магазину.

Телепродаж -- позамагазинна форма продажу товарів, при якій засобом пропонування товару служить екран телевізора. За цією формою в даний час реалізовуються товари для дому, відпочинку, дозвілля, побутові машини та прилади, посуд, одяг... Певним недоліком телепродажу є більш висока, у порівнянні з електронною торгівлею вартість експлуатації системи продажу,

Інтернет-магазин-Інтернет-магазин забезпечує виконання таких операцій: ознайомлення, вибір товару, оформлення замовлення, проведення взаєморозрахунків, відстежування виконання замовлення.

Консультативний продаж -- позамагазинна форма продажу товарів, при якій покупців обслуговує продавець, який одночасно є консультантом з питань будівництва, інформатики, надання інжинірингових або інших послуг тощо.