Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_OOT.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
564.89 Кб
Скачать

7.Розкрийте особливості приймання товарів за якістю в магазині?

Приймання товарів за якістю полягає в зiставленнi якостi товару, що надiйшов, та його комплектноcтi, а також тари, упаковки, маркування з вимогами cтандapтiв, ТУ, договорiв з даними супровiдних документів постачальника.

Перевiрка товарів за якiстю може бути суцiльною або вибiрковою, а для визна­чення якостi товарів можуть застосовуватися методи лабораторної або органолептичної оцінки.

приймання товарів за якiстю проводиться в такітерміни: а) при мicцeвому постачаннi товари зобмеженими термiнами зберiгання повиннi бути прийнятi за якiстю протягом 24 годин з моменту отримання, а вci iншi товари - не пiзнiше нiж через 10 днiв; б) при iногороднiй поставцi товарів вiдповiдно 24 години та 20 днiв з моменту надходження товарів на склад товароодержувача.

Товари у транспортнiй тapi приймають за якiстю одночасно з розкриттям тари, зразу ж пiсля приймання товарів за кiлькiстю одиниць у тарному мiсцi. У разi виявлення невiдповiдностi товарів за якiстю, комплектнiстю, маркуванням вказаним вимогам одержувач зобов'язаний повiдомити вiдправника (виготiвника) про необхіднicть учаcтi його представника у двосторонньому прийманнi.

За пiдсумками приймання товарів за якiстю та комплектнiстю з участю осiб, які брали участь у ньому, удень зaкiнчення приймання складається двостороннiй акт, змiст якого регламентується Iнcтpyкцiєю. В цьому aктi мають бути сформульовaнi вис­новки про характер виявлених дефектiв у товарах, причини та винуватцiв їx виник­нення. Товари, щодо якocтi яких складено такий акт, магазин повинен прийняти на вiд­повiдальне зберiгaння до отримання рiшення постачальника щодо їx дальшого викорис­тання. Aкт приймання затверджує керiвник пiдпpиємства-одержувача не пiзнiше нiжчерез 3 днi пiсля складання. Затверджений акт служить пiдставою для оформленняпретензiї до постачальника, порядок подання якої визначений законодавством Укpaїни.

8.Які є засоби укладання та зберігання товарів на складі, їх переваги та недоліки?

З урахуванням властивостей товару, його упаковки та ваги окремих товарних одиниць застосовують такі способи укладання та зберігання товарів: штабельний, стелажний, підвісний (на вішаках), навалом (насипом); специфічним способом зберігання відрізняються т. зв. наливні товари, які у великих кількостях зберігаються в резервуарах, баках, цистернах тощо.

Штабельне укладання на піддони характерне для товарів, затарених у мішки, ящики, бочки, тюки та ін., тобто товарів, які мають правильні геометричні форми і здатні витримувати значні статичні навантаження під час укладання їх у штабель. Головна перевага штабельного способу укладання товарів на зберігання — максимальне використання площі та об’єму найбільш розповсюджених у торгівлі невисоких складів, особливо коли міцність тари і висота споруджуваного штабеля (з урахуванням його стійкості) дозволяють максимально використати корисну висоту складу. Недоліками даного способу укладання є: • обмеженість асортименту (номенклатури) товарів на зберіганні; • незручності при вийманні вантажів з глибини штабеля; • недостатня ефективність використання механізмів.

Для стелажного укладання товарів використовують стелажі. Стелажний спосіб укладання застосовується для товарів: а) які зберігаються в розпакованому вигляді; б) які зберігаються в індивідуальній упаковці; в) які зберігаються пакетами на піддонах; г) які підлягають підсортуванню з розкриванням зовнішньої тари; д) при комплектуванні дрібними партіями; є) при неможливості укладання їх у штабелі.

Підвісний спосіб укладання товарів на зберігання на вішаках (у тому числі на механізованих вішаках) застосовують для зберігання і перевезення швейних виробів, зокрема одягу.

Рядами укладають на зберігання меблі, холодильники, пральні машини, газові плити тощо. Навалом і насипом зберігають овочі, картоплю, сіль, вугілля тощо Наливом у цистернах, баках, бочках зберігаються бензин, оліфа, олія, гас та інші рідини.