Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_OOT.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
564.89 Кб
Скачать

15.Сутність, принципи і завдання організації роздрібної мережі?

Роздрібна торговельна мережа— це загальна сукупність стаціонарних, напівстаціонарних, пересувних, віртуальних суб'єктів роздрібного продажу то­варів і послуг, об'єднаних за територіальною ознакою.

Під узагальненим поняттям суб'єктів роздрібної торгівлі розуміють тих учасників даної підгалузі, що функціонують на споживчому ринку в загальних організаційних формах — як організацій підприємства, одиниці.

Складові елементи роздрібної мережі представлені найрізноманітніши­ми видами і типами роздрібних торговців: торговельними комплексами, центрами, магазинами, дрібнороздрібними одиницями, торговими автоматами, пунктами продажу; поштою та віртуальними електронними мережами; ресто­ранами, кав'ярнями, їдальнями, барами, закусочними; комбінатами обслугову­вання, салонами мод, ательє, перукарнями, пунктами побутового обслугову­вання, ринковими комплексами, ринками, їхніми філіями, майданчиками для ведення дрібнороздрібної торгівлі; аптеками, аптечними кіосками; готельними комплексами, готелями, мотелями, кемпінгами; прокатними ательє та пунктами тощо.

Принципами організації мережі роздрібних торговці є: - доступність для споживачів;

- рівномірність розосередження - концентричність розташування- групування за асортиментом .

Вимогами організації мережі роздрібних торговці є:

- максимальне наближення до покупців; - оптимальна забезпеченість споживачів мережею; - дотримання раціональних типів і видів спеціалізації; - забезпечення рентабельності.

16.Охарактеризуйте магазинну форму продажу товарів, її переваги та недоліки, назвіть методи продажу товарів у магазинах.

Магазинна форма продажу товарів посідає домінуюче становище в ор­ганізації торговельного обслуговування населення.

Переваги:У магазинах покупцям може бути наданий найширший асортимент товарів, можливість їх вибору. Недоліки: організація магазинного продажу товарів стимулюється через необхідність значного стартового капіталу для влаштування магазинів.

Метод продажу товарів- це сукупність способів і прийомів, за допомогою яких забезпечується обслуговування покупців у процесі продажу товарів.

Продаж товарів через прилавок обслуговування здійснюють продавці. етап торгово-технологічного процесу складається з таких операцій: зустріч покупця і виявлення його намірів (попиту); пропонування і показ товару; допомога у виборі товару і консульта­ція; пропонування супутніх і нових товарів; проведення технологічних опера­цій, пов'язаних з відмірюванням, нарізанням, зважуванням товарів тощо; роз­рахункові операції; упакування та видачі покупок. Самообслуговування - це метод продажу, при якому покупці мають ві­льний доступ до всіх товарів, відкрито викладених у торговому залі магазину на пристінному та острівному обладнанні, і повну можливість самостійно огляда­ти та обирати товари без допомоги продавця, оплачувати покупки у вузлі роз­рахунку, розташованому при виході з торгового залу магазину.

Продаж із замовленням за каталогом. Продавці, як правило, розси­лають каталоги вибраному контингенту клієнтів або надають можливість отрима­ти їх на підприємстві безкоштовно чи за номінальною ціною

Прямий маркетинг передбачає подання оголошення в газетах, жур­налах, по радіо, телебаченню з описанням, певного товару, який покупці можуть замовити поштою чи за телефоном.

«Директ мейл» передбачає розсилання поштових відправлень — листів, листівок, проспектів — потенційним покупцям, імена яких занесені до спеціальних списків найбільш можливих покупців товарів тієї чи іншої категорії.

Продаж за телефоном полягає в тому, що продавець шляхом теле­фонних дзвінків абонентам пропонує їм здійснити купівлю товарів чи відвідати підприємство.