Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_OOT.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
564.89 Кб
Скачать

28.Культура торгівлі та її складові елементи.

Культура торгівлі як підсистема торговельного обслуговування являє собою сукупність матеріальних та духовних цінностей, вироблених спільно торговельними працівниками і споживачами в процесі повсякденної взаємодії включно із самим процесом розподілу спільно створених цінностей.

Складові елементи підсистеми культури торгівлі:

- Якісний рівень товару є основоположним у підсистемі культури торгівлі і передбачає безумовну високу якість основного об'єкта торговельної діяльності, глибокий і широкий асортимент стабільного характеру.

- Матеріальне підґрунтя культури формує фактичний стан матеріально-технічної бази торговельного підприємства, яка безпосередньо залежить від наявних площ,

- Рівень упровадження прогресивних методів обслуговування визначає повноту створення максимальних зручностей покупцям при ознайомленні з асортиментом

- Ритмічне постачання роздрібного торговельного підприємства товарами, повнота і глибина асортименту безпосередньо залежить від поточного стану системи товаропостачання.

- Культура праці працівників прилавку як складова культури торгівлі формується ергономічними, фізіологічними й естетичними зручностями роботи працівників торговельного закладу.

- Етика обслуговування розпочинається із внутрішньої культури працівників роздрібних торговельних підприємств. Вона передбачає уважне, привітне і ввічливе ставлення продавців до різноманітних за типом темпераменту, широтою світогляду і культури покупців.

Культура обслуговування покупців — це низка основних показників, що дозволяють характеризувати рівень обслуговування й естетичного оформлення роздрібного торговельного підприємства.

Якість торговельного обслуговування — це сукупність ознак і показників, які дозволяють установити ступінь відповідності основних і допоміжних торговельно-технологічних процесів у торговельному підприємстві вимогам споживачів.

29.Що включають в себе поняття стиль, дизайн та інтер’єр магазину?

Кожному магазину має бути притаманний свій власний, індивідуальний імідж (образ).

Під дизайном магазину слід розуміти його художнє вирішення, яке забезпечує формування естетичних і функціональних властивостей даного об'єкта. Дизайн магазину повинен забезпечи­ти високий рівень естетичного вигляду всіх елементів будівлі магазину. Однак основне завдання дизайну поля­гає в загостренні уваги покупців на товарах, якими торгує магазин. Тому в торгове­льному підприємстві має бути створений своєрідний єдиний комплекс «товари + зовнішній вигляд + інтер'єр».

Під інтер'єром магазину розуміють архітектурно й художньо оздоблену його внутрі­шню частину. Інтер'єр має відповідати зовнішньому оформленню і не вступати в суперечність з образом магазину, який склався в покупців під виливом архітектур­ного рішення будівлі. Оформлення інтер'єру повинно відповідати традиціям, сма­кам, стилю життя основного контингенту покупців. Головним завданням під час проектування інтер'єру магазину є створення оптимальних умов для показу товарів і забезпечення максимальних зручностей покупцям для здійснення купівлі.